Ege Postası
Geri

Atatürkçü düşünce derneği eylem için o müze'nin önündeydi

Kordon’da yer alan ve içinde tarihi değere sahip birçok eserin yer aldığı Atatürk Müze Evi’nin yaklaşık iki senedir tadilat yapılacağı gerekçesi ile kapalı kalmasına tepki gösteren sivil toplum örgütleri, bugün müze önünde toplanarak eylem yaptı. Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen eyleme İzmirliler de destek verirken, yapılan basın açıklamasında müzenin tadilatı için ayrılan ödeneğin akıbetini ve tadilat konusundaki gelişmeleri sorgulayan ADD, müzenin ve Atatürk’ün unutturulmasına izin vermeyeceklerini ve süreci yakından takip edeceklerini belirtti.
Atatürkçü düşünce derneği eylem için o müze'nin önündeydi
Haberler / İzmir
26 Ekim 2013 Cumartesi 10:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir şubelerinin tamamına yakının katıldığı eyleme, CHP, İşçi Partisi, DSP, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği, Vardiya Bizde Platformu, 68’liler Derneği, TGB, meslek odaları temsilcileri, demokratik kitle örgütleri ve sendikalar da destek verirken, çok sayıda vatandaş da elinde bayrakları ile müze önüne akın etti. Diğer yandan, eylem öncesinde gelen tepkileri dikkate alan emniyet güçlerinin açık otopark haline dönen alandaki araçları çektiği ve müze yönetiminin de ön cepheye Türk bayrağı astığı gözlendi.

“İZMİR HALKININ VE BASININ GÜCÜ…”

Eyleme katılan gençlerin ellerinde demokrasi paketini temsilen siyah bir paket ve yüzlerinde Tayyip Erdoğan ile Abdullah Öcalan maskeleri ile başladığı protesto, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından 14 Kasım’da ihale sürecinin başlayacağını açıkladığı müze önünde toplanan kalabalığın sloganları eşliğinde başladı. Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir Şubeleri adına açıklama yapan Eşgüdüm Başkanı Ali Yanar, “Atatürk’ün İzmirlileri burada” diyerek başladığı sözlerine şöyle devam etti; “Yetkililerin tadilat yapılacağı gerekçesi ile kapattığı müzenin açılması ve çalışmaların başlaması için baskı yapmak zorundayız. İzmir basınının da yarattığı yoğun kamuoyu neticesinde çalışmalar başlamıştır. Bu İzmir basınının ve yine İzmir halkının gücüdür. Cumhuriyet ve vatan tehlike altında. Cumhuriyeti ve bayrağı korumak hepimizin görevidir. 29 Ekim’de meydanlardayız, Gündoğdu’yu dolduracağız. Andımızı Tayyip Erdoğan’a ezberleteceğiz. O anlamıyor ama anlaması lazım.”


“ŞİDDETLE KINIYORUZ!”

Açıklamasının devamında müzede bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmadığının altını çizen Yanar, gelen tepkiler sonrasında yetkililerden peşi sıra gelen açıklamaların durumu kurtarmadığını dile getirerek, “Kordon’da bulunan ve İzmir için önemli bir değer olan Atatürk Müzesi’nin iki yıldır kapalı kalması yüreği Atatürk sevgisi ile dolu olan İzmirlileri üzmektedir. Yenileme çalışmaları bahane edilerek, Atatürk’e ait eşyalar, depolarda çürümeye ter edilmesini şiddetle kınıyoruz. Atatürk’e ve cumhuriyet devrimlerine saldırıların hızla arttığı günümüzde onun kullandığı eşyaların bu biçimde yok edilmesini protesto ediyoruz. Atatürk’ün kültür mirasının gelecek kuşaklara aktarılması engelleniyor. 2011 yılına kadar açık olan bu müze birdenbire nasıl olur da kullanılamaz hale gelmiştir'” dedi.

“ÖDENEK YOKSA, HALK DESTEK VERMEYE HAZIR”

Basın açıklaması esnasında “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Ne mutlu Türk’üm diyene”, “Ne ABD, ne AB, tam bağımsız Türkiye” sloganları atılırken, ADD İzmir Şubeleri Eşgüdüm Başkanı Ali Yanar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müze için yaptığı çalışmaları da sorgulayarak, “Restorasyon yapmak için proje çalışmaların yapılması müzenin açık kalmasını engellememeli. Şayet tadilat yapmak için proje hazırsa ve gerekli ödenek yoksa, yetkili makamlarda toplanan paralar nereye gidiyo? Bu konularda yetkililerden belgeli bir açıklama bekliyoruz. Eğer yine ödenek yok diyorlarsa, İzmirliler olarak her türlü maddi ve manevi katkı sağlamaya hazırız. Müze evinin kapatılarak, Atatürk’ün İzmirlilerin gözünden, zihninden silinmek istenmesine, buranın otel veya özel konuk evine dönüştürülmesine asla ve asla izin vermeyeceğiz. ADD İzmir Şubeleri ve İzmir’in Atatürkçüleri olarak, cumhuriyetin kuruluşunun 90’ıncı yılında İzmir’deki Atatürk Müzesi’nin yok edilmesine şiddetle karşı çıkıyoruz” diye konuştu.

“MÜZEYİ İLERİ DEMOKRASİYE KURBAN ETTİRMEYCEĞİZ”

Yanar son olarak, başlattıkları imza kampanyasının kamuoyunda büyük yankı uyandırdığını da belirterek, “Dün Müze yetkilileri ile bir görüşme yaptık ve 14 Kasım’da ihale yapılacağını belirttiler. Bunu takip edeceğiz. Hep birlikte neler olacağını izleyeceğiz. Bir yandan da müzenin orijinal durumuna sadık kalarak yapılmasını takip edeceğiz. Bunların ileri demokrasi ve modernleşme adı altında her şeyi yok ettikleri için, Selanik’teki Atatürk Müzesi’ni tamamen yok ettiklerini gördük. Buranın da yok edilmesinin önüne geçeceğiz ve sürecin takipçisi olacağız” dedi. Yanar’ın basın açıklamasının ardından demokratikleşme paketi kapsamında kaldırılan andımızı okuyan kalabalık olaysız şekilde dağıldı. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası