İzmir Adliyesi E Blok. 4.Kat Baro Birimi Başkanlık Odası'nda düzenlenen toplantıya Kadın Hakları Merkezi sorumlusu ve Baro Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Nuriye Kadan ile avukatlar katıldı. Bugüne kadar İzmir Barosu ve Kadın Hakları Merkezi olarak insan hakları ihlallerine karşı etkin mücadele sürdürdüklerini, ancak uzun zamandır devam eden rejim ve sistem değişikliği tartışmalarında kadının toplumdaki yerinin ne olacağının göz ardı edildiğini, kadının toplumdaki statüsüne değinilmediğini belirten Kadan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bilinmelidir ki, Türkiye Cumhuriyeti'nin teşkilat yapısını, yönetim biçimini belirleyen Anayasa'daki haklar kadın ve çocuklar için yaşamsal derecede önemlidir. Laik, sosyal, insan haklarına saygılı bir hukuk devleti olma taahhüdünde bulunan Türkiye Cumhuriyeti'nin yaşayacağı rejim değişikliği kadın ve çocuklar için Ortaçağ karanlığını başlatacaktır. Kadın- erkek eşitliğinin ve kadın lehine iyleştirici düzenlemeleri hedef almış ülkemizde, Türk milleti kavramının çıkarılması ile kadın erkek eşitliğine dayalı yurttaş hukuku ortadan kalkacaktır. Türk Milleti'ne hem ad hem de varlığının olmadığı, hakimiyet hakkının elinden alındığı, hak arama, örgütlenme ve ifade özgürlüğünün yok sayıldığı, OHAL tutsaklığında yaşamak zorunda bırakılan bir rejimde kadının yeri ne olacaktı? Kadına yönelik şiddet, eğitim hakkı engellenen kız çocukları, taciz ve tecavüze uğrayan kadınların sayısı gün geçtikçe artmakta. Bağımsızlık ve özgürlüğünü savaşla, kanla kazanmış bir ulusun Millet Meclisi'nde kadın vekillere yapılanlar, referandum sonrası ülke sathında kadınların yaşayacaklarının habercisidir."
KADINLARA HAKLARINI ANLATTILAR
Öte yandan İzmir'in Aliağa İlçesi'nde, " 'Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi-Haklarımızın Farkındayız" konulu konferans düzenlendi. Aliağa İzmirliler Derneği (Aliağa İZDER), İzmir Barosu ve Ege Kadın Buluşması işbirliği ile Aliağa Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Cahide Aydın ile İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi'nden Avukat Uluğ İlve Yücesoy konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Aliağa İzmirliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Buket Başyiğit, kadına yönelik şiddetin giderek arttığı, dövülen, öldürülen kadın haberlerinin sıradanlaştığı bir dönemin yaşandığını söyledi. Başyiğit, "Böyle bir dönemde kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Aliağa İZDER olarak birçok farklı çalışmaya imza attık. Çalışmalarımız çerçevesinde düzenlediğimiz bu etkinliğimizde de değerli konuşmacılarımız sizlere kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgiler aktaracak" diye konuştu.
Başyiğit'in açılış konuşmasının ardından konuşmacılar, kadına yönelik şiddet konusunda farklı başlıklar altında katılımcılara bilgiler aktardı. Şiddetin ve kadına yönelik şiddetin tanımını yapan Prof. Dr. Cahide Aydın, kadına yönelik şiddetin ruhsal ve sosyal boyutları ile ilgili konuştu. Kadına yönelik şiddetin aslında aile içi şiddetin bir tipi olduğunu belirten Aydın, katılımcılara diyaloglarla bilgiler verdi. Avukat Uluğ İlve Yücesoy da İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi hakkında bilgi verip, başvuran kadınlara hangi konularda, nasıl yardımcı olunduğunu anlattı. Toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddet ve şiddet türlerine değinen Yücesoy, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi'ne Dair Kanun ve uluslararası sözleşmeler kapsamında kadınların sahip olduğu haklar ve başvuru yolları konusunda bilgiler aktardı. (DHA)