Ege Postası
Geri

Anadolu Yıldızı-2017 nefes kesti

Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı, senaryo gereği kayıp dağcıların kurtarıldığı kara safhasıyla tamamlandı. Kara arama kurtarma safhası İzmir'in Menemen ilçesindeki Dumanlı Dağı'nda gerçekleştirildi. Senaryo gereği kaybolan 6 dağcı başarılı şekilde kurtarıldı. 'Anadolu Yıldızları' gökyüzünde
Anadolu Yıldızı-2017 nefes kesti
Haberler / İzmir
4 Mayıs 2017 Perşembe 11:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Deniz safhası Sakız ve Midilli adaları arasında dün icra edilen tatbikatın kara bölümü, İzmir'in Menemen ilçesindeki Dumanlı Dağı mevkisinde gerçekleştirildi. Ege Ordusu Komutanlığı'nın icra koordinatörlüğünü yaptığı tatbikatta, senaryo gereği Dumanlı Dağı mevkisinde tırmanış yaparken kaybolan 6 dağcı, İlçe Jandarma Komutanlığından yardım istedi. Karadan aramanın yeterli olmaması nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinden yardım talep edildi. Bunun üzerine Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ni koordinatör olarak görevlendirilerek, müşterek arama kurtarma harekatı başlatıldı.

Ege’de nefes kesen tatbikat

Operasyon havadan yürütüldü
İlk aşaması Ege Denizi’nin uluslararası sularında başarıyla tamamlanan tatbikatın 2. aşamasında ise kaybolan dağcılar için harekete geçildi. Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tuğgeneral Özgür Nuhut ve 2. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Sargun Göktun’un da katılımıyla düzenlenen Anadolu Yıldızı-2017’nin kara safhasında, bu kez kaybolan dağcılar için harekete geçildi. Jandarma Genel Komutanlığı “Acil Konum Belirleme Sistemi”nin fiilen denendiği operasyonda, Jandarma ekipleri tarafından arama-kurtarma harekatı başlatıldı. Senaryoya göre, karadan aramanın yeterli olmaması nedeniyle durum Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezini temsilen TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinden yardım talebinde bulunuldu. Yardım talebi üzerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi görevlendirilerek müşterek arama kurtarma harekatı başlatıldı. Tatbikatın bu safhasına; Kara Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma helikopteri, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma uçağı ve 1 arama kurtarma helikopteri, Jandarma Genel Komutanlığından da Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) dağcılık timi ile 1 arama kurtarma helikopteri katıldı.

Keşif uçuşu yapıldı
Hava Kuvvetlerinin arama kurtarma uçağı dağcıların yerlerini belirlemek için bölgede keşif uçuşu yaptı. Uçak, arama kurtarma helikopterleri arasında da irtibatı ve koordinasyonu sağladı. Jandarma Arama Kurtarma helikopteri kayalık alanda yaralı 2 dağcının yerini belirledi. Yaralılara ilk sağlık müdahalesi de bu ekip tarafından yapıldı. Bölgeye gelen helikopter, alanın kayalık olması nedeniyle iniş yapamadığı için kurtarma çalışmaları sırasında hover pozisyonunda bekledi. Helikopterden inen arama kurtarma personeli bir yaralıyı sedye ve hamut yardımıyla helikoptere taşıdı. Helikopter, yaralıları en yakın hastaneye götürdü. Durumu ağır olan yaralı ise helikopterin iniş yapabileceği alana havai hat kullanılarak taşındı. Yaralıları bıraktıktan sonra bölgeye dönen helikopter, uygun alana iniş yaparak ağır yaralı dağcıyı hastaneye sevk etti. Hava Kuvvetlerinin keşif uçağınca yerleri belirlenen diğer dağcılar da helikopterlerle hastaneye taşındı.
Kara safhasının yapılmasıyla tatbikatın fiili bölümleri tamamlandı.

“Başarıyla tamamlandı”
Anadolu Yıldızı - 2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı başarıyla icra edildiğini ifade eden Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tuğgeneral Özgür Nuhut, “Tatbikat, tüm unsurlar arasındaki koordine ve muhabere imkanlarının denenmesi, Türk arama kurtarma bölgesinde, Türkiye Cumhuriyeti tarafından her türlü arama kurtarma faaliyetinin etkinlikte icra edilebileceğinin gösterilmesi, arama kurtarma usulleri ve sistemleri konularındaki farkındalığın artırılması açısından faydalı olmuştur. Türk arama kurtarma teşkilatının hedeflerine üst düzeyde katkı sağlayacak şekilde, başarıyla tamamlanmıştır. Uygun hava şartlarında izlediğiniz bu tatbikatta icra edilen tüm arama kurtarma faaliyetleri, gerçek bir kaza anında kuvvetli rüzgar, yağmur, kar ve yoğun sis gibi birçok olumsuz hava ve arazi şartlarında icra edilmektedir. Bu durum, teknolojik gelişmelere rağmen hala kaza yerinin bulunmasını ve kazazedelerin kurtarılmasını zorlaştırmaktadır. Denizde ve karada tehlikede bulunan şahısların yardım çağrılarına etkinlikle ve süratle reaksiyon gösterilmesi, arama kurtarma faaliyetleri için hayati bir birleşendir. Zamana karşı yapılan yarışın kazanılması amacıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri arama kurtarma unsurları, gelişmiş yetenekleri ve sistemleri sayesinde, Türk arama kurtarma bölgesinde ve ihtiyaç duyulan her yerde, denizde ve karada, zorlu hava şartlarında, gece ve gündüz, 7 gün 24 saat arama kurtarma ihtiyaçlarını karşılamak için daima hazırdır” dedi.

Konuşmanın ardından Kosova Askeri Ateşesi Kurmay Yarbay Sefer Yusufi, Kosova Genelkurmay Başkanı adına Tuğgeneral Nuhut'a plaket takdim etti. (İHA)

Anadolu Yıldızı Tatbikatı brifingle başladı

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası