Ege Postası
Geri

Aile hekimlerinden ‘iş bırakmada’ kararlılık mesajı: Uygulanabilir bir yönetmelik yürürlüğe girene dek…

Aile hekimleri 1 Temmuz'da uygulamaya konulan "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği" nedeniyle bugün ülke iş bırakma eylemi yaparken İzmir Aile Hekimleri Derneği bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada yeni yönetmeliğin “ceza yönetmeliği” olduğu ifade edilirken iş bırakma eyleminde kararlılık mesajı verildi ve “Adil, uygulanabilir bir yönetmelik yürürlüğe girene dek, sahadan aldığımız güçle, iş bırakma dahil her tür eylemle, mücadeleye devam edeceğiz” denildi.
Aile hekimlerinden ‘iş bırakmada’ kararlılık mesajı: Uygulanabilir bir yönetmelik yürürlüğe girene dek…
Haberler / İzmir
16 Ağustos 2021 Pazartesi 12:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Geçtiğimiz ay gündeme gelen, doktorların izinsiz basına demeç verme ve sosyal medya aracılığıyla bilgi paylaşımları, ihtar ve sözleşmenin feshine kadar gidecek cezalandırma getiren “Aile Hekimliği Uygulaması” 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdi. 

Yeni uygulamanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan aile hekimlerinin, 1 Temmuz'da uygulamaya konulan "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği" nedeniyle bugün iş bırakma eylemi yapacağını açıklamıştı. 

Öte yandan İzmir Aile hekimleri Derneği, yürürlüğe giren yönetmeliğe karşı bugün bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya İzmir Aile hekimleri Derneği Başkanı Funda Müftüoğlu’nun yanı sıra İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel de katıldı. 

“BU, CEZA YÖNETMELİĞİDİR”

Aile hekimleri adına açıklamayı yapan Müftüoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğini sert bir dille eleştirdi ve “’Ben yaptım, oldu..’ mantığı ile, sahanın gerçekliklerinden uzak ve kapalı kapılar ardında hazırlanan bu yönetmeliğin, adı her ne kadar,' Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ' olsa da, aslında ceza yönetmeliğidir. Bu yönetmelikle yalnızca göstermiş olduğumuz özveri ve harcadığımız emeğin karşılığı olarak aldığımız maaşımızın düşürülmesi planlanmamış, özlük haklarımız ve iş güvencemiz de hakkaniyetli olmayan ceza uygulamaları ve puanları ile tehdit altına girmiştir” dedi.

“KEYFİ UYGULAMALARIN ÖNÜ AÇILIYOR”

Sözleşmeyle birlikte aile hekimleri ve hekimlik çalışanlarının özlük haklarının ihlal edildiğine dikkat çeken Müftüoğlu, sosyal medyadan açıklama yapılmasının cezalandırılmasına tepki gösterdi ve “Kamuda çalışan tüm bürokratlar, Sosyal Medyadan basına açıklama yapabiliyor, Sayın Bakanımız her duyuruyu twitter üzerinden halkla paylaşabiliyorken çıkartılan yönetmeliğe göre, bir aile hekiminin ' Gidin Aşı olun ' şeklinde basına ve sosyal medyaya demeç vermesi bile 50 ceza puanı alması ile sonuçlanacaktır. Aynı Aile hekimi ikinci kez benzer bir konuda demeç vermesi durumunda, iki katı puanla yani 100 ceza puanı ile cezalandırılacak ve sözleşmesinin feshedilmesi ile karşı karşıya kalacaktır. Bu yönetmeliğe göre, entegre olarak hizmet vermekte olan Aile Sağlığı Merkezlerinde, hastalık vb. bir sebeple raporlu olsa bile 5 kez nöbete gelmemek, sözleşme fesih sebebi sayılmıştır. Bu durum en basit insan hakkı olan, yaşam ve sağlık hakkının gasp edilmesi demektir. Bir Aile Hekimi, rahatsızlığı sebebiyle hastalansa bile bu yönetmeliğe göre cezaya maruz kalacaktır.  Bu yönetmelikle keyfi uygulamaların önü açılmakta, yasalarla güvence altına alınmış olan hakların önü kapatılmaya çalışılmaktadır.  Her devlet memurunun Anayasal hakkı olan doğum izni, babalık izni, vefat izni gibi en temel kanuni haklar bile, Aile Sağlığı Merkezi Çalışanlarına ya hiç verilmemekte ya da diğer devlet memurlarına verilenden daha az verilmektedir. Süt iznine çıkacak personelin yerine görevlendirme yapılmaması izin hakkının görmezden gelinmesi anlamına gelmektedir. Yönetmelik ile Bakanlık tarafından, Kronik Hastalık Takibi adı altında kurulmaya çalışılan sistemin, Aile Sağlığı Merkezlerinin şu anki fiziksel, teknolojik ve kayıtlı hasta sayıları açısından uygulanabilir bir tarafı yoktur” diye konuştu. 

AŞILAMADA ASM DESTEĞİ

Mevcut sistemde aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarından yapılması istenilenlerin büyük bir çoğunluğunun pratik olarak ASM şartlarında yapılması mümkün olmadığını belirten Müftüoğlu,  aşılamada ASM’lerin etkisini de hatırlattı ve “Bu yönetmelikle yapılması gereken izlemlere dair, insan/hasta faktörü göz önünde bulundurulmamış, vatandaşa izlemlere gitmesi hususunda hiçbir sorumluluk yüklenmemiş ve olası aksaklıkta doğrudan sağlık çalışanlarına yaptırım uygulanması hedeflenmiş, kişi başı 300 ile bin 400 lira arasında bir kesinti bordrolarımıza yansıtılmıştır. Aile Sağlığı Merkezleri devreye girmeden önce, istenen aşılama hızına ulaşamayan COVID aşı uygulama oranları, aile sağlığı merkezlerinde aşılamaların başladığı günden itibaren günlük 1 milyon doza çıkmış olup, bu oran gün geçtikçe artmaktadır. Aile Sağlığı Merkezlerinde hastaların hangi hekimde kayıtlı olduklarına ve nerede oturduklarına bakılmaksızın müracaat eden herkese aşı uygulanmıştır. Bu süreçte, Bakanlığın gerek randevu sistemine yaptığı plansız müdahaleler ve gerekse lojistik destek açısından yarattığı karmaşa bizzat sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artmasına sebebiyet vermiştir. Aşı tedariğinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle, aşı verilmeyen Aile sağlığı merkezlerine, dışarıdan verilen randevular sonucu, aşıya ulaşamamanın faturası Aile Sağlığı Çalışanlarına kesilmiş, önlenemeyen hasta yoğunluğu ile karşı karşıya kalan Aile Sağlığı Merkezleri, her tür şiddete maruz kalınabilen yerlere dönüşmüştür. Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarına reva görülen mevcut ücret politikası, göstermiştir ki  ‘hakkınız ödenmez’ söylemi ile kastedilen gerçekten hakkımızın ödenmeyeceği ve var olan haklarımızın da elimizden alınacağıdır” ifadelerini kullandı.

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Müftüoğlu, koşullar iyileşmediği müddetçe iş bırakma eylemi dahil olmak üzere mücadelelerini devam ettireceklerini belirtti ve şunları söyledi; “Tek taraflı olarak Aile Hekimlerini , Aile Sağlığı Merkezi Çalışanı Sağlık emekçilerini iş güvencesinden ve insan onuruna yaraşır bir ücretten yoksun bırakan, yoksulluk sınırının altında ve hatta açlık sınırında yaşamaya zorlayan bu yönetmeliği kabul etmeyeceğimiz. Sahanın dinamikleri göz önünde bulundurularak ve sağlık emekçilerinin geri bildirimlerinden yararlanılarak, cezai uygulamaları değil, çalışanların hak ve hukukunu ve çalışma barışını gözeten, adil, uygulanabilir bir yönetmelik yürürlüğe girene dek, sahadan aldığımız güçle, iş bırakma dahil her tür eylemle, mücadeleye devam edeceğiz.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası