Artvin Hopa'da yaşanan sel ve heyelan felaketinin ardından ilçeye giden Çevre ve Şehircilik Bakanı Veysel Eroğlu ile Artvin Valisi Kemal Cirit protesto edildi.
Haberler / Güncel
25 Ağustos 2015 Salı 14:23
PAYLAŞ
Artvin'in Hopa ilçesinde yaşanan sel ve heyelan felaketinin ardından ilçeye giden Çevre ve Şehircilik Bakanı Veysel Eroğlu ile Artvin Valisi Kemal Cirit protestoyla karşılaştı. Hopa Kaymakamlığı önünde toplanan çok sayıda kişi, Eroğlu ve Cirit'e, "Bu kadar çevik kuvvet yığacağınıza arama kurtarma ekibi yığsaydınız, bu kadar ölüm olmazdı bu memlekette" diyerek tepki gösterdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hopa Kaymakamlığı'na girerken bir grup tarafından protesto edildi.
Hopa'daki olayda vatandaşlardan biri, bakanların çevik kuvvet ekipleri eşliğinde gelmesine tepki göstererek: “İki tane bakan geliyor, vali geliyor, ne yapıyorlar y? Bu kadar çevik kuvvet yığılıyor, bu çevik kuvvetler yığılacağına bu memlekete arama kurtarma ekibi yığılsaydı bu kadar ölüm olmazdı. Yaptınız, kentleşmeyi bozdunuz, etrafı ıslah ettiniz, dereleri kuruttunuz, şimdi geldiniz 10 tane ölümün sorumlusunu... Sonra gidip orada yıkılan şeylerin başında poz vererek, ‘Biz kurtardık’... Bravo! Bu kadar çevik kuvvet değil arama kurtarma ekibi yığılsaydı... Ondan sonra kurtardık...” diye konuştu.
Aynı yurttaş, sözlerini, “Yeter be, dereleri beton yaptılar, geldi aldı canımızı... Arkadaşlarımız öldü... Ben dün geceden beri ayaktayım, telefonlarım susmuyor...” diye noktaladı.
BAKANDAN GAZETECİLERE AÇIKLAMA
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hopa’daki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yaptı. Bakan Eroğlu Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün böyle bir yağış olacağı konusunda vatandaşları ikaz ettiğini belirterek şunları söyledi: “500 yılda bir vuku bulacak yağışın meydana geldiği arkadaşlarımız tarafından tespit edildi. 12 saatte yaklaşık 252 kilogram-metrekare gibi büyük bir rakam. Aniden akışlara sebep oldu, heyelanlar oldu. 8 kişi kaybettik. Birinin önce kız olduğunu sanıyorduk ama 4 yaşında erkek çocuğunun dereye düştüğünü ve akıntıya kapılarak kaybolduğunu tespit ettik. Araştırmalar devam ediyor. Bir köyde iki vatandaşımızın kaybolduğu ihbarı aldık. Onlar da takip ediliyor. AFAD ekipleri burada. Başbakanımız acil ihtiyaçlar için 10 milyon lira gönderdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak burada çok hızlı bir çalışma yapılsın diye, 100 milyon liralık çalışmayla, derelerin ıslahı, tahkimatlar, daha önce bize ait olmayıp da başka kurumlar tarafından yapılan köprüler ve menfezleri yenileyeceğiz. Çok hızlı çalışma yapacağız. Tüm belediyeler yardım ediyor. DSİ bütün ekibiyle burada. Şu ana kadar sadece DSİ’den 52 iş makinesi intikal etti. Herhangi bir problem yok, fazla araç olduğu intibaı var. Yaralar kesinlikle sarılacak. Kimsenin endişesi olmasın.”
RİSK HARİTASI
Dereler dışında heyelana maruz kalan riskli bölgeler olduğunu da vurgulayan Bakan Eroğlu, “Bunun tespiti maksadıyla bütün kurumlar çalışıyor. Heyelan risk haritası çıkaracağız. Köklü tedbirler alınacak. Bu büyük bir felakettir. Bunu unutmayalım. 500 yılda bir tekrar eden büyük bir felaket. Cenaze evinde en yaşlıya sorduk, 'Babam dahi böyle kuvvetli yağışı hatırlamıyor' dedi. Yaşayanların bu kadar kuvvetli yağışı hatırlaması mümkün değil. Biz dereleri 500 yılda bir tekerrür edecek debiye göre hesap ediyoruz. Maddi hasarlar giderilir, ama ölenlerin yakınlarının acısı yüreğimizde” dedi.
DERE YATAĞINI BULUR Bakan Eroğlu, özellikle dere yataklarına bina yapan vatandaşları da uyararak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dere yataklarına maalesef ikazlarımıza rağmen hala yapı yapılıyor. Vatandaşlar şunu dikkate alsınlar. Yaz ayındaki su çok az gözükebilir ama büyük yağış olduğu anda o dere eski yatağını bulur. Bu teknik bir husustur. Dere, yatağını tekrar geri kazanır. Dere yataklarına ev yapmayalım. Kum, çakıl almayalım. Çöpler var. Şimdi yok ama geçmişteki çöp dağları maalesef yağışla beraber yollara, derelere akıyor. Bütün kurumları ikaz ediyorum. Artık gerekirse teftiş marifetiyle bunu inceleteceğiz. Dere yatakları üzerine ve yanına yapılacak tüm imalatlarla ilgili, Cumhurbaşkanımız Başbakanken iki kez genelge yayınladı. Menfezin çapı, genişliği, gabarisi hakkında DSİ’den görüş alınacak. DSİ bir ay içinde görüş vermediği takdirde görüş vermiş kabul edilecek. Bütün kurumları, dere kesitini daraltmamaları, kum çakıl almamaları, hafriyat toprağını dereye dökmemeleri konusunda uyarıyoruz. Cezai müeyyideler uygulanacak. Köprülerin, menfezlerin kesitleri yetersiz. Defalarca ikaz etmemize rağmen bunu böyle yapıyorlar. Menfezlerden, köprü altından sadece su geçmiyor. Sökülen ağaçlar, taşlar.. Buzdolabı bile gördük, orayı kapatıyor.”
SİSTEMİMİZ DÜNYADA İLK 7 İÇİNDE Türkiye’nin meteorolojik tahminlerde artık çok ileride olduğunu hatırlatan Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünyada ilk 7’ye giren muazzam bir sistemimiz var. Yüzde 90 oranında tespit yapabiliyoruz. Uyarı gönderiyoruz. Bunların mutlaka dikkate alınması lazım. İkazdan sonra belediye hoparlöründen bütün vatandaşlara uyarı yapıldı. Belki vatandaşların bunu dikkate alması sonucunda bazı muhtemel ölümler de önlenmiş oldu.”
Eroğlu, hastanede tedavi gören biri ağır olmak üzere 19 yaralı olduğunu sözlerine ekleyerek, “Yağışlar devam ediyor ama cumartesiye kadar hafif şekilde devam edecek. Yoğun yağış yok. Önümüzdeki haftadan itibaren yağışlar bölgeyi terkediyor” dedi. Eroğlu gazetecilerin sorusu üzerine, kayıp iki kişiyle ilgili olarak da, “İki kişiyle ilgili ihbar vardı. Evleri kontrol edildi. Hasar yok evde. Araştırmalarımız sürüyor” diye konuştu.