Ege Postası
Geri

Almanya'da devlet destekli doping skandalı

Doğu ve Batı Almanya'nın 1970'li yıllarda dopingi desteklediği ortaya çıktı. Spor dünyasını sarsan bu araştırma geçen yıl sonuçlanmasına rağmen henüz kamuoyuna tanıtılmadı. Federal Alman Cumhuriyeti’nde (BRD) 70’li yıllardan sonra...
Almanya'da devlet destekli doping skandalı
Haberler / Spor
5 Ağustos 2013 Pazartesi 10:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Doğu ve Batı Almanya'nın 1970'li yıllarda dopingi desteklediği ortaya çıktı. Spor dünyasını sarsan bu araştırma geçen yıl sonuçlanmasına rağmen henüz kamuoyuna tanıtılmadı.

Federal Alman Cumhuriyeti’nde (BRD) 70’li yıllardan sonra devlet tarafından desteklenen doping programı yürütüldüğü iddia edildi. Humboldt-Üniversitesi’nin yaptığı ve henüz yayınlanmamış araştırma basına yansıyınca Alman spor camiasını sarstı. Üniversite, “Almanya’da Doping” konulu araştırmayı Alman Olimpik Spor Federasyonu’nun (DOSB) isteği üzerine 2008 yılında başlatmış, geçen sene tamamlayarak 800 sayfalık bir rapor hazırlamış. Ancak bu raporun hala kamuoyuna duyurulmaması dikkatleri çekti.

Spordan sorumlu Federal İçişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada araştırmanın kamuya duyurulmasının önünde daha önce bilgi koruma konusunu ilgilendirebilecek engellerin mevcut olduğunu, artık bu engellerin kalmadığını duyurdu.

Humboldt-Üniversitesi’nin araştırmasında sadece dopingin etkisi ve kullanımı ile ilgili mevcut araştırmalar değil, Federal Spor Bilimi Enstitüsü (BISp) tarafından finanse edilen 516 araştırma projesi değerlendirildi. Çıkan sonuç ise şoke edici nitelikte: Siyaset dopingin kullanılmasına göz yummakla kalmadı, üstelik bunu destekledi. Performansı artıracak anabolika, testosteron, östrojen veya kan dopingi EPO gibi maddelerin etkilerini araştıran projelere kaynak aktarıldı. Bunun yanı sıra devlet makamları, zamanın Alman Spor Federasyonu (DSB) ve Milli Olimpik Komitesi (NOK) doping kullanan sporcuların ifşa olmaması için önlemler almaya çalıştı. Doping birçok spor dalında müsabakaya katılanlar tarafından kullanıldı.

FIFA’nın yönetim kadrosunda bulunan eski bir yöneticiyle görüşen bilim adamları, 1966 Dünya Futbol Şampiyonası’nda 3 futbolcunun doping kullandığını tespit etti. İddiaya göre bilim adamları Alman Futbol Federasyonu’nun (DFB) arşivlerine bakmak isteyince, bu talepleri karşılıksız bırakıldı.

Atletizm dalında ise en çok protein ve kas oluşumunu hızlandıran anabolika kullanıldı.Alman atletlerin 1976 yılında Montreal’da yapılan Olimpik Oyunları’nda bu maddeyi kullandıkları, hatta erişkin olmayan sporculara da sistematik olarak bu etken maddenin verildiği iddia edildi.

“Almanya’da Doping” araştırmasının sonuçlarının açıklanmamasına gerekçe olarak bilgi koruma konusu gösteriliyor. Bilim adamları, bu araştırmadan hala aktif sporcuların, bazı federasyonlarda çalışanların ve mesleğini icra eden doktorlar etkilenmesi söz konusu olduğu için; Federal Spor Bilimi Enstitüsü’nün (BISp) haklarında dava açılmayacağı garantisini verdiklerinde raporu açıklayacaklarını söylüyor. İddiaya BISp bu raporun açıklanmasını istemiyor, çünkü bu rapor en çok Alman Olimpik Spor Federasyonu’nu yıpratacak.

Ana muhalefet Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Federal Meclis Grubu ise bu raporu meclisin Spor Komisyonu’na taşımak istiyor. SPD’li Martin Gerster, bu raporun Haziran ayında komisyonun eline ulaşması gerektiğini, ancak bunun hala gerçekleşmediğini söyleyerek, “Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ve koalisyon hükümetinin bu konunun Spor Komisyonu’nda tartışılmasını niye engellediği şimdi anlaşılıyor.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası