Ege Postası
Geri

Asgari ücrete ara zam için kapılar kapandı: Enflasyonun sebebi işçiler değil saray!

AK Parti iktidarı asgari ücrete ara zam için kapıları tamamen kapattı. Ara zammın enflasyonu artıracağını ve fiyat etiketlerini değiştireceğini savunan Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak’a yanıt Ekonomist Güldem Atabay’dan geldi. Atabay, “Enflasyon yüzde 75 iken asgari ücretlinin bu kadar yüksek bir enflasyonla mağdur edilmesi yerine önce şirket karlarına bakalım. Arkasından gerçekleşmeyen kamu tasarruflarına bakalım. Kamunun harcamaları hala enflasyonu sürükleyen en önemli sebep” dedi. Öte yandan CHP İzmir İdari ve Mali İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Arda Işık ise, “Talan düzeni bittiği zaman, saray tasarrufa başladığı zaman işçi refaha kavuşacak bir seviyeye gelecektir” dedi.
Asgari ücrete ara zam için kapılar kapandı: Enflasyonun sebebi işçiler değil saray!
Haberler / Ekonomi
27 Haziran 2024 Perşembe 13:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Enflasyon her ay yükselmeye devam ederken, vatandaşların umutla beklediği asgari ücrete ara zam için hükümet kapıyı kapattı.  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, asgari ücrete ara zam yapılmayacağını ve yeni asgari ücret görüşmelerinin Aralık ayında başlayacağını belirtti.

ÇAKMAK: ZAM YAPARAK ÇÖZÜME VARILMAZ

Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, “Asgari ücrete zam yapıldığında bugün gündem oluyor. Yüzde 25 zam geldiğinde ayın 1’inde bütün etiketler yüzde 30 görüyor. Ağustos’un 1’inde zam alacaksa bir bakıyor elde yok, avuçta yok. Asgari ücrete zam yaparak bir çözüme varılmayacağını hükümette gördü. Enflasyonla topyekün mücadele edilmesi lazım. Bu enflasyon canavarıyla mücadele ederek rehaf seviyemizi artıracak pozisyona geleceğiz. Şu an tekstil, seramik, çimento dipte şu an. Mevcudu korumaktan güçlük çekiyoruz. Asgari ücreti arttırırsan işletmelerdeki toplu sözleşmeleri farklı farklı konuşmaya başlayacağız. Bugün asgari ücrete zam yapılması gerekiyordu ve bu ara dönemi geçirir. Ancak ara dönemi geçirdikten sonra yine tutamayacaksın. Yine enflasyona ve zamlara katkısı olacaktı. Genel Başkanımız yeni yılda elinden geleni yapacak ve telafisi olacak. Yeni yılda biz toparlayacağımızı ve kayıplarımızı kazanacağımızı düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

“SARAY TASARRUFA BAŞLADIĞI ZAMAN…”

Sarayın harcamalarına dikkat çeken CHP İzmir İdari ve Mali İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Arda Işık ise açıklamasında,  Arda Işık, "Enflasyon anlamında baktığımız zaman bu gidişata bir dur demek lazım ancak enflasyonla mücadeleye asgari ücretle çalışan işçinin maaşıyla başlamak problemi daha da büyütüyor. Biz  Cumhuriyet Halk Partisi olarak hep söylüyoruz: Talan düzeni bittiği zaman, saray tasarrufa başladığı zaman işçi refaha kavuşacak bir seviyeye gelecektir. Çok sıcak bir gündem maddesi, şu an yurtdışı çıkış harç pullarına astronomik oranda zam yapılıyor. Zamlar karşısında asgari ücretle çalışan işçinin maaşına zam gelmediği zaman Cumhuriyet Halk Partisi, ‘Geçinemiyoruz’ mitingi yaparak, emekçinin sesini duyuran oluyor. Elbette bundan onur duyarız, ancak ülkemiz ve emekçiler adına asıl onur duyacağımız bu mitinglere gerek kalmaması olacaktır" dedi. 

ASGARİ ÜCRETLİLERİN SESİNİ DUYURMAK İÇİN…

CHP’nin Pazar günü emekçiler için düzenleyeceği ‘Geçinemiyoruz’ mitingine davet eden CHP’li Işık, “Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel'in de her fırsatta dile getirdiği gibi pazarda torbalar dolmuyor; asgari ücretlinin, emeklinin cüzdanı da buzdolabı da boş kalıyor. Kuruş hesabı yaptıran bu adaletsiz düzene birlikte dur diyecek, işçinin ve emekçinin hakkını her zaman savunacağız. Bu yüzden tasarruf tedbirlerine asgari ücretle çalışan işçilerden başlanmasına karşıyız. Sarayın günlük harcamaları emekçi bir ailenin birkaç yıllık geliri demek. Enflasyonla mücadele edelim ancak bunun yolu emekçiye zam yapmamak değil. Tasarruf yapılacaksa kamunun bütün kurumlarıya A’dan Z’ye yapılması gerekiyor. Maalesef ülkemizde sadece emekçinin maaşından tasarruf yapılıyor. Biz her zaman işçinin alın terinin yanında olan bir partiyiz. Pazar günü de, yapacağımız miting ile bütün asgari ücretlinin sesini duyurmak için orada olacağız. Tüm işçi ve emekçileri de seslerini yükseltmek için davet etmek isteriz” dedi.

ASGARİ ÜCRET YERİNE ŞİRKET KARLARINA BAKIN!

Enflasyonun artışının şirket karları ve kamu harcamalarından kaynaklandığını aktaran  Ekonomist Güldem Atabay, “ Biz çok anormal dönemden geçtik. 2018 yılında başlayan 2021 faiz indirimi, düşük faiz politikası… Bu dönemde şirket karlarının seviyesi yapılan empirik çalışmalarda şunu gördük. Şirket karlarındaki artışın Avrupa’da pandemi sonrası dönem olduğu gibi yükselen enflasyona katkısının asgari ücret artışından çok çok daha fazla olduğunu bize gösteriyor. Enflasyon yüzde 75 iken asgari ücretlinin bu kadar yüksek bir enflasyonla mağdur edilmesi yerine önce şirket karlarına bakalım. Arkasından gerçekleşmeyen kamu tasarruflarına bakalım. Kamunun  harcamaları hala enflasyonu sürükleyen en önemli sebep. Tasarruf paketi çok küçük ve anlamsız geldi. Onları konuşmadan ve kamuda adım atılmadan asgari ücrete zam yapılması halinde hemen ertesi günü fiyatlara yansıyacağını savunmayı iyi niyetli bulmamam. Ücret artışları elbette harcama olarak piyasaya döndüğü için etki yapar. Ancak siz değişmemiş bir hükümet olarak yanlış ekonomi politikalarınızla enflasyonu yüzde 75’e taşıdıysanız, o zaman bunu sabit gelirliyi mağdur edemezsiniz. Merkez Bankası’nın bir çalışması vardı, geçtiğimiz sene yaz ortasında ücret artışlarının enflasyona katkısının 3 puan olduğunu gösterdi. Kamu harcamalarının seçim öncesi ve sonrası yüksek seyretmesi, şirket karlarındaki anormal artışlara bakmadan asgari ücretlerinin üzerine vergi bindirmek bu işi bilmeyenlerin tercih ettiği bir yöntem” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası