Seçimler hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak 1- ABD başkanlık seçimlerine hazırlanırken seçim yarışında akıllı telefon uygulamalarının etkisi hissediliyor. ABD Başkanı Barack Obama ve rakibi Mitt Romney’nin seçimlere özel hazırlattıkları akıllı telefon uygulamaları seçmenler tarafından rağbet görüyor. Özellikle gençlerin kullandığı uygulamalarda oy vermek için kayıt yaptırmaktan bağış yapmaya kadar birçok özellik bulunuyor. Cumhuriyetçi Parti’nin dijital danışmanlarından Peter Pasi uygulamanın İsviçre bıçağı gibi olduğunu söylüyor.
Bağış yapmak için ideal
2- Dernekler için bağış toplamak, aktivizme katkıda bulunmak gibi konular da cep telefonu sayesinde daha kolay hale geldi. Brooklyn’de bulunan Mobile Commons adlı firma kimsesiz çocuklar için kurulan dernekler, çevre koruma dernekleri ve hatta Obama‘nın kampanyası için bile çalışmalar yürütüyor. Firmaya aylık 2 bin ila 30 bin dolar arasında bir ödeme yapan kurum binlerce kişiye mesaj yoluyla ulaşabiliyor. Uzmanlar cep telefonu mesajlarının e-postalardan daha fazla okunduğunu örnek vererek çalışmanın oldukça etkili olduğunu söylüyor. 2010 Haiti depreminden sonra Kızıl Haç toplam 32 milyon dolar bağış toplamayı başarmıştı.
Cüzdana elveda
3- Cep telefonu cüzdanların da yerini almaya hazırlanıyor. ABD’de birçok noktada hayata geçen uygulamalar sayesinde kredi kartı okuyucuya benzer bir aletten geçirilen telefon içerisine yüklenen para ile kredi kartı veya nakit paraya ihtiyaç duyulmadan ödeme yapılmasını sağlıyor.
Telefon her şeyi bilir
4- Özellikle içindeki uygulamalar, twitter ve facebook gibi siteler sayesinde yapılan herşeyi kaydeden akıllı telefonlar özel hayata tehdit içerdiği konusunda tartışmalar yaratsa da polislerin 1 numaralı yardımcılarından. ABD’de önde gelen telefon operatörleri sadece geçen yıl güvenlik yetkililerinden 1.3 milyon cep telefonu izleme izni için talep geldiğini ortaya koydu. Birçok suçun bu şekilde çözüldüğü belirtilirken Time’a konuşan dedektif Peter Modafferi, “Her suç mahaliyle bağlantılı olan bir telefon vardır” diyor.
Hayatımız telefon
5-Time dergisinin 5 bin cep telefonu kullanıcısı üzerinde yaptığı araştırma telefonun insan hayatında kapladığı alanın ne kadar büyük olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
- 8 ülkede yapılan araştırmaya göre 4 kişiden biri her 30 dakikada bir, 5 kişiden biri de her 10 dakikada bir telefonunu kontrol ediyor.
- Ankete katılanların 3’te 1’i telefonlarından kısa süreliğine ayrı kalsa bile endişeleniyor.
- 25 ila 29 yaşları arasında değişen cep telefonu kullanıcılarının 4’te 3’ü cep telefonlarıyla uyuyor.
- “Son teknoloji ürünlere sahip olma ihtiyacı duyuyor musunuz'” sorusuna verilen evet cevabı oranı ise yüzde 17’nin altına düşmedi. İngilizler yüzde 17, Amerikalılar yüzde 18, Brezilyalılar yüzde 37, Çinliler yüzde 46, Güney Koreliler yüzde 24 ve Hindistan’dan ankete katılanlar ise yüzde 57 oranında evet cevabını verdi.
- Ankete katılanların yüzde 32’si mesajlaşmayı telefonla konuşmaya tercih ettiklerini söyledi.
- Gece uyurken telefonunu yatağının yanına koyanların oranı yüzde 68 iken, arabasında bırakanların oranı yüzde 1 olarak açıklandı.
- Katılımcılar çocuğun telefon sahibi olması için en uygun yaşın 13 olduğunu belirtti.
Okulları da değiştriyor
6- ABD’deki bazı okullarda başlatılan bir uygulama öğrencilerin getirdiği telefonların derslerde de kullanılmasını öngörüyor. Bazı akıllı telefon uygulamaları da öğretmenlerin cihazlarının sınıftaki akıllı telefonlarla bağlantıya geçerek online olarak matematik problemi çözmesine yarıyor.
Hafızayı zayıflatıyor
- ABD’de yapılan bir araştırma sosyal medyada aktif olma isteğinin sigara ve alkole dur demekten daha zor olduğunu ortaya koydu.
- Akıllı telefonlar hafızayı zayıflatıyor. Her arananın elin altında olması hafızanın zayıflamasına neden oluyor. Kişi bilginin nerede olduğunu hatırlarken içeriğini hatırlamıyor.
- Cep telefonu mesajlarının gittikçe daha kısa olması kişilerin dikkat süresinin kısaldığını gösteriyor.