Ege Postası
Geri

Aslanoğlu’ndan 100’üncü yıl göndermesi: ‘Varsın kutlamasınlar’

CHP İzmir İl örgütü, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını görkemli bir şekilde kutladı. Törende konuşma yapan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “Herkesin birbiri ile savaştığı bu coğrafyada 100 yıldır savaş görmeden yaşadığımız için sana minnet duyuyoruz Atam.    Onlar minnet duymasınlar, Varsın 29 Ekim’i görkemli kutlamasınlar. Varsın Cumhuriyeti ağızlarına yarım yamalak alsınlar. Varsın Cumhuriyetin değerlerini örselemeye çalışsınlar. Sizler var oldukça, sizler cumhuriyete sahip çıktıkça, yüz yıldır yaptıkları gibi boş yapmaktan öteye gidemezler” dedi.
Aslanoğlu’ndan 100’üncü yıl göndermesi: ‘Varsın kutlamasınlar’
Haberler / Politika
29 Ekim 2023 Pazar 15:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Cumhuriyet Halk Partisi İzmir il örgütü, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını coşkuyla kutladı. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri, il ve ilçe örgütleri ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

"YÜZYIL SONRA AYNI COŞKUYLA"

Törenin açılışını gerçekleştiren CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “ Bugün hepimiz için en kutlu gün. Çünkü bugün tebaa olmaktan, kul olmaktan çıkıp, vatandaş olmaya geçtiğimiz gündür. Egemenliğin bizde, bizzat millet de olduğunun Anayasamıza yazıldığı gündür. Cumhuriyetimizin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhuriyet Halk Partisi’nin İkinci kurultayında, Ekim 1927’de, 6 günde baştan sona okuduğu ve hepimizin başucu kitabı olan Nutuk’tan, O kutlu güne bakalım. 100 yıl önceye 29 Ekim 1923’ün bir gün öncesine 28 Ekim’e gidelim. Cumhuriyet Halk Partisi grubu toplanmış, Türkiye’nin geleceğini tartışıyor. Gündem devletin yönetim şekli. Çalışmalar ertesi güne, 29 Ekim 1923’e kadar sürüyor. İsmet Paşa ve Atatürk, Cumhuriyet Halk Partisi’nden çıkan kararı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne birlikte taşıyorlar.   Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 29 Ekim 1923 günü saat 18:00 de, oy birliğiyle, Yaşasın Cumhuriyet haykırışları eşliğinde, “Türkiye Devletinin Yöneti0m Şekli Cumhuriyet’tir kabul ediliyor. Hem de değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez denilerek anayasamıza yazılıyor. Yüz yıl sonra aynı coşkuyla haykırıyoruz. Yaşasın Cumhuriyet” dedi.

“ATATÜRK EN ÇOK SİZE GÜVENDİ”

Gençlere seslenen Aslanoğlu, “Nutuk, Atatürk’ün gençliğe hitabesi ile biter ve o hitabe Atatürk’ün sizlere vasiyetidir. Atatürk Cumhuriyeti sizlere emanet eder. Onun için Cumhuriyetin gerçek sahibi sizlersiniz. O nedenle Cumhuriyeti korumak, geliştirmek, daha ileri noktalara taşımak herkesten önce sizin görevinizdir. Çünkü Atatürk herkesten çok sizlere, gençlere güvendi. En büyük eserim dediği Cumhuriyeti sizlere emanet etti ve bugün o emanete daha çok sahip çıkma günü” ifadelerine yer verdi.

“VARSIN ONLAR MİNNET DUYMASINLAR”

Türkiye’de 100 yıldır savaş yaşanmadığına dikkat çeken Aslanoğlu, “Savaşın ne olduğunu Filistinlilere sormak lazım. Iraklılara sormak lazım, Suriyelilere sormak lazım. İranlılara sormak lazım. Azerbaycanlılara sormak lazım. Rusyalılara, Ukraynalılara sormak lazım. Herkesin birbiri ile savaştığı bu coğrafyada 100 yıldır savaş görmeden yaşadığımız için sana minnet duyuyoruz Atam. Onlar minnet duymasınlar, Varsın 29 Ekim’i görkemli kutlamasınlar. Varsın Cumhuriyeti ağızlarına yarım yamalak alsınlar. Varsın Cumhuriyetin değerlerini örselemeye çalışsınlar. Sizler var oldukça, sizler cumhuriyete sahip çıktıkça, yüz yıldır yaptıkları gibi boş yapmaktan öteye gidemezler. Çünkü Cumhuriyetin temeli akıldır bilimdir. Çünkü Cumhuriyet çağdaşlıktır, çünkü iyi insan olmaktır” diye konuştu.

“BARIŞIN TEMİNATI"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise açıklamasında, “ Cumhuriyet emperyalizm karşısında tarihin gördüğü en büyük zaferi kazanan ve o zaferi barışla taçlandıran Mustafa Kemal Atatürk’ün bize armağanıdır. Tarihte şiddet kullanılmadan gerçekleşen ve 100 yıldır devam eden en büyük devrimdir. Bu tarihi günde büyük Atamızı ve tam bağımsız bir memleket için canlarını siper eden aziz kahramanlarımızı minnetle anıyoruz. Onların bize bıraktığı Cumhuriyet, bu topraklarda egemenliğin kayıtsız şartsız milletin elinde olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Cumhuriyetimizin ilanı bu cennet vatanın sınırlarını aşan çok büyük bir ateş yaktı. İşte o ateş tüm mazlum milletlerin yüreklerindeki cesareti perçinledi, bağımsızlığı için mücadele eden tüm uluslara ilham verdi. Bu insanlık eseri 100 yaşında Ata’mızın yurtta sulh cihanda sulh sözüyle tarif ettiği dünya barışının teminatı olmaya devam ediyor” dedi.

“GAFLET İÇİNDEKİLERE GEÇİT YOK”

Soyer açıklamasının devamında, “Cumhuriyetin ikinci yüzyılında demokrasiyle, hukukun üstünlüğüyle ve refahla taçlandıracak olan bizleriz. Omuzlarımızdaki sorumluluğun farkındayız. İkinci yüzyılında Cumhuriyet bayrağını daha ileriye taşıyacak olanlar CHP’lilerdir, bu uğurda gecesini gündüzüne katanlardır. Biz cepheye yalın ayak cephane taşıyan Anadolu kadınıyız. 7 düvele meydan okuyan Kuvayi Millîyeyiz. Biz ‘Sen başla bitiren bulunur’ diyen memleketin istiklal mücadelesine ateşleyen Hasan Tahsin’iz. Biz bu ülkede korucu iradesiyle. Gaflet içinde Cumhuriyet’in erdemlerini ve kazanımlarını tasfiye etmeye çalışanlara asla geçit vermeyeceğiz Biz CHP’yiz, biz İzmir’iz ve biz Cumhuriyetiz. İyi ki Mustafa Kemal Atatürk ve aziz kahramanlarımız var, iyi ki ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti var” ifadelerine yer verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası