Ege Postası
Geri

Akpınar’dan mesaj dolu ‘Anıt’ çıkışı

Karşıyaka Belediyesi’nin  yıpranan “Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı”nı baştan sona yenileme kararı almasının ardından başlayan tartışma büyüyor. Yargıya da taşınan proje için Belediye Başkanı Akpınar,  basın toplantısı düzenledi, “Gerçek Atatürkçüler o Anıtın ayağa kalkmasını istiyor" dedi. Akpınar’dan mesaj dolu ‘Anıt’ çıkışı:
Akpınar’dan mesaj dolu ‘Anıt’ çıkışı
Haberler / Yerel Yönetimler
30 Mayıs 2017 Salı 11:05
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGE POSTASI - Karşıyaka'da Anayasa Meydanı'nda bulunan Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı'nın Karşıyaka Belediyesi tarafından büyütülmesi projesi kriz yarattı.

Karşıyaka Belediyesi, yıllar içerisinde yıpranan “Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı”nı baştan sona yenileme kararı aldı. Karşıyaka’nın simgesi olan yapı, 6 ayda tamamlanması planlanan projeyle daha modern ve görkemli hale getirilecek.

Projenin startı verilirken Anıtın müellifi olduğunu iddia eden mimar Erkal Göngören'in kızı mimar Ela Göngören, kendilerinden izin alınmadığı için belediyeye tepki gösterirken, gazeteci Mustafa Feyzi Hepşenkal ve avukat Murat Fatih Ülkü de yürütmenin durdurulması istemiyle idare mahkemesine başvurdu. Dilekçede, anıtın Karşıyaka ile oluştuğu bütünlük, tarihsel, sosyal ve kültürel önem vurgulandı. Sosyal medyada da Anıtın aynı kalması için kampanya başlatıldı.

ÖRGÜTÜ ARKASINA ALDI

Karşıyaka Belediye Başkanı CHP’li Hüseyin Mutlu Akpınar, ilçenin simgesi olan Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı ile ilgili yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi vermek ve projeye yönelik eleştirilere yanıt vermek adına basın toplantısı düzenledi. Tersane Kafe'de düzenlenen basın toplantısına  CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım, Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Tuna Arslan, KASİAD Başkanı Süleyman Özsakallı, BESİAD Başkanı Ali Aktaş, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı, Kent Konseyi Başkanı Selman Boyacıoğlu, 1912 Karşıyakalılar Dernek Başkanı Ekber Göçer, Karşıyaka Lisesi Eğitim Vakfı Başkanı Mehmet Erişkin, TEMAD, TESUD, Karşıyaka Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Vehbi Moğol, muhtarlar, meclis üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

ALGI YARATMAYA ÇALIŞAN GÜRUH VAR

“Yanlış bir algı yaratmaya çalışan güruh var” diyen Akpınar, “2 yıldan bu yana yapmak istediklerimizi anlatmak için bir araya geldik. İl başkanımız kolay kolay bu tür toplantılara katılmaz. Bu aynı zamanda partimize de bir saldırı olması nedeniyle böyle bir katılım ile basın toplantısını yapma gereği duydum” dedi.

GERÇEK ATATÜRKÇÜLERİN YÜREĞİ SIZLIYOR

Anıtın tarihçesini anlatan Akpınar, Anıtın Cumhuriyetin 50. Yılında düzenlenen bir yarışma sonucu 1973 yılında açıldığını söyledi. İçeriği, anlamı, estetiğiyle Anıtın tartışılmaz değeri olduğunu söyleyen Akpınar, Anıtın aradan geçen yılların yorgunluğunu taşıdığını ve yıprandığını söyledi.

“Rozet Atatürkçüsü değil gerçek Atatürkçü herkes Anıtın yanından geçerken yüreği sızlamaktadır” diyen Akpınar, şöyle devam etti;

“Uzun yılların ihmalkarlığı nedeniyle başta can güvenliği olmak üzere bir çok olumsuzluğu barındırmaktadır. İlla teknik bilgi gerekmez. Vicdan yeter. Bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak adına Anıtı Karşıyaka’ya İzmir’e yakışır şekilde yeniden yapmaya karar verdik. Bu karar ne kişisel bir düşünce ne de kişisel bir ihtirasın ürünü değildir. Bunu böyle algılayan algılatan her kimsenin kıskançlığıdır. Başarımıza leke sürmek isteyenlerin ürünüdür. Siyaset insanların birbirini karalaması değildir. Farklılıklarını ortaya koyarak halkı inandırmasıdır. Anıtı üç gün önce yapmaya karar vermedik. 2015’in Mayıs ayında basınla paylaştık. Ben kendi başıma aldığım kararla Anıtı yenilemiyorum.”

TEK YASAL MÜELLİF  BAŞOĞLU

Anıtın yasal müellifinin heykeltraş Tamer Başoğlu olduğunun altını çizen Akpınar, “ Yasal müellifin izniyle Anıtın yenilenmesine karar verilmiştir. Ben bu projeyi kitabımda bile yazdım. Belediye başkanı olduğum da ilk tören bu anıttaydı. Tören alanına geldiğimde utandım. İnanın gözyaşı dökdüm. Başkan yardımcıma söyledim, etrafında dolaştım. Anıtın yanına gelmemiş kişilerin idrar kokusu duymayan, bira içildiğini görmeyenlerin eleştirileri kabul edilemez. Mangal yakılacak bir yer olarak bile kullanılmış. Yenileme kararı aldık. Boyunu büyütmek için değil yenileme içindi adımımız. Ancak boyamayla olmayacaktı. Yıkalım yenisi yapalım dedik. Bu anıt dönemin en yüksek anıtıydı şimdi cüce kaldı. Yükseltelim kararı aldık. Meslek odalarına sesleniyorum. Anıtın yanına gelin de bakın. Bir hissedin de ondan sonra raporları yapın. O dönemki sistemle yapılan bir işti. Bu anıtı tadilatlarla değil deprem kuşağı bölgemizde olduğundan yeni kazık sistemiyle yapacağız. ‘Saat Kulesi’de kısa kaldı onu da yükseltelim’ diyenler var. Bu resmen dalga geçmektir. Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtıyla dalga geçirtmem. Saat Kulesi’nin yıkılma durumu mu var. AFAD’ın Anıtla ilgili raporunda ‘balık tutanlar var, yıkımı halinde bir şey oluşa sorumluluk kabul etmiyoruz’ yazıyor.  Bu rapor ışığında daha ne yapılabilir. O halde bırakalım m? Demir parmaklıklarla çevrili mi kalsı? İnsanların orada alın teri var.  Biz de o alın terine saygı duyduğumuzdan bu adımı attık. Türkiye’nin toplumsa barışa ihtiyacı varken toplumu germenin ülkeye ve kente zarar olduğunu düşünüyorum. Yaptığım yanlış olsaydı bugün tek başıma karşınızda olurdum. Gerçek Atatürkçüler o Anıtın ayağa kalkmasını istiyor. 5 bin metrekare çevre düzenlemesi yapılacak. En yüksek noktası 42 metre en düşün noktası 35,5 metresi olacak. Körfez’in her yerinden gözükecek bir Anıt haline gelecek” dedi.

MÜELLİFLİK İDDİA EDEMEZLER

Anıtın müellifi olduğunu iddia eden mimar Erkal Göngören'in kızı mimar Ela Göngören’in müellif olmadığını söyleyen Akpınar, “ Kendisine saygı duyuyorum ancak bu tür işlerde müellif heykeltraştır. Yarışmayı kazanan Tamer Başoğlu’dur. Onlar müelliflik iddia edemezler” dedi.

Akpınar, yasal müellif Tamer Başoğlu’nun Karşıyaka Belediyesi’ne gönderdiği yazısını okudu. Mesajda, “Anıtın ivedilikle yıkılarak tekrar yapılması zaruridir. Benim kanaatim budur. Anıtın yıkılıp yeniden yapılması için belediye başkanımızla karar verdik” ifadesi yer aldı.

YARGIYA TAŞIYACAĞIM

Akpınar konuşmasının sonunda, “ İzmir’i karıştırmak isteyenler dikkatli olsun. İfadelerini dikkatli seçsin. Bu şekilde bir şey elde edemezsiniz. CHP’lilikle bir bağı olmayanların hakaretlerini de yargıya taşıyacağım. Parti içi süreci de başlatacağım. 3 yıl içinde kimseye rant sağlamamış bir başkanın cevabı çoktur.Oturup klavye delikanlılığı yapanlara cevabımız çoktur. Dönün bakın kesinlikle kişisel talepleri vardır. Bir gün konuşmak gerekirse belgelerle konuşurum. İğneden ipliğe kadar kişisel talep. İhtiras, talep kıskançlık. İlan, imar, delege olmak… Benim kimseye ön yargım yok. Doğru bildiğimi yapıyorum. Doğrusu da o anıtın görkemli bir şekilde orada yükselmesidir ” dedi.

GÜVEN: BAŞKANIMIZI HEPİMİZ TANIYORUZ

CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, “ Belediye başkanımın tekrar yenilemeye çalıştığı esere yönelik yapılan suçlamalar haksız,  yersiz….Belediye başkanımızın yapmaya çalıştığı haklı ve yerinde bir uygulama. Belediye başkanımızın Atatürkçülüğünün sanatseverliliğinin tartışılması doğru değil. Hepimiz tanıyoruz. Ne kadar Atatürkçü ne kadar Cumhuriyetçi olduğunu herkes biliyor. CHP de biliyor. Sonuna kadar belediye başkanımızın arkasındayız. Tartışmanın burada kapanacağını tahmin ediyorum. Her şey ortada. Bu tartışmaları açanların bu işi noktalanmasını istiyorum. Bu iş bitmiştir” dedi.

VALİLİK'TEN KRİTİK RAPOR

İzmir Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Karşıyaka Anıtı için yapılan teknik incelemeler sonuçlandı. Hazırlanan raporda “yapının mevcut halinin can ve mal güvenliği için risk oluşturduğu” belirtildi.'

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ'

1972-1973 yıllarında inşa edilen Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı’nda; bulunduğu yer göz önüne alındığında (tuzlu suya maruz kalması) yüksek korozyon meydana gelmiş, beton ve donatının birbirinden ayrılarak beton dayanımının azaldığı, sert rüzgarlarla oluşan salınım nedeniyle betonların parçalandığı, bağımsız kuruluşlarca yapılan laboratuvar ve test sonuçlarıyla oluşturulan raporda görülmüştür. Bu raporla yapının ağır hasarlı, yıkılma olasılığının yüksek olduğu, can ve mal güvenliği açısından risk teşkil ettiği sonucuna varılmıştır. Anıtın, telif sahibi Prof. Dr. Tamer Başoğlu'nun onayı ile hazırlanan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı onaylı projesinin, teknik şartnameye uygun olarak yeniden inşa edilmesi ve uygun çevre düzeninin yapılması ihtiyacı doğmuştur.

15 METREDEN 42 METREYE YÜKSELTİLECEK

Çalışmalar kapsamında Atatürk, annesi Zübeyde Hanım ve mermi taşıyan Türk analarının yanı sıra öğretmen, hukukçu, kimyager olarak tasvir edilen kadın heykellerinin bulunduğu anıt, 15 metreden yaklaşık 42 metreye yükseltilecek. 72 adet fore kazık çakılacak. Etkili bir ışıklandırma sistemiyle Körfez'in her yerinden görünmesi sağlanacak. Anayasa Meydanı da yenilenecek. Tören alanı olarak kullanılan kısım büyütülerek, aynı anda daha kalabalık topluluklara hizmet edebilir hale getirilecek. Çalışmalar yaklaşık 6 ayda tamamlanacak. Ayrıca, eski yapının parçalarından da çeşitli anı eşyaları üretilecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası