Karşıyaka Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis toplantısının birinci oturumu Başkan Hüseyin Mutlu Akpınar başkanlığında gerçekleştirildi.
Konuşmasına geçtiğimiz hafta Yunanistan’ın Kos Adası’nda meydana gelen 6.3’lük depremde hayatını kaybeden Karşıyakalı esnaf Sinan Kurtoğlu’nu anarak başlayan başkan Akpınar, gündemine sağlıklı konutları alarak Çevre ve Şehircilik Balkanlığı’nın Mavişehir’de açık spor alanı olarak görünen araziye imar iznini vermesini eleştirerek devam etti. Başkan Akpınar karara ateş püskürerek, İzmir’in yapı planlarının ne kadar sağlıklı olup olmadığının tartışılır bir konu olduğunu söyledi.
KENTLER HEP BÖYLE KATLEDİLDİ
“Deprem öldürmez bina öldürür” vurgusunda bulunan Başkan Hüseyin Mutlu Akpınar, “Sürekli bir deprem kuşağında olan kentlerin de yaşam alanlarını ona göre planlıyorlar. İzmir bu konuda ne kadar planlı ve sağlıklı uzmanlar tarafından hep tartışılıyor. Karşıyaka’da hiç inşaat yapılmayacak alanlara bile inşaat izinleri veriliyor. Kentler hep böyle katledildi. Yereli by-pass ederek yapılan kentleşmenin ne kadar zarar verdiğini bugün hep beraber yaşıyoruz. Spor alanlarını konut alanlarına çevirme gibi basiretsiz davranışlar sergileyerek ne yazık ki o alanını katlediyoruz. Karşıyaka’da da en son Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İller Bankası ortaklığı ile bir spor alanı konut alanına çevrilmeye çalışılıyor. Biz Karşıyaka Belediyesi olarak olumsuz görüş bildirdik. Çünkü bizim yetkimiz alanı içerisinde bu kente dair yapabileceklerimizi yerine getiriyoruz. Bizim dışımızda gelişen durumlar yok m? Var tabii ki! İşte TOKİ alanlarını satıyor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plan yapıyor, 24 saat çalışma iznini bizim dışımızda alıyor. Mahkemeler palanların yapılması için karar alıyor. Biz de yasal olarak bir engel olmadığı için projeyi yapıyoruz. Asıl mevzu bu alanların imara açılmasında ve satılmasında” diye konuştu.
BÖYLE BİR KENT KATLİAMI OLMAZ'
Yeşil ve park alanlarının dahi satışa çıkartılmak istendiğini ifade eden Akpınar sözlerine şöyle devam etti; “O kadar gözü dönmüşlük var ki; neredeyse park alanı olabilecek yeşil alan olabilecek tamamen dolgu alan yeri bile bize teklif ediyorlar. Gelin siz bize konut yapacak alan verin biz de buraya yapmayalım. Biz de size burayı verelim. Spor salonumuza gelmeden önceki yeri herkes belediyenin diye biliyor… Doğru ama orası belediye hizmet alanı. Kimin TOKİ’nin. Belediye hizmet alanına Allah aşkına ne yapılabilir' Hizmet binası yapılabilir… Kültür merkezi yapılabilir… Müze yapılabilir. Orayı bana 20 Milyon liraya satıyor… Sen orayı ihaleye çıkarttığında biri gelip aldığında bir şey yapabilecek m? Yapamayacak… Orası belediye hizmet alanı. Yarın onu da yaparlar diye korkuyorum. Satışa çıkartırlar, gözü kara biri alır orayı sonra da derler ki ‘belediye hizmet alanını çevir konut alanı yap orayı’. Bakın böyle bir kent katliamı olmaz. Yanlış planlamalarla geldiğimiz bu süreç içerisinde sağlıklı dönüşümler yapmalıyız”