Ege Postası
Geri

Aspendos'a yeni açıklama: 'Hamam mermeri'

Cem Oğuz: Üstün körü deneyler yapıldı, kireç taşı kullanıldı. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, tarihi Aspendos Tiyatrosu'nun restorasyonunda özgün malzeme özellikleri belirlenmeden ya da formaliteden bazı deneyler yapılarak malzeme seçildiğini, kullanılan malzemenin kireç taşı olduğunu öne sürdü.
Aspendos'a yeni açıklama: 'Hamam mermeri'
Haberler / Güncel
29 Eylül 2015 Salı 14:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Özgün malzeme niteliklerinin belirlenmesi konusunda doktora yapan İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, Aspendos Tiyatrosu'nun restorasyonu sırasında bakanlık tarafından üstün körü deneyler yapıldığını, özgün malzeme özellikleri belirlenmeden ya da formaliteden bazı deneyler yapılarak malzeme seçildiğini öne sürdü. Tarihi yapının oturma gruplarının restorasyonunda sadece bürokrasiyi tamamlamak için yapılmış ve göz kararı, müteahhidin keyfine göre işlem yapıldığına değinen Cem Oğuz, "Korkuteli beji' olarak nitelendirilen malzeme, muhtemelen antik yapıya yakın noktada alınmış bir kireç taşı. Alınan yer de bellidir" dedi.



ÖZGÜN MALZEME SEÇİLMİYOR
Tarihi yapılara yapılacak müdahalelerde özgün yapı malzemelerinin yerlerinde korunmasının esas olması gerektiğini kaydeden Cem Oğuz, şunları söyledi:
"Yeni malzeme uygulamasının zorunlu olduğu durumlarda özgün yapı malzemesine fiziksel, kimyasal, mekanik ve estetik olarak uyumlu malzemeler seçilmeli. Malzemenin bu niteliklere uygun seçilebilmesi için öncelikle özgün yapı malzemelerinin özelliklerinin belirlenmesi gerekir. Ancak Türkiye'de mevcut uygulamalarda çoğunlukla özgün yapı malzemelerinin özelliklerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar bürokratik bir formalitenin yerine getirilmesinden öteye gitmiyor. Koruma kurullarına sunulan restorasyon projelerinde yer alan malzeme analizleri yetersiz kalmakta, uygulamalarda bu analiz sonuçları bile dikkate alınmadan çeşitli malzeme seçimleri yapılmakta." Tarihi miras niteliği taşıyan yapıların onarımında alınacak kararlar ve yapılacak müdahalelere titizlikle karar verilmesi gerektiğine işaret eden Cem Oğuz, "Öncelikle yapının ayrıntılı belgeleme ve teşhis çalışmaları yapılmalı. Bu çalışmalar, yapının tarihini ve özgün yapım tekniklerini, malzeme özelliklerinin ve hasar durumunun tespitini ve onarım tekniklerini kapsamalıdır. Bu bilgiler ışığında uygun malzeme ve teknik kullanılarak yapılacak onarım planının oluşturulması gerekir." 

ASPENDOS'TA G20 LİDERLERİNE KONSER
Bu yıl Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı ve Belek Turizm Bölgesi'nde 15-16 Kasım tarihlerinde yapılacak G-20 Liderler Zirvesi'nin programında da Aspendos Antik Tiyatrosu bulunuyor. Obama, Merkel, Putin gibi dünya liderlerinin 2 günlük Antalya'daki zirve programının düzenleneceği Belek'e yaklaşık 6 kilometre uzaklıktaki Aspendos Antik Tiyatrosu'na gezi düzenlenmesi ve burada bir konser etkinliği de planlanıyor. 

LİDERLERİN EŞLERİNE ÖZEL PROGRAM
 G-20 zirvesine katılacak liderlerin eşleri için de ağırlıklı sosyal ve turistik aktiviteler düzenlenecek. Devlet başkanları için gala yemeğinin verileceği zirvede, eşler için de ayrı programlar yapılacak. Tarihi, turistik, ören yerlerini ziyaret edecek lider eşlerinin en önemli durağı ise tarihi Aspendos Tiyatorusu olacak.


ATSO Başkanı Davut Çetin: Adeta hamam mermerleriyle kaplanmış

Antalya’daki Aspendos Antik Tiyatrosu'nda yapılan restorasyon çalışması ve Kültür Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklaması iki gündür tartışmalara neden oluyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) Başkanı Davut Çetin de konuyla ilgili, “2 bin yıllık tarih adeta hamam mermerleriyle kaplanmış” yorumunda bulundu.

Aspendos Antik Tiyatrosu'nda, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyonda kullanılan ve 'mutfak mermeri' benzetmesi yapılan taşlara yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın savunması tepki gördü. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) Eylül ayı meclis toplantısında, restorasyon konusu gündeme geldi. ATSO Başkanı Davut Çetin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın restorasyonda kullanılan taşların renginin iklim ve tabiat şartlarının etkisi ile zamanla değişerek patina oluşturacak ve orijinal olan 2000 yıllık taş malzeme ile aynı renge dönüşeceği yönündeki açıklamasını, 'Garip' olarak değerlendirdi.



Aspendos'da yapılan restorasyonun, 'sözüm ona restorasyon' olduğunu belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, "Burada maalesef 2 bin yıllık tarih adeta hamam mermerleri ile kaplanmış. Bu da bizim tarihe ve kültüre bakışımızı ve verdiğimiz değeri göstermektedir. Bu şekilde olunca gerçekten çok kötü bir görüntü ortaya çıkıyor. Böylesine hassas konuda haber yapan medyadaki arkadaşımıza çok teşekkür ediyorum. Dün bir açıklama yaptı bakanlığımız, o daha da bir garip. Şu andaki mevcut mermerler 2 bin yıllıkmış. Buradaki mermerlerin 2 bin yıl sonra aynı hale geleceğini umuyorlar. Biz de restorasyon çalışmasının artık ne hale geldiğini burada görüyoruz" diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası