Ege Postası
Geri

Altuntaş: 8 yıllık temel eğitim üzerine hemşirelik unvanı verilmiyor

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serap Altuntaş, bugün hiçbir ülkede, 8 yıl temel eğitim üzerine 4 yıl süreli hemşirelik eğitimi ile hemşire unvanı verilmediğini söyledi. Atatürk...
Altuntaş: 8 yıllık temel eğitim üzerine hemşirelik unvanı verilmiyor
Haberler / Genel
24 Mayıs 2013 Cuma 16:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serap Altuntaş, bugün hiçbir ülkede, 8 yıl temel eğitim üzerine 4 yıl süreli hemşirelik eğitimi ile hemşire unvanı verilmediğini söyledi.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından ‘Hemşirelikle İlgili Güncel Yasal Düzenlemeler’ konulu bir konferans düzenlendi. AÜ Kültür Merkezi A Salonu'ndaki konferansa Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri katıldı.

Öğrencilere, hemşirelikle ilgili genel bilgiler ve değişen düzenlemeleri anlatan Yrd. Doç. Dr. Serap Altuntaş, "Avrupa Konseyi'nin 1967 tarihli 'Hemşirelik Eğitiminde Minimum Standartlar' adlı metninde hemşirelikte minimum standart, en az 10 yıl temel eğitim üzerine en az 3 yıl ya da 4 bin 600 saat yalnızca mesleğe yönelik eğitim olarak belirlenmişti. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile kurulan 79 sağlık yüksekokulunun ilgili üniversitelerce faaliyete geçirilmesi için 22 Kasım 1996 tarihinde Sağlık Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı arasında imzalanan protokol uyarınca, ülkemizde 11 yıldır hemşirelik eğitimi sadece ve sadece lisans düzeyinde verilmektedir. Bu kapsamda, üniversiteler bünyesinde yer alan 101 lisans eğitimi programı bulunmaktadır. Yine 1995'te Yüksek Sağlık Şurası'nın aldığı kararla hemşirelikte mesleki yeterliliğin ancak ve ancak lisans düzeyinde verilecek bir eğitimle kazanılabileceğini kabul etmiş bulunmaktadır." dedi.

Hemşirelik mesleğini de tanımlayan Altuntaş, şunları kaydetti: "Günümüzde hemşirelik mesleği, hastaları izlemek ve tedavi süreçlerini yönlendirmek için gerekli olan ileri soyut düşünme yeteneği ve bilgiye sahip olunması zorunlu bir ihtisas mesleğidir. Bu nedenle yükseköğrenim görmüş meslek mensupları tarafından icra edilmesi zorunlu olup, meslek lisesi eğitimi ile beklenen yeterliliğin kazanılması olanaksızdır. Özellikle lisans eğitimi aynı zamanda topluma nitelikli sağlık hizmeti sunulması için de zorunlu bulunmaktadır. Özellikle, modern dünyanın temel meselelerinden biri olan nüfusun yaşlanması ki Türkiye de bu trende girmektedir, yine, kronik hastalıkların artışı, bireyselleşme ve geniş aileden çekirdek aile tipine geçişin yaşlı ve hasta bakımında profesyonel desteğe ihtiyacı artırması gibi sosyal etkenlerle, tarihin hiçbir dönemiyle kıyaslanamayacak ölçüde kaliteli bakım hizmetine duyulan ihtiyaç da artmıştır."


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası