Ege Postası
Geri

Aksaray’ın ticari tarihi kitaplaştı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Somuncubaba Tarih ve Kültür Araştırmaları Merkezi, tarihçi Mustafa Fırat Gül’ün yayına hazırladığı 'Bir Zamanlar Aksaray'da Ticaret' isimli kitabı okurlarla buluşturdu. Kitapta, Aksaray’ın iktisadi geçmişi...
Aksaray’ın ticari tarihi kitaplaştı
Haberler / Genel
23 Mayıs 2013 Perşembe 17:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Somuncubaba Tarih ve Kültür Araştırmaları Merkezi, tarihçi Mustafa Fırat Gül’ün yayına hazırladığı 'Bir Zamanlar Aksaray'da Ticaret' isimli kitabı okurlarla buluşturdu. Kitapta, Aksaray’ın iktisadi geçmişi hakkında belgeler ve eski fotoğraflar yer alıyor.

Kitabın okurlarla buluşmasına destek veren ve aynı zamanda esere bir de takdim yazan Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, konum itibariyle 'yolların kavşak noktasında' bir cazibe merkezi olan Aksaray’ın, bu özelliğini bugün de devam ettirdiğini söyledi.

Anadolu’yu doğudan batıya ve kuzeyden güneye kat eden iki ana arterin Aksaray’da kesiştiğini söyleyen Rektör Acar, “Verimli toprakları ve ticaret yolları üzerindeki stratejik konumu nedeniyle geçmiş devirlerde zamanın egemen güçleri, tahmin edilebileceği gibi, Aksaray’ı ve çevresini kontrol edebilmek için mücadele içinde olmuşlardır. Uzun yıllar dünyadaki en önemli ticaret yollarından birisi olmuş İpek Yolu’nun önemli bir geçiş güzergahı olan Aksaray’ın ticari hayatı da elbette tarihi kadar eskidir." dedi.

Kitabın, 'Şehr-i Süleha’ (Salihler Şehri) olarak anılan Aksaray’ın geçmişteki ticari hayatına ışık tutmak amacıyla hazırlandığına değinen Acar, kitabın tüm kütüphanelere dağıtılarak, ülkedeki okurların istifadesine sunulacağını da kaydetti. Ayrıca çalışmanın şehrin tanıtımına katkıda bulunması da hedefleniyor.

AKSARAY'DA HALICILIK ASURLULAR DÖNEMİNDE BAŞLAMIŞ

Kitaba göre Aksaray’ın iktisadi faaliyetlerinin Selçuklular döneminde yoğunlaştığı görülüyor. Kitapta Selçuklular döneminde Aksaray’daki esnaf isimlerine de yer veriliyor. Aynı dönemin ticarî hayattaki en önemli özelliklerinden olan kervansaray sistemi de eserde etraflıca anlatılıyor. Kitapta, Aksaray’da farklı dönemde basılan para örneklerinin bulunduğu, İtalya’nın sülük talebinin en fazla olduğu şehirlerden birisinin Aksaray olduğu, Aksaray halıcılığının Asurlular döneminden başladığı gibi az bilinen ve önemli bilgiler de yer alıyor. Kitap, bugün ayakta olmayan birçok yapıyı belge ve fotoğraflarla gözler önüne seriyor.

"ÇALIŞMA HAZIRLANIRKEN ARŞİVLER KULLANILDI"

Eseri yayına hazırlayan tarihçi Mustafa Fırat Gül, yaptığı açıklamada, Selçuklular döneminin en önemli şehirlerinden birisi olan Aksaray’ın, ticari bakımdan da vazgeçilmez bir konumda olduğunu belirtti. Şehrin ticari hayatına ışık tutmak maksadı ile böyle bir çalışmayı hazırladığını ileten Gül, "Çalışmayı hazırlarken mümkün mertebe arşiv kaynaklarını kullanmak istedim. Başbakanlık Osmanlı Arşivi ile Cumhuriyet Arşivi’nde kayıtlı olan belgeler ve Aksaray Vilayet Gazetesi’nden istifade ettim." dedi.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası