AK Parti 24.Dönem İzmir milletvekili ve Balkan stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Rifat Sait, Ortaokullarda seçmeli ders olarak seçilen Arnavutçanın ilk dersinin pilot bölge olarak belirlenen İzmir’de verileceğini ve bu amaçla 17 Nisan Salı günü Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Arnavutluk Milli Eğitim Bakanı Lindita Nikolla hanımefendinin katılımları ile Kemalpaşa ilçesinde bir tören düzenleneceğini söyledi.
Sait, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, ortaokullarda ‘yaşayan diller ve lehçeler’ dersi kapsamında seçmeli ders olarak müfredata alınan Arnavutça ilk dersi İzmir’de verilecek, dedi. Bu kapsamda 17 Nisan Salı günü sabah 11.00’de Kemalpaşa ilçesi Halil beyli mahallesindeki Alija İzzetbegoviç ortaokulunda verilecek ilk dersin önemli konukları olacağını belirten Sait, düzenlenecek resepsiyona Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz, Bakan yardımcımız Sayın Orhan Erdem ve Arnavutluk Milli Eğitim Bakanı Bayan Sayın Lindita Nikolla hanıfendi de katılacaklar, dedi.
Resepsiyon sonrası Kemalpaşa Belediye Başkanı Sayın Arif Uğurlu tarafından misafirlere öğle yemeği ikram edileceğini belirten Sait, Folklör gösterilerinin sunulacağı yemekte Arnavut böreği de ikram edilecek, dedi.
İzmir’de çok sayıda Arnavut göçmeninin yaşadığını söyleyen Sait, İzmir’in bir fahri Balkan kenti olduğunu ifade etti.
Bilindiği gibi Türkiye'de yaşayan diller ve lehçeleri gelecek kuşaklara aktarabilmek amacıyla ortaokul öğrencilerine yönelik seçmeli ‘yaşayan diller ve lehçeler’ dersi kapsamında Arnavutça ve Boşnakça okutulması için 21 Ekim 2016'da iş birliği protokolü imzalanmıştı.
Bu kapsamda, ortaokul 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflar için Arnavutça ve Boşnakça müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın onayıyla 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren ortaokullarda seçmeli olarak uygulanmak üzere kabul edildi.
Yaşayan diller ve lehçeler dersi kapsamında Arnavutça ve Boşnakça ders kitapları ve öğretim materyallerinin hazırlık çalışmalarına yönelik MEB ile Trakya Üniversitesi Rektörlüğü arasında hibe sözleşmesi imzalandı.
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde oluşturulan komisyon tarafından hazırlanan Arnavutça ders kitapları ve öğretim materyalleri tamamlandı ve Bakanlığın onayından geçti ve kitaplar öğrencilere dağıtıldı.