Arama kurtarmada yeni boyut
DÜNYADAKİ 26 ülkeden bilim adamları felaket durumlarında arama kurtarma çalışmalarını kişilerin konumlarına göre yapmak üzere çalışıyor. Bilgisayar bilimleri, coğrafya, haritalama gibi farklı bilim insanlarının yer aldığı araştırmada, İzmir Ekonomi Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Akcan da bulunuyor. Projede, felaket durumlarında kişilerin olduğu yeri belirleyip, harita bilgilerini kurtarma ekiplerine ulaştırılması amaçlanıyor.
İZMİR-TÜBİTAK destekli Avrupa Birliği COST 'Acil Durum Arama Kurtarma Çalışmalarında Kitle Kaynak ile Koordinasyon Projesi' (Mapping and The Citizen Sensor) hakkında bilgi veren Doç. Dr. Akcan, kurtarma çalışmalarını koordine etmeyi böylece işlerin hızlı ve bilinçli şekilde yapılmasını hedeflediklerini söyledi. Doç. Dr. Akcan, “Amaç, acil durumlarda kişilerin oluşturduğu konum bilgilerini bir merkezde toparlayarak, kurtarma ekiplerine doğru koordinatları vermek. Felaket durumunda kişilerin gönderdiği kısa mesajları telefon şirketleri konum bilgilerini belirli bir hassasiyette hesaplayabiliyor. Diğer durumlarda akıllı telefonların üzerindeki GPS üniteleri vasıtasıyla yazılacak özel bir yazılımla bu bilgileri toplamak mümkün. Tüm bilgiler dijital olarak toplanacak. Kurulacak dijital altyapı ile gönüllüler ve olursa bilgisayar yazılımları tarafından veriler işlenecek, haritalama da GPS koordinatları kullanılarak bu kapsamda yapılacak. Mevcut Google harita gibi altyapılar bu kapsamda kullanılabilecek" dedi.
'ÖNCE PROBLEM ÇÖZÜLECEK'
Almanya, Belçika, Yunanistan, İtalya, İrlanda, Norveç, İngiltere gibi farklı 26 ülkeden bilim insanın bu proje üzerinde çalıştığını anlatan Doç. Dr. Akcan, COST projelerinin belli alanda çalışan ilgili bilim insanlarını bir araya getirip probleme çözüm bulmaya yönlendirdiğini ifade etti. Arama kurtarma durumundaki mevcut sistemlerin incelendiğini kaydeden Doç. Dr. Akcan, “Projede fiziksel bir işlem yapılmıyor. Bundan sonraki AB projeleri için zemin hazırlanıyor. Felaket durumlarında yurt dışından da çok sayıda farklı ekipler geliyor. Bunların koordinasyonu lazım. Amacımız kurtarma ekiplerine kişilerin nerede, neye ihtiyacı var gibi bilgileri koordineli şekilde ulaştırmak" diye konuştu. (DHA)