Ege Postası
Geri

Aslanoğlu'ndan AK Parti'ye 'engellemeyin' çağrısı

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Deprem için yapılan çalışmaları aktaran Aslanoğlu, AK Parti cephesinden gelen eleştirilere de yanıt verdi. CHP İl Başkanı, "Söylenecek tek söz var, engellemeyin" dedi. Öte yandan Aslanoğlu, İzmir’de odalar tarafından hayata geçirilen demonte konteyner projesi için İzmirlilere "Yaraları birlikte saralım" çağrısında bulundu.
Aslanoğlu'ndan AK Parti'ye 'engellemeyin' çağrısı
Haberler / Yerel Politika
14 Şubat 2023 Salı 10:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İl Başkanlığında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aslanoğlu,  deprem için yardım çağrısında bulundu.

"YIKIM BÜYÜK AMA ORGANİZASYON EKSİK!"

Deprem bölgesinde yaptığı incelemeleri aktaran Şenol Aslanoğlu, "Zarar çok büyük. Deprem bölgesinin tümünü göremedim. Genel başkan büyük bir heyet ile tüm alanı neredeyse 2 kere taradı. Ben belli bölgesindeydim, o bölgeler çok kötüydü. Nurdağı’nda sağlam bir bina yok gibiydi. Sanırım Nurdağı’nın tümünü yıkma kararı aldılar. Gaziantep merkezde 10 civarında bina yıkılmıştı. Bu depremin İzmir depremi ile kıyaslanır bir tarafı yok. Bu deprem büyük bir deprem. Yıkım çok büyüktü. Organizasyon eksikliğini haklı çıkarmaz ama. Daha önce acil durumlarla ilgili doğru düzgün planlar yoktu. Bir iş yerinde bile böyle bir felaket gelebilir, her olayı düşünmelisiniz. Devletin de işi budur. Senaryoları çalışmanız gerek. Bir şehirde deprem olursa ne yaparsanız diye düşünür ve ekipleri ona göre sağlarsınız. Bütün bunların düşünülmesi gerekiyordu. Benim gördüğüm tabloda bu şekilde değildi. Biz buradan İzBB’nin kaldırdığı uçak ile Hatay’a gittik. Bizim bütün ekipleri Hatay’a çıkarmamız 5 dakikaydı. Aynı VIP’de Birleşik Arap Emirlikleri'nin arama kurtarma ekipleri vardı. Onlar birde bekliyorlardı. Planlamaları bekliyorlardı.  O süre içinde 1 dakikanın önemi vardır. Ben Salı günü bölgeye gittim. Çarşamba dahil olmak üzere bölgede araç gereç belli sayıda vardı. Bu işi becerebilseydik daha fazla canı kurtarabilirdik. Yolda asker ekiplerini gördük bekliyorlardı. Muhtemelen talimat gelmesini bekliyorlardı" ifadelerini kullandı.

"HÜKÜMET LİYAKATİ ESAS ALMIYOR"

Devlet kapasitesinin yeterince kullanılmadığını belirten Aslanoğlu, "Kapasitemizi kullanmadık, elimizdeki imkanları kullanamadık. Bu işi en iyi bilen ekiplerimiz bu organizasyon konusunda yeterli değildi. Burada AFAD’ı kast ediyorum. AFAD’ın işi acil durumda müdahil olmaktır. Yeterli çalışmalar yoktu. Hatay merkezde çalışmaları doğru ilerliyor, ya da Nurdağ’ın köyüne ulaşamadık ve merkezde iyi çalışma var. Bazı yerlere yetişebildik kapasitemiz yetti diyemediler. İnanılmaz bir amatörlük vardı biz bu amatörlüğün sebebini biliyoruz. Devletin birçok kurumunda hükümet liyakati esas almıyor. Buraya gelen arkadaşların CV’lerine bakıp hangi alanlarda çalışmışlar diye bakılmadan maalesef olması gereken insanlar yok. Eğitimleri buna uygun değil. Yeterli koordinasyon sağlanamadı ilk iki gün devlet ulaşmakta zorladı. Bugün 9. Gündeyiz hala enkaz altında binlerce kurtarılmayı bekleyen var" dedi.

"İZMİR’İN TEK GÜNDEMİ DEPREM"

İzmir’in bütün bileşenleriyle bir araya gelerek dayanışmanın örülmesi gerektiğine dikkat çeken Aslanoğlu, ‘’Bugün bir arada olmamızın sebebi depremi daha çok değerlendirmek ve yapılan çalışmalar hakkında fikir yürütmek için değil. Dün itibariyle birçok alanda görüşmeler yürüttük size bu konuda bilgi vermek istiyorum. Depremde İzmir, İzmir’e yakışır şekilde dayanışma ruhunu gösterdi. İzmir bu işi tüm kurum ve kuruluşlarıyla doğru, zamanında, mümkün olan en az eksikle yaptı. Bölgede de gördüm burada da gördüm. İzmir depremi belki tecrübelerimizdendir. Tüm şehirdeki Maraş depremine destek olan elinden geleni ortaya koyan tüm kurumları ziyaret ediyorum. Tüm İzmirliler adına teşekkür ediyorum. Ellerinden gelen çalışmayı sürdürdü. Bunda herhangi bir ayrım da yapmıyoruz. Aynı kurum ve kuruluşlarla yapılan çalışmaları bilgilendirmeyi paylaşıyoruz. Tüm şehrin ne yaptığı konusunda bilgilerin olması gerektiğini düşünüyorum. Birlikte kısa vadede neler yapabiliriz nasıl katkı sağlayabiliriz diye bir araya gelmeyi düşünüyorum. Bölgede henüz çok fazla eksik var. Çok daha fazla dayanışmaya ihtiyaç var. Bir iki günde çözülecek konu değil. Tüm kurum ve kuruluşların daha fazla katkı koyması gerekiyor. Hala soğukta olan vatandaşlara çözüm bulabilelim. Akıl soruyoruz fikir alıyoruz. Bizim yerel yönetimlerin yapabileceği şeyler için öneri alıyoruz. Birlikte nasıl katkı koyabiliyoruz onları araştırıyoruz. Bu tip afetlerde yaşamamak için ya da yaşadıktan sonra acil çözümler alabilmek için sistemsel çözümler üretmek ve yarın aynı şeyleri yaşamamak yaşayınca bu kadar kayıp vermemek için ne yapmamız lazım bu konuda da akıl alıyoruz. İş dünyası ve bütün STK’larla görülüyoruz. Bu hafta boyunca sendikalardan iş dünyasına derneklere kadar bütün İzmir’in paydaşları ile görüşeceğiz. Ziyaretlerimizin ana temeli bu olacak. Tek gündemimiz deprem. Bu felaketinin hep birlikte yaralarını nasıl sararız diye konuşacağız’’ ifadelerine yer verdi.

DEMONTE KONTEYNER PROJESİ İÇİN ÇAĞRI!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yardımları ve organizasyonları aktaran Şenol Aslanoğlu, ‘’ Dün itibariyle İzBB 3 uçak, 2 gemi, 1 otobüs, 147 TIR, 119 kamyon, 487 bin 802 battaniye, 8 bin yorgan, 848 parça giyim malzemeleri gönderildi. 18 bin hijyen paketi 23500 gıda paketi 32 bin 500 bebek bezi ve maması. 850 çadır, 900 soba gitti. 700 üzerinde büyükşehir personeli bölgede. 4 ana şehirde İzBB çalışmaları yoğunlaştırdı. Buralarda koordinasyon merkezleri kuruldu. Üst düzey arkadaşlar görevlendirildi. İçme suyu ve kanalizasyon sorununa kadar, veterinerlik hizmetlerinden psikologlara kadar hizmetler götürüldü. Odalar bünyesinde toplama mana nakdi paralar var. Onlar bir konteyner projesi geliştirdiler. Fotoğraf çekimine bilerek girmedim. Odaların bir projesi bu sebeple tartışma konusu olsun istemedim. Çok güzel bir proje yürüttüler.  Demonte halinde konteyner götürecekler. Büyük kentler kurma noktasında İzmirli dayanışacak. İzmir’in hedefleri büyük. Katkı koyan bütün odalar, vatandaşlara teşekkür ediyoruz. Çadır çok geçici bir çözüm konteynerler bu havada doğru çözüm olacak. Bütün İzmirlilerin bu projeye katkı koymasını istiyoruz. Bir kira bir yuva projesi de bu şekilde ilerleyecek sabırım. Çok ihtiyaç var. İzmir’in bu konuda güzel ve büyük işler yapacağına inanıyorum. İyilikte yarışalım ama başkasının gönderdiği yardım malzemesi üzerinden poz vermek ayıptır. Kentin önemli olan o yarları sarması. İlçe belediyeleri onlarca tır yardım malzemesi götürdüler. Bölgede aş evleri sahra mutfakları kurdular. Hala orada hizmet veriyorlar. İş makinası donanımı gönderdiler. Ellerinden geldiğince bölgedeler. Bölgede bir yaraya merhem olmaya çalışıyorlar’’ dedi.

"ANAYASAYA UYMAK BOYNUMUZUN BORCU"

Dün AK Parti cephesinden gelen ‘2023 genel seçimleri ertelensin’ yönündeki açıklamalara tepki gösteren Aslanoğlu, "Anayasa değişmez demiyorum ama var olan anayasaya uymak hepimizin boynunun borcu.   Bazı şeylere hep birlikte karşı koyalım. Anayasa çok açık seçim zamanında yapılır. Savaş durumunda seçim iptal edilebilir bir savaşta değiliz. Seçimin olma günü hazirandır. Haziran’a uzun bir süre var. Biz çok uzun süre OHAL’de seçim yaptık. OHAL’de seni engelleyecek bir durum yok’’ dedi.

"İZMİR’DE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ÇÖZMELİ, YAPI STOKUNU İYİLEŞTİRMELİYİZ"

İzmir’in yapı stoğuna dikkat çeken Aslanoğlu, ‘’Şu an bölgede birçok yerel yönetim farklı parti yönetiminde ama televizyonlara çıkan İzmir’in yerel yönetimlerini konuşuyor. Eğer yerel yönetimlerle ilgili bir şey konuşmak gerekiyorsa orada konuşmak gerekiyor. Abest olan orada İzmir’i konuşmak. Kentsel dönüşüm İzmir’in en büyük ihtiyaçlarından biri. Yapı stoğumuz iyi değil. İzmir’in çok göç ile gelen ve arından problemli hale gelen bir yapı sorunu var. İzmir’in gece kondu sorunu Ankara ve İstanbul’a benzer bir sorun değil. Kentsel dönüşüme gördüğünüzde kolayca çözülebilecek bir durum değil. Bizde 3- 4 katlı gecekondular var. Bunları yerinde dönüştürmek için emsal artışlarıyla çözmek için vatandaşın iknası gerekiyor. Bizim İzmir’de kentsel dönüşümü başarmamız gerekiyor. Hepimizin vatandaşı ikna etmemiz gerekiyor. Kentsel dönüşümde meta zoru doğru değil. İnsanları şehrin en uç noktasına atmak ve ellerinde mal varlıklarına konmak bizim düşüneceğimiz bir şey değil. Yerinde dönüşüm sağlamak lazım ve insanlara ikna etmeliyiz. Şehrin tüm paydaşları bizi eleştirmeyi bırakmalı, bu İzmir’in sorunu. Bunu birlikte çözmeliyiz’’ dedi.

YAĞMA DÜZENİ GİBİ TIR YARDIMLARI

 AFAD’ın koordinasyon eksikliği olduğunu dile getiren CHP’li Aslanoğlu, ‘’Tüm bölgelerde bizim koordinatörümüz vardı. İl ve ilçe teşkilatlarının gönderdiği yardımlar bir koordinasyon içerisindeydi. Oradaki dağıtımda bir boşluk olmadı.  Belediyelerin de orada bir koordinatörü vardı. Bu şekilde bir sorun yaşamadık. Giden yardımların zayi olması bizim asıl sorunumuz. AFAD’ın ilk işi koordinasyondu. Hangi depolama noktasından vatandaşla gönderilecek Benim gördüğüm kadarıyla TIR’dan dağıtım yapıldı. TIR’dan dağıtım yapılması mümkün değil. Yağma düzeni gibi tır üzerinden bir şeyler dağıtmaya çalışmak yanlıştır. 4. gün Antep’ten Ankara’ya giderken Adana’ya kadar konvoy gördüm. Karayolları kapalıydı. Ben bunların çoğunun planlandığını düşünürüm. Hala planlanmadı. Bölgeye giden insanlar kendi parasıyla bile dönemiyor. Düzenli bir uçak kaldırmayı başaramadık. 2 liman kenti arasında yardımların deniz yolu ile gönderilmesi konusu halen zayıf. Bunların her biri planlı olmalıydı. Şu an kargo uçak- havayolu dünyanın en kolay ulaşım yönetimidir. Fakat biz bunları sağlamadı’’ dedi.

"HİLTON OTEL AÇILIRSA MİNNETTAR KALIRIZ"

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hissedarı olduğu ve İzmir depremi sonrası depremzedelere kapılarını açan HİLTON Otel’in, bu kez depremzedelere kapılarını açmaması çok tartışılmıştı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Şenol Aslanoğlu, ‘’Tunç Başkan Valilikten Hilton’un halka açılması konusunda öncü olmasını istedi. Bunun için talimat versin istedi. Biz holdinge ait bir mal var. Ortağı büyükşehir ama Büyükşehir’in küçük bir hissesi var. Açılabilecek tüm alanların depremzedelere açılmasını istedi. Hilton binası daha önce İzmir depreminde açmıştı. Şu anda da kullanılmayan bir bina buradan biz de ilgililere seslenelim çok büyük bir yıkım var lütfen ellerindeki bu imkanı vatandaşlara açsınlar. Kendilerin minnettar kalırız’’ dedi.

"UZAKTAN EĞİTİM TEK ADAM REJİMİNİN EN BÜYÜK HANDİKAPI"

Depremzedeler için KYK yurtlarının kapatılması ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesine tepki gösteren Aslanoğlu, ‘’Bütün seçenekleri tamamlamadan açılan alınan bu karaların çoğu gibi bu da külliyen yanlış belki pandemi yaşamasaydık 5-6 ay eğitime ara vermek tartışılabilirdi. Ama biz zaten 1.5 yıl online eğitim verdik. Çocuklarımız okula gitmeden ve eğitim görmeden mezun oldu. Bunlar bizim geleceğimizi karartır. Bugünün problemini çözerken yarın devasa sorunlarla karşılaşacağız. Bunlar tek adam rejimin en büyük handikaplarından biri. Hızla bu karardan geri döneceklerini düşünüyorum. Bu karardan geriye dönülmeli. Biz önce turizm tesislerini dolduralım. Yazlık kamplar gibi boş duran yerleri aktive edelim. Oraları barınma alanları haline çevirelim evlerimizde ağırlayalım. Bu yapıklarımız yetmezse bunu gündeme alalım ama vatandaşlarımıza eğitim online mı olsun evlerimizde mi ağırlayalım seçeneğinde vereceği cevabı biliyoruz’’ dedi.

"VALİ, AK PARTİ’NİN DEĞİL HEPİMİZİN VALİSİ"

AK Parti iktidarına seslenen Aslanoğlu, ‘’ Hayatta her tercih başka bir şeyi etkiler. Verdiğiniz her karar bir yeri etkiler. Siyaset kamu kaynaklarının nasıl kullanılacağına karar verme işidir. Kamu kaynaklarını yoksul vatandaşlara dağıtmayı mı yoksa başka yerde başka şeyler yapmayı mı tercih ediyorsunuz. Saraylar yaparak ülke itibarını daha büyük göstermeyi mi, yoksa inanların evlerini daha güvenli anlar haline getirmeyi mi tercih ettiniz. Siyaset budur Kötü şeylerin adı siyaset değildir. Ülkenin bugün alınan kararları ile ilgili fikri beyan etmeliyim mi? Dün AK Parti il başkanlığına seslenmiştik siz devlet değil, hükümetsiniz artık kendiniz devlet yerine koymayın Parti devleti haline dönüştürmeyin.  Türkiye Cumhuriyeti devleti var., siz hükümetsiniz. Vali, AK Partililerin değil hepimizin valiliği, Valilik herkese eşit olacak biz de valiliğe sahip çıkacağız yapılan yardımları anlatırken, yerel yönetimlerin yaptığı yardımları anlatırken başka yerlere çekmeyeli. Devletin kurumlarının ki belediyeler devletin kurumlarıdır onları engellemek devletin çivisini çıkarmaktır. AFAD devletin kurumu. Sizin AFAD başına koyduğunuz insanlar nitelikli değildir beceriksizliklerini herkes gördü. Hükümetsiniz ama hükmedemiyorsunuz’’ dedi.

"HALK KONUT İLE YIKILAN ŞEHİRLERİ AYAĞA KALDIRABİLİRİZ"

Kentsel dönüşümde kooperatiflerin ve Halk Konut projesinin önemine değinen Aslanoğlu, ‘’Kentsel dönüşümdeki en büyük sıkıntımız şuydu. Biz kooperatifin başkanı olarak iyi ki çalışmışım bugün Örnekköy’de evler oluştu. O proje Aktepe ve Uzundere’deki projeleri başarılı hale getirdi. kentsel dönüşüm neden tıkandı, bizim sorunumuzdur. Vatandaşın beklediği bir ev var. Bu evi müteahhitler oranı karşılamıyor. O anlaşmazlık işi kilitliyorsunuz. Yerel yönetimler vatandaşın daha fazla hak alması için sorumluluk aldığında müteahhit reddetti. İşin hem finansman maliyetini üstleneceksiniz üstüne risk alacaksınız bunun bir değeri var. Bu da bunu karşılamıyor. Kentsel dönüşüm artsın diyorsak giderek vatandaşı ikna edeceğiz. Hep beraber Cengizhan’a giderek vatandaşı ikna edeceğiz. Bu evler tabut diyeceğiz. Diğerinin çözüm olduğunu düşünüyorum. Herkesi dağlara götürelim gibi bir TOKİ mantığını doğru bulmuyorum. Bu dönemin en büyük kampanyalarından biri, el ele vermek olmalı. Bizlerin aynı kooperatifleri kurmamız ve işlerden anlayan insanları o kooperatiflerin başına koymamız lazım. İzmirliler ev yapacak. Hatay’da halk konut uygulamaları hızla başlayacak. Diğer belediyelerde keşke bu uygulamayı yapmak istese.  Hangi partinin belediyesi olduğuna bakmaksızın biz Halk Konut’u görmeye hazırız. Yapı soptu için para yok ve uluslararası krediye erişimimiz yok. Ulusal finansmana erişimizi yok. Depremzedelere verilen kredi faiz oranı müteahhitlere verilen faizlerden daha fazla. Bu merkezi iktidardan geliyor’’ dedi.

"ENGELLEMEYİN"

AK Parti ve CHP cephesi arasında başlayan gerginlik sonrası geçtiğimiz günlerde CHP İzmir İl Başkanlığı’na ait resmi sosyal medya hesabından kullanılan, ‘sen hayırdır’ sözleri çok büyük tepki toplamıştı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Aslanoğlu, ‘’Her gün televizyonlara çıkıp siz yardımları siyasallaştırıyorsunuz diyorlar. Ardından biz teşkilat olarak bu kadar yardım yaptık diyerek paylaşım yapıyorlar. Biz ne diyelim? Gerçeklerin hiçbirini gördünüz mü. Urla ve menemende yaşanan olaylara ilişkin bir açıklama yapmadım. Eğer belediyelerin yaptığı işleri engelledik mi diye soruyorlarsa bu soruları vatandaşlara sorsunlar bakalım vatandaş ne düşünüyor. Diğer partiler ile oturup konuşurum. AK Parti’de bu ülkenin bir partisi. Keşke depremde neler olduğunu herkesle olduğu gibi onlarla da konuşabilsek iyilikte yarışalım. Söylediğimiz tek şey var engellemeyin’’ dedi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası