Ege Postası
Geri

Akil İnsanlar Hatay’da

Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti, Burdur’dan sonra ikinci ziyaretlerini Hatay’a gerçekleştirdi. İki gün sürecek olan Hatay temaslarına Antakya’daki yerel basının imtiyaz sahipleri ile görüşerek başlayan Akil İnsanlar Heyeti, daha...
Akil İnsanlar Hatay’da
Haberler / Güncel
20 Nisan 2013 Cumartesi 15:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti, Burdur’dan sonra ikinci ziyaretlerini Hatay’a gerçekleştirdi.
İki gün sürecek olan Hatay temaslarına Antakya’daki yerel basının imtiyaz sahipleri ile görüşerek başlayan Akil İnsanlar Heyeti, daha sonra, üç semavi dinin temsilcileri ile bir araya geldi. Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hatay’da bulundukları süre içerisinde toplumun bütün kesimleriyle temaslarda bulunacaklarını söyledi.

Amaçlarının Hatay’ın Antakya’nın barış süreci ile ilgili ne düşündüğünü öğrenmek olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Biz konuşmayacağız ama dinleyeceğiz. Devletimiz bir süreç başlattı. Bu süreçte millet ne düşünüyor. Beklenti ve talepleri nedir bilmek istiyor. Bu aslında hem demokrasimiz için hem de doğru işlerin yapılması için bulunmaz bir fırsat." dedi.

İlk toplantılarını yerel basın temsilcileri ile gerçekleştirdiklerini, şimdide Antakya’nın kanaat önderleri ile bir araya geldiklerini belirten Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Bazen bize soruyorlar siz ne anlatacaksınız diye. Aslında Hataylıya bizim bir şey anlatmak haddimize değil. Şu masadaki görüntü bu işin en güzel göstergesi. Dinler mezhepler ayrı fikirler, ayrı ideolojiler bir masada buluşmuş durumda. Ama kalpler ve yürekler tek atıyor.Hatay’da örnek olacak birlik ve beraberlik var. İşin özü bu diyoruz. Aslında bizim mayamızda bu vardır. Hamurumuz bizim böyle yoğurulmuş. Sadede Hatay’ın değil Türkiye’nin de mayası böyle. O anlamda anlatmayacağız. Dinleyeceğiz. Bu kasmamda farklı mezheplerin ve dinlerin önderleri ile bir araya geldik."

Heyette yer alan Kadir İnanır’da Hatay’da bulunmanın, şehrin tarihsel hoşgörüsünü bütün kokuları ile birlikte ciğerlerinde hissetmenin insana mutluluk verdiğini söyledi. İnanır şöyle konuştu: "İstiyoruz ki Türkiye’nin her tarafı böyle Hatay gibi sorunlara hoşgörüyle yaklaşıp, sorunlara içtenlikle yürek koyup, barış elini güçlendirsin. Yani Türkiye’nin her tarafı Hatay olsun diyoruz. Hatay’da olmaktan çok mutluyum. Şu anda içinde bulunduğumuz fotoğrafın içinde olmaktan da son derece mutluyum. Şunun bilinmesini isterim ki biz atanmadık. Bize bir süreç teklif edildi. Çok uygun gördüğüm ve bu ülkedeki insanların tamamını mutlu edeceğine inandığım bir çözümün içerisinde olmak istedim. Onun içinde buradayım."

KARACA: İNSANLARIN AKILLARINI KARIŞTIRMAK İÇİN BURADA DEĞİLİZ

Akil İnsanlar Heyeti'nden gazeteci-yazar Nilgin Bengisu Karaca’da birer kahraman olmadıklarını belirterek, "Aslında ne olduğumuz belli de ne olmadığımızı ifade etmemiz gerekiyor. Taşın altına elini koyanlar aslında siyasetin aktörleri. Bizler bir deli cesareti ile, yediğimiz hakaretleri, sindirmeye, hazmetmeye çalışıyoruz. O noktada baya zor oluyor. Emek veriyoruz bu konuda. Olmadığımız şeylerden biri de misyonerlik. Bizler misyoner de değiliz. Bölücü de değiliz. Tek arzumuz, cehenneme dönmüş bir Ortadoğu bataklığında bu ülkenin huzur ve barış içerisinde yaşaması olasılığını da araştırmak. Bunu mümkün kılabilmek için neler yapılabileceğine bakmak. Asla insanların huzurunu kaçırmak, akılları karıştırmak, topluma nifak tohumları ekmek için yola çıkmış insanlar değiliz. Tüm istediğimiz annelerin daha fazla çocuk, babaların da evlat kaybetmemesi."
şeklinde konuştu.

MANSUR: PARA ALMIYOUZ YEDİĞİMİZ TEK ŞEY HAKARET

Sinema sanatçısı Lale Mansur’da yaptıkları işten para almadıklarını belirterek, "Sadece bir şeyler yediğimizi söyleyebilirim. Yediğimiz şeylerse bolca hakaret. Bütün yediğimiz şey de bu. Onun dışında bu yaptığımız şeyden beş kuruş bile çıkarımız yok. İçimizdeki bir çok arkadaşımız bu ülkede barışın oluşması için yıllarını vermiş insanlar. Tek bir ortak noktamız var. Barış istiyoruz. Kan dursun istiyoruz. Yaptığımız toplantılar onu gösteriyor ki, amalar çok. Bu kanın durmasının tek bir güvencesi var. Bu kanın durması. Bu 30 yıllık bir felaket. Niye şimdi diye soranlar var. Bende niye bu 20 sene önce yapılmadı diye soruyorum. Bu Akil İnsanlar Heyeti niye 20 sene önce işe başlamadı. Barış sürecine en ufak bir katkım olursa çok mutlu olacağım."dedi.

Heyetin Savon Otel'deki Din Adamaları buluşması'nda Antakya Ortodoks Kilisesi Ruhani Reisi Can Delüller, Alevi Cemaati'nden Süleyman Çekmece, Ermeni Kilisesi Papazı Avadis Tabaşiyan, Musevi Cemaati'nden Mordor Rozan ve Habib-i Neccar Camii İmam Hatibi Fetullah Uğraş ile görüştü. Hataylı din adamları konuşmalarında Hatay’a yüzyıllardır var olan hoşgörü ikliminin tüm dünyaya örnek olması temennilerini iletti.

Heyet toplantının ardından Habib-i Neccar Camii, Havra, Katolik Kilisesi, Ortodoks Kilisesini gezdiler. Gezileri sırasında heyette sanatçılar vatandaşlardan gelen fotoğraf taleplerini de kırmadı. Heyet daha sonra Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ve Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ı makamında ziyaret etti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası