Çanakkale’de dün etkili olan yağışlar, Türkiye’nin domates ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Kumkale (Batak) Ovası’nı vurdu. Ovada 20 bin dönüm domates ekili arazinin yarısından fazlası sulara gömüldü.
Kullanılamaz hale gelen yaklaşık 80 bin ton domates tarlada kaldı. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, domatesiyle meşhur Kumkale Ovası’nda ciddi hasarlar meydana geldiğini söyledi. Tarlalardaki domateslerin su içinde kaldığını belirten Ulus, "Bu domatesin artık ihya olma şansı yok. Su altında kaldığı için mantar yaparak kuruyacak. Üreticimiz bu yıl zor bir dönem geçiriyor.
Mısırla başlayan sorunlar, domatesle devam ediyor. Bölgede yazın aşırı sıcaklar nedeniyle polenlerin yanması sonucu mısır üretiminde de ciddi bir verim düşüşü yaşandı. Çiftçi için Kasım ayı, tarım kredi borçlarını ödeme zamanıdır. Domatesten para kazanmayı ümit eden üreticimiz, gelir elde edemeyince bankalara olan borçlarını ödeyemeyecek hale geldi. Biz bu anlamda Ziraat Odası olarak, üreticilerimizin günü gelen borçlarının bir yıl faizsiz olarak ertelenmesini istiyoruz. Hükümetten beklentimiz budur. Beklentimizin gerçekleşmesi için gerekeni yapacağız" dedi.
TÜRKİYE’DE MARKA
Çanakkale domatesinin Türkiye’de bir marka olduğunu belirten Ulus, "Çanakkale genelinde 100 bin dönüm civarında domates ekimi yapılıyor. Yılda ortalama 600 bin ton domates elde ediliyor. Bunun yaklaşık 300 bin tonu da Kumkale Ovası’nda üretiliyor. Gerçek Çanakkale domatesi de bu ovanın domatesidir. Türkiye’nin yaklaşık yüzde 25 ihtiyacını karşılayan domatesin telef olması Çanakkale ekonomisi için büyük kayıptır" diye konuştu.
ELİMİZ BOŞ KALDI
Üreticilerden Hüseyin Beyden ise domatesin dönümünden yılda 8-10 ton verim aldıklarını ifade etti. Beyden, "Bir yıldır baktığımız domates için tüm masraflarımızı yaptık. Ama hepsi sular altında kaldı ve gitti. Elimiz boş kaldı. Bankalara borcumuzu nasıl ödeyeceğimizi kara kara düşünmeye başladık. Ya yer ya da vasıtamızı satarak bir şekilde ödemeye çalışacağız. Ancak en güzeli borçlarımızın ertelenmesi" dedi.