HAZIRLAYAN: HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI- TV 35'de Alper Baran Esin'in sunduğu 'Kent ve Siyaset' programına konuk olan Cumhur İttifakı Buca Belediye Başkan Adayı Mustafa Arslan, Buca’nın ilk öncelikli sorununun trafik sıkıntısı ve Buca Cezaevi’nin kaldırılması olduğunu belirterek, ilk 1,5 yıl içinde Buca’daki trafik sıkıntısını yüzde 90 oranında azaltacağını, 3 yıl içinde de ortadan kaldıracağını söyledi.
Buca Belediye Başkan Adayı Mustafa Arslan, Buca trafiği ile ilgili sözünü, “1,5 yıl içinde ben Buca’da trafiği yüzde 90 oranında azaltacağım. 3 yıl içinde de Buca’da trafiği tamamen sorun olmaktan çıkaracağım” sözleriyle verdi.
BU 50 PROJE YAPILACAK, YAPILDIĞINDA BELEDİYEYİ TOP ATSANIZ YIKAMAZSINIZ
Meclis üyeliği ve 2,5 yıl ilçe başkanlığı görevlerini de yaptığı için Buca’nın 47 mahallesini ve sorunlarını sokak sokak bildiğini vurgulayan Mustafa Arslan, noter tasdiğini de yaptırdığı 50 projenin tamamını yapacağını tekrarladı. Cumhur İttifakı Adayı Arslan, “Bu 50 proje yapılacak, bundan emin olsunlar. Yapıldığında Buca ekonomik olarak da güçlenecek. Artık top atsanız Buca Belediyesi’ni yıkamazsınız” ifadelerini kullandı.
PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:
Gerçekten güzel bir miting oldu. İnsanlar 9.30’da gelmeye başladı, dördü geçti mitingin dağılması. Kalabalıktan çok insanların coşkusu, gözlerindeki parıltı önemlidir benim için. Onu gördüm. Oradaki insanların, İzmirlilerin gözünde hem coşkuyu, hem inancı gördüm. Aynı zamanda ortak miting olması nedeniyle de gayet keyifli bir mitingdi. Tüm İzmir’e hayırlı olsun.
ADAYA GÖRE ADAY BELİRLEME DÜŞÜNCEMİZ OLMADI
Söylenen biz 5 Ocak’ta 30 ilçenin adaylarını ortaya koyduk Cumhur ittifakı olarak. Aslında normalde burada genelde iktidar yerelde CHP’de. CHP’yi beklemesi gerekir normalde. Cumhur İttifakı adaylarını yerel iktidardan önce açıkladı. Adaya göre aday belirleme düşüncemiz olmadı. CHP’de bu dönem alışık olunmayan bir durum yaşandı. En önemli durumlardan biri de Buca’da yaşandı. Diğer ilçelerde de var. Adaylık noktasında daha önce Narlıdere’de belediye başkanlığı yapmış birinin Konak’ta gösterildi. Çiğli’de siyaset yapan biri Narlıdere’ye atandı.
CHP’NİN ADAY BELİRLEMEDEKİ HATALARIN SONUCUNU 31 MART’TA GÖRECEĞİZ
Daha spesifik bir durum var Buca’da mesela. Bir aday ismi açıklandı, PM’den geçmedi dendi. Sonra başka bir arkadaş açıklandı. O da 17-18 gün ofis açtı, çalıştı, herkes onu aday olarak biliyordu. Son gün son dakikada başka bir arkadaş oldu. Tabi ki CHP’nin kendi takdiri bu. Kimi gösterirsek gösterelim, aday da değiştirebiliriz, o adayı oraya öbürünü buraya verebiliriz, İzmirli buna oy vermek zorunda gibi bir mantık ortaya çıkıyor. Siyasette bunun bir cevabı olduğunu 31 Mart’taki sonuçlarda hep beraber göreceğiz.
BAŞKAN OLDUĞUNUZDA O İLÇEDEKİ AĞAÇLARIN DA KEDİLERİN DE BAŞKANI OLMALISINIZ
2,5 yıla yakın ilçe başkanlığı yaptım ilçede. Ben ilçemi tanıyorum. 47 mahallesini, sorunlarını sokak sokak biliyorum. İlçe başkanlığımın avantajı oldu. Yerele farklı bakıyorum ben. Genel siyaset tarzım yok. Hep Buca’nın meseleleriyle ilgilendim. Bir kere Buca’nın bütün kesim ve renkleriyle zaten ilişki halindeydim. İlçe başkanlığım esnasında ama sohbet için ama işi düştüğü için gelenler arasında kimse yoktur ki partisini sormuş olayım. Siyasi tarzım da bu. Herkesin belediye başkanı olabilmenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Türkü Kürdü Lazı Çerkezi 81 ilden insan yaşıyor Buca’da. Kozmopolit bir ilçe. Belediye başkanı olduğunuz an artık ilçenin ağaçlarının da, kedilerinin de bütün renklerinin de başkanı olmalısınız. Ben bu yolda devam ettim bugüne kadar. Ben ilçemde iddialı bir adaydım zaten. 5 Ocak’ta adaylığım açıklandığı gün ben iddiamı ortaya da koydum.
PROJELERİ YAPMAK İŞİN YARISI, ASLOLAN KARDEŞLİK HUKUKU VE BUCALILIK HİSSİNİ BÜYÜTMEK
Buca seçmen sayısı olarak da nüfus olarak İzmir’in en büyük ilçesi. Her kesimden ve düşünceden insan yaşıyor. Benim için zor değil. Önceliğim insan olduğu için diğer detaylar alt sıralarda yer alıyor. Seçilirsek 50 projem var. Bunları yapmanın işin yüzde 50’si olduğunu düşünüyorum. Asıl yapılması gereken kardeşlik hukukunu tesis etmek ve Bucalılık hissini büyütmek. O zaman Buca’yı yönetmek de mümkün olacak. Bucalıların mutlu olması da sağlanacak.
BELEDİYEYİ HERKESİN BELEDİYESİ YAPACAĞIM, VATANDAŞ BURASI BENİM EVİ DİYECEK
Herkesi olduğu gibi kabul edeceğiz. Bunları renklerimiz, mozaiğimiz ve güzelliğimiz olarak kabul edip içimize sindireceğiz. 50 proje koydum, hepsini yapacağız, yapmak zorundayız zaten. Şehrimiz çok geri kaldı. Belediyeyi herkesin belediyesi yapacağım. Burası benim belediyem, evim diyecek herkes. Formül basit. Kardeşlik hukukunu ve Bucalılık hissini geliştirmek. 10-15 arkadaşımızı eğitip kapıdan giren herkese hoş geldiniz, ne içersiniz, işiniz hangi birimde diye sorulacak. Biz çilingir ihtiyacı olduğunda dahi oradan hizmet vermenin yollarını arayacağız. Vatandaş benim bir derdim var, önce belediyeyi arayayım diyebilecek. Biz bu enformasyonu vereceğiz vatandaşa.
BUCA CEZAEVİNİ O TARİHE KADAR KALDIRMAZSAM ERTESİ GÜN İSTİFA EDECEĞİM
Kaldırmazsak zaten yaptırımını da noterde koydum. 21 Kasım 2022. Tarih koydum. Bu Türk siyasi tarihinde de bir ilk. Bir hizmet var ki Buca için çok önemli. Artık o cezaevi orada olmamalı. Bucalı olarak söylüyorum, artık ekonomik ömrünü tamamladı. 15 yıldır kaldırılamadı ya da kalkmadı. Ben 2022’ye kadar en geç kaldıracağız. Yapamazsam istifa günümün bir gün öncesi yani. Buca Cezaevi’ni kaldıracağız. Dönemimin bitmesini beklemeden istifa edeceğim. İstikrar ve kararlılığı ortaya koymak gerekiyor. Yoksa bundan önceki dönemlerdeki gibi sürüncemede kalır. O cezaevinin ordan kalkması ile bu şehri rahatlatacağız. Bu şehre nefes aldırmam lazım.
CEZAEVİ KALKTIĞINDA YERİNE 75 BİN METREKARELİK ŞEHİR PARKI YAPACAĞIZ VE…
Son on yıldır 70 bin yeni araç çıkmış. Nüfus artışımız da 80 binin üzerinde. Bu şehirde binalar üst üste artık. Bizim bu şehri rahatlatmamız lazım. Hasan Ağa Bahçesi dışında oturabilecek bir yeşil alanımız yok. Kaldırdığımızda 75 bin metrekarelik şehir parkı koyacağız. Birkaç gün sonra bir sürprizimiz daha olacak. 5 bin metrekareyi koruyacağız sadece kapalı alan olarak. 63 bin öğrencimiz var. Meydanımız, düğün salonumuz, nikah salonumuz, tiyatro salonumuz yok. Tarihi taş yapıyı da restore ederek konferans ve sinema salonu, bin kişilik yemek salonu, kenarlarda takı tasarım atölyeleri olacak. Bu şehrin çocukları kar oynamaya hasret büyüyorlar. Suni kar ortamı yaratacağız. Kes kopyala yapıştır projeler değil 50 proje. Tümü Buca’nın ihtiyacına yönelik. Yarısından fazlasını meclis üyeliğim sırasında hazırladım. 2009-2014 yılları arasında meclis üyesiydim. Hala projelerim güncelliğini koruyor. Projelere ilave ve güncelleme yapmışım. 26 proje hazırlamışım. Hepsi güncelliğini koruyor. Bir tanesi de yapılmamış. 24 tane daha ekledik ve açıkladık.
TÜRKİYE PARKI TARİH YOLU GİBİ PRESTİJ PROJELERİMİZ DE VAR
Bazı prestij projeler de var. Türkiye Parkı Tarih Yolu. Eşi benzeri yok. 100 bin metrekare alan içinde olacak. Tarihimizi, coğrafyamızı, kültürümüzü öğrenebileceğimiz bir alan olacak. Dernekler hafta sonları kültür günleri düzenleyebilecek. İnsan bilmediğinin düşmanı. Birbirini tanıdıkça sevecek, birbirinin kültürünü öğrendikçe kardeşlik hukuku da artacak.
1,5 YIL İÇİNDE BUCA TRAFİĞİNİ YÜZDE 90 ORANINDA AZALTACAĞIM, 3 YIL İÇİNDE İSE SORUN OLMAKTAN ÇIKARACAĞIM
Cezaevi kalkınca Menderes Caddesi’ne Konak tünelleriyle bağlanan bir cadde açacağız. Menderes Caddesi ikinci bir alternatife kavuşacak. Şirinyer Tansaş’ın oraya, Üçkuyular Meydanı’na battı çıktı planlıyoruz. 47 mahalleye sorun, Kasım ayında anket yaptırmıştım, herkes buca’nın trafiğini birinci sıraya yazmış. Nasıl yazması? On dakikada gidebileceği yere yarım saatte varabiliyor vatandaş. 20 dakikada gideceği yeri bir buçuk saatte gidiyor. Buca’da günde 50 bin araç trafiğe çıkıyor. Bunun sadece 5 binine bile 30 dakika zaman kazandırabilirsem ayda 2.1 milyon tl Bucalıların cebinde para kalıyor. 26 kavşak, battı çıktılar, alternatif yollar planladık. Buca Koopve Yıldız Mahallesi’nin oradan 45 güne kadar hizmete açılacak olan bir otoban giriş ve çıkışı var mesela. 6’ıncı Sanayi Sitesi’nin oradan otobana çıkış var artık. Buca’nın girişi ve çıkışı otobandan üçe çıkacak. Gökdere’nin tam karşısından TOKİ evlerini gördüğümüz bir alan var. Bir de oradan otoban giriş çıkışı planlıyoruz. Yahya Kemal Bayatlı’yı bağladığımızda orayı Adatepe’ye kadar o bölgedeki mahallelerimiz ve 120 bin nüfusa hitap edecek dördüncü çıkışı yaptığımızda Buca bir anda dört giriş ve çıkışlı bir otoban bağlantısı sağlayacağız. Otokent’in oradan Çamlıpınar’a kadar giden yerden şu anda 17 metrelik yol olarak gözüken bir yer var. Orayı 17 metrelik yol haline getirip iki şeritli gidiş geliş yol yapacağız. 1,5 yıl içinde ben Buca’da trafiği yüzde 90 oranında azaltacağım. 3 yıl içinde de Buca’da trafiği tamamen sorun olmaktan çıkaracağım.
BİR PAZAR YERİ YAPMAK 5 YIL ZAMAN ALMAZ, BİR YIL İÇİNDE PAZARYERİ OLMAYAN MAHALLE KALMAYACAK
Şahsımla ilgili tereddüt yok Buca’da. Benim ne kadar çalışkan olduğumu biliyorlar, bilmeyenler de duymuşlar. Bizde şöyle bir sıkıntı var; inanma sorunu yine CHP’nin on yıldır yaptığı hizmetten kaynaklanıyor. 5 yılı iki Pazar yeri yapmakla geçirmiş. Vatandaş da iki Pazar yeri 5 yılda yapılır sanıyor. Buca’da Pazar yeri olmayan mahallelerimizin tamamına 1 yıl içinde Pazar yeri yapacağız. 5 yılda değil 1 yıl içinde pazaryeri olmayan mahalle kalmayacak. Bir Pazar yeri yapmak 5 yıllık zaman gerektirmiyor. Maliyetleri 1,5-2 milyon liralık maliyet. Biz aynı anda 5 Pazar yerine başlayabilir ve yapabiliriz.
BELEDİYENİN BENİM BİLDİĞİM YAKLAŞIK 600-700 TRİLYON BORCU VAR AMA..
Bizim belediyemizin bütçesi verimli kullanılmadı bugüne kadar. Bunu gün gün kalem kalem anlatabilirim. Şu anda da çok ciddi bir borcumuz var. Bucalıların bunu bilmesi gerekiyor. 600-700 trilyonluk bir borçtan bahsediliyor. Şimdi aynı zamanda yaklaşık 350 milyon liradan 1,5katrilyonun üzerinde bütçe kullandık. 5 yılda borçla beraber kullanılan 2 trilyonun üzerinde. Belediye şeffaf değil. Borçlarını açıklamıyor net olarak. Ama benim resmi aldığım birtakım rakamlar var. Banka kredileri, ssk borçları var. Bunların rakamlarını biliyorum. Alamadığım ve bilmediklerim, ulaşamadıklarım da var.
BÜTÇEYİ ETKİN VE VERİMLİ KULLANIP…
400 milyon ortalamadan 2 milyar civarında bir bütçe kullanacağız biz. Bu bütçeyi etkin ve verimli kullandığınızda, mali disiplini etkinleştirdiğinizde bu bütçe bu işleri yapmaya yeterli. Kalıyor geriye borç meselemiz. Bugün biz çöpleri toplama işini 60 milyon liraya mal ediyoruz. Bütçenin yüzde 20’sinden fazlasına tekabül ediyor. Ben bu çöpleri toplama işini bu yapılandan daha iyi ve daha hızlı ama 20 milyona yapabiliyorum. Denizli Belediyesi, büyükşehir belediyesi bu işi 25 milyona yapıyor. Biz Denizli’den daha küçüğüz üstelik. 20 milyon liraya maksimum yapıyorum. Oradan 40 milyon kenara yazın. 630 ton çöpün yüzde 80’i geri dönüştürülebiliyor. Geri dönüşüm tesisini kendim kurduğum zaman 120 genç istihdamı sağlayacağım hem de yılda 65 milyon lira gelir elde edebiliyorum çöplerden. 65 milyon lira yıllık gelirim çöplerden. Yılda 105 milyon yapıyor iki kalemde gelir ve tasarrufum. Bütçede yapacağınız yüzde 10’luk tasarruf 200 milyon lira yapar. Bütçenin mali disiplinin sağlanmasıyla bütçemiz bu işlerin tamamına yeter.
BUCA’DA YATIRIM YOK, KARŞILIKSIZ BİR BORÇ VAR
Sosyal market projemiz de var. Para geçmeyecek. Vatandaş neye ihtiyacı varsa gidip alacak. Belki yılda bir kez durumunu kontrol edeceğiz, bizi görmeyecek. Ayın birinden birine kartlara yüklenecek. Başka belediyelerde de uygulanıyor. Burada iş bilenin kılıç kuşananın. Bucalılar yetkiyi bize verirse, -belediyeler borçlu olabilir, gerçi buradaki borç rakamı astronomik, 62 milyon borçla devretti Ercan Tatı ama şu anda neredeyse on katı borç var, bu normal değil- durumu düzelteceğiz. Bu parayla Buca’da bir karşılığı olmalı. Karşılığını göremiyoruz. Yatırım olarak ne trafik noktasında iyileştirme, ne park bahçe noktasında ne temizlik çöp, ne otopark yapımında. Karşılıksız bir borç var ortada. Burada bir yanlışlık, dengesizlik var.
50 PROJE YAPILACAK, YAPILDIĞINDA BUCA BELEDİYESİ’Nİ TOP ATSANIZ YIKAMAZSINIZ
Bu 50 proje yapılacak, bundan emin olsunlar. Yapıldığında Buca ekonomik olarak da güçlenecek. Artık top atsanız Buca Belediyesi’ni yıkamazsınız.
STADI YIKIP ÇEVİK BİR İLE BİRLEŞTİRECEK VE BİR MEYDAN KAZANACAĞIZ
Sinema, tiyatro salonumuz yok. Bizim vakit geçirilecek meydanımız yok. Çevik Bir Meydanı değil. Trafik üçgeni orası sadece. Törenlerimizi orada yapmak zorunda kalıyoruz. Etrafımızdan vızır vızır araçlar geçiyor. Stadı kaldırıp orayı gerçek bir meydan haline getireceğiz. Gençlerin burada zaman harcayacağı yerler olursa diğer ilçelere gitmez. Niye gitsin ki ekonomik anlamda da zaman anlamında da kayıp gençler için.