Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir'de orta gelir grubunun ev sahibi olma umudunu kaybetmeye başladığını dile getirdi. İzmir'e yeni uydu kentler planlanması gerektiğini belirten Aslan, "Yeni uydu kentler yapılmadığı için kirada oturan İzmirlilerin sayısı yüzde 38-40'a çıktı. Eğer önlem alınmazsa İzmirliler kendi memleketlerinde kiracı olmaktan öteye geçemeyecek, bu da kaçak yapılaşmayı teşvik edecek" dedi.
Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) özel bir banka ya da özel bir kredi kuruluşu gibi davranmayı bırakması gerektiğini belirten Aslan, bir taraftan konut fiyatları yükselirken diğer taraftan bankaların yüksek faiz ve çeşitli adlar altında uyguladığı masraflar nedeniyle orta gelir gurubunun kaderi ile baş başa bırakıldığını söyledi. Aslan, hazine ve belediye arazilerine yönelik planlama yapılmadığını, buna bağlı olarak da yeni uydu kentlerin hayata geçirilmediğini belirtti. Hükümetin sağlıklı kentleşme ile dar ve sabit gelirlilerin konuta erişimini kolaylaştıracak tedbirleri almasının, Anayasanın yüklediği bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
TOKİ ASLİ GÖREVİNE DÖNMELİ
İzmir'in gelecek 10-15 yıllık göç ve nüfus artışıyla 5 milyonu aşacağını belirten Aslan, orta gelir grubuna yönelik konut üretimi bir an önce başlaması gerektiğine dikkat çekti. Aslan, "Aradaki uçurum giderek büyüyor ve sosyal bir yara haline dönüşmeye başladı. Bu kentte gece gündüz çalışan orta gelir gurubundaki vatandaşlarımızın ev sahibi olmaları giderek zorlaşıyor. Bir taraftan inşaat maliyeti yükselirken diğer taraftan devletin özellikle TOKİ'nin kuruluş amaçlarından olan konutu olmayan vatandaşa uygun koşullarda kredi kullandırmadığı için, bankalarla vatandaş karşı karşıya kalıyor. Bankaların uyguladığı faiz oranları yıllık enflasyonun neredeyse iki katı. Bu koşullarda barınma sorununu çözemeyen, aylık gelirinin en az yüzde 50'sini kiraya veren bir vatandaşa zaten bankalar hiçbir koşulda kredi kullandırmıyor" dedi.
"BELEDİYELER ARSA ÜRETMELİ"
Bu konuda yerel yönetimlere de önemli görev düştüğünü söyleyen Aslan, "TÜİK'in verilerine göre son 1 yılda İzmir'e 16 bini İstanbul'dan olmak üzere toplam 126 bin kişi göç etti. Önümüzdeki yıllarda başta ulaşım olmak üzere çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Menemen, Torbalı, Seferihisar, Urla, Kemalpaşa'daki boş ve imara açılacak alanlara yönelik acil planlama yapılmalı. Aksi halde bu durum İzmir'e büyük bir kötülük olur" diye konuştu. İzmirlilerin konut ihtiyacı olduğu kadar inşaat sektörünün de aynı şekilde hayatını devam ettirebilmesi için desteğe ihtiyacı bulunduğunu belirten Aslan, "İnşaat sektörü, irili ufaklı 300 yan sektörü besliyor" dedi.