Ege Postası
Geri

Anneden oğluna ikinci hayat

Başarılı bir iş birliği protokolü ile birlikte kullanıma örnek olan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İKÇÜ Tıp Fakültesi başarılı operasyon örnekleri vermeyi devam ediyor.
Anneden oğluna ikinci hayat
Haberler / Güncel
1 Temmuz 2014 Salı 10:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-Kadavradan böbrek nakil programının yanı sıra canlıdan böbrek nakli programını da başarıyla uygulayan  Genel Cerrahi Kliniği, Organ nakli Sorumlusu Op.Dr. Ahmet Er başkanlığında Doç.Dr.Erdinç Kamer, Op.Dr.Fevzi Cengiz,  İKÇÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları A.B.D. Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Zeki Soypaçacı, Uzm.Dr.Mehmet Polat’tan oluşan nakil ekibi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD öğretim üyesi Prof.Dr.Cüneyt Hoşcoşkun’un da verdiği destek ile nakil bekleyen hastalara şifa veriyor.
Son olarak bu ekibin gerçekleştirdiği başarılı bir operasyon sonucu kronik böbrek hastası olan oğluna ikinci bir hayat hediye eden Fatma Uzunay(50) oğlu Adem Uzunay(28) ile  yeni bir hayata birlikte merhaba dedi.

“Başkalarına can olacak organlar toprak olmasın”
Başarılı operasyon ile ilgili bilgi veren Nakilden Sorumlu Uzman Op.Dr.Ahmet Er,  esas amaçlarının kadavradan organ naklini arttırmak olduğuna işaret etti. Op.Dr.Er, “ Ülkemizde canlıdan canlıya organ bağışlanıyor ama öldüğünde organları kullanılabilecek kişilerin organları bağışlanmıyor, bağışlatamıyoruz. Dinimizce de bu uygundur. Ancak bunda tezatlık var. Avrupa’da  ise bu durum  tam tersidir. Kadavradan bağışlar daha fazladır. Amaç canlıdan canlıya nakil yapmak olmamalı, organ nakli ile başka hayatlara can verebilecek organların toprakta çürümesini  önlemek olmalıdır. Yaptığımız operasyonda annenin ve oğlunun genel sağlık durumu gayet iyi. Taburcu etmeye hazırlanıyoruz” diye konuştu.

“ Nakil bekleyen çok hastamız var”
İKÇÜ AEH Organ Nakli Merkezi Koordinatörü  Dr. Rahmi Baykan bu yıl 3’ü canlı 3’ü kadavra olmak üzere 6 başarılı nakil gerçekleştirildiğini ifade etti. “Bu işin doğrusu kadavradan organ bağışıdır” diyen Dr.Baykan, “Bugün itibariyle 21.566 böbrek hastası nakil beklemektedir. Bu rakam İzmir ve Bölgemizde de oldukça fazla.  Organ nakli bekleyen çok hastamız var. 2007’de açılan ama bir süre ara veren merkez 2012 yılından bu yana Nakilden Sorumlu  Uzman Op.Dr.Ahmet Er ve ekip arkadaşlarımızla birlikte organ nakli bekleyen hastalara şifa dağıtıyor. Yeni kurulan bir merkez olarak burada yapılan toplam nakil 39’a ulaştı” dedi.

“Böbrek hastalıklarında ciddi artış var”
 Nakillerden Sorumlu Uzman Yardımcısı İKÇÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları A.B.D. Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Zeki Soypaçacı ise  İzmir’de böylesine önemli tam teşekküllü  bir merkezin olmasının önemine değindi. Böbrek naklinin hem hastanın yaşam süresini hem de kalitesini arttıran bir işlem olduğunu kaydeden Yrd.Doç.Dr. Zeki Soypaçacı, “Ayrıca ülke ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Böylece diyalize giren bir hastanın yıllık maliyeti de yarı yarıya düşmüş oluyor. Bir diyaliz hastasının devlete bir yılda 25 bin dolar maliyeti olurken nakil olduktan sonra bu yarı yarıya düşmüş oluyor. Son yıllarda çok ciddi ölçüde böbrek hastalıklarında artış var. Hastalarımızın birçoğu organ nakli bekliyor” şeklinde konuştu.
 
Başarılı operasyonun ardından oğluna ikinci bir hayat hediye eden Fatma Uzunay, oğlu Adem Uzunay’ı ziyaret etti. Oldukça mutlu olduğunu ifade eden anne Uzunay, onların bu mutluluğuna vesile olan başta operasyonu gerçekleştiren ekip olmak üzere; hemşirelere, tüm sağlık personeline ayrı ayrı teşekkür etti.
 
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası