Ege Postası
Geri

Altın Koza’da 'kuzey ışıkları'

Adana Büyükşehir Belediyesi 20. Altın Koza Film Festivali’nin dünya sineması bölümünde, İskandinavya sinemasının en seçkin örnekleri izleyiciyle buluşacak. ‘Kuzey Işıkları’ başlıklı bölümde, Finlandiyalı Aki Kaurismaki'den genç...
Altın Koza’da 'kuzey ışıkları'
Haberler / Kültür - Sanat
4 Eylül 2013 Çarşamba 10:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Adana Büyükşehir Belediyesi 20. Altın Koza Film Festivali’nin dünya sineması bölümünde, İskandinavya sinemasının en seçkin örnekleri izleyiciyle buluşacak. ‘Kuzey Işıkları’ başlıklı bölümde, Finlandiyalı Aki Kaurismaki'den genç İzlandalı Dagur Kari'ye, beş ülkeden sekiz sinemacının son yıllara damgasını vuran filmleri yer alıyor.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, 16 Eylül tarihinde başlayacak festivalde bu yıl, İskandinavya sinemasının en önemli ve seçkin örnekleriyle özel bir bölüm hazırlandığını belirtti.

Aki Kaurismaki, kuzey sertliği ve yalnızlığını kara mizahla insanlık komedyasına dönüştüren bir usta olarak, tüm zamanların en trajik kahramanlarından Hamlet'i büyük bir şirkette dönen entrikaların ortasına atıvermiş. “Hamlet İş Dünyasında/Hamlet Goes Business” (1987), para ve güç zaafını anlatıyor.

Kaurismaki biraderlerin büyüğü Maki Kaurismaki imzalı “Zombi ve Hayalet Tren/ Zombie Ja Kummitusjana” (1991), sisteme uyum sağlamaya gönülsüz bir genç adamın yaşadığı absürd ve komik hallerin filmi.

Dogma akımının öncüsü Danimarkalı Lars von Trier'in 'küçük' ama iddialı filmi “Emret Patronum / Direktoren for det Hele”, çalışan ve patron arasındaki oyuncaklı durumları anlatıyor.

Norveçli Jens Lien, dünya festivallerinde baştacı edilen “Uyumsuz Adam/ The Bothersome Man”de sıradan bir adamın başına neler gelebileceğini mizahla tasarlamış.

“Mutfak Hikayeleri/Salmer fra kjokkenet” (2003) adlı film 'mutfak nasıl işlevsel olmalı' gibi 'akılcı' bir sorudan yola çıkıp hassas insan ruhuna ulaşıyor. Memleketinde çektiği “Yumurtalar” ve ABD yapımı “Factotum”la ünü yayılan Norveçli yönetmen Bent Hamer'den dostluk filmi.

Müzikal bir polisiye komedi, gürültülü bir isyan; “Yaşamın Ritmi/Sound of Noise”, kenti orkestra, gündelik eşyaları da birer enstrüman gibi kullanarak seslerini yükselten müzisyenleri yakalamaya çalışan, müzik düşmanı bir polisin öyküsünü anlatıyor. İsveçli yönetmenler Ola Simonsson ve Johannes Nilsson, günlük hayatın ritmine ve seslerine karşı duyarsızlaştığımızı neşeyle yüzümüze vuruyorlar.

Bol ödüllü “Buzdan Hayaller/Noi Albinoi”'nin yönetmeni İzlandalı Dagur Kari, “Tutunamayanlar/Voksne mennesker” (2005) ile yine genç ve ayrıksı olmak üzerine gözlemler yapmış.

Felaketin eşiğinde bir dünya ve insanlığın durumuna dair keskin bir taşlama! 70'li yılların İsveç sinemasında çıkış yapan Roy Andersson'ın yönettiği “İkinci Kattan Şarkılar/ Sanger fran andra vaningen”, 45 kısa öykücükten oluşan çarpıcı bir film. Film, 2000 yılının Cannes Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'nü paylaşmıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası