ABD Başkanı Joe Biden, Hizbullah ile İsrail arasındaki ateşkesin duyurulmasının ardından bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada ateşkesi kutlayan Biden, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki operasyonları hakkında önemli mesajlar verdi.
Biden, "Önümüzdeki günlerde ABD; Türkiye, Mısır, Katar ve İsrail'le birlikte Gazze'de ateşkes için yeni bir girişimde bulunacak" ifadelerini kullandı.
Uzmanlara göre Biden, 20 Ocak'ta Donald Trump’ın başkanlık yeminini etmeden önce, Orta Doğu'daki savaşları çözmek ve sonuçlandırmak istiyor.
Biden'ın bu hamlesi, 4 yıl sonraki seçimlerde bir Demokrat adayın kazanma şansını artırabileceği gibi, kendi başkanlık mirasını da güçlendirebilir.
'HER YOLU DENEYECEĞİZ'
Hamas Siyasi Büro hedefi, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve heyetiyle Ankara'da bir araya gelmiş, olası ateşkes ve esir değişimi üzerine görüşmeler yapmıştı. Ancak Katar'ın arabuluculuktan çekilmesinden sonra bu görüşmeler yeni bir boyut kazandı.
Bu olayın ardından ABD, Türkiye’nin Hamas’ı ağırlamasına tepki göstermiş ve bu durumun uluslararası çabaları zorlaştırdığı yönünde açıklamalarda bulunmuştu.
Biden, ilk kez Türkiye'yi Hamas ile İsrail arasında bir ateşkes arayışının parçası olarak telaffuz etti. Bir ABD yetkilisi, AA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sürece dahil edilmesinin mevcut duruma yönelik bir gereklilik olduğunu söyledi. Ancak, “Bu, Türkiye’nin müzakereci olduğu anlamına gelmiyor. Amacımız, bir ateşkes için her yolu denemek" diyerek sürecin çerçevesini çizdi.
HAMAS AÇIKLAMA YAPTI
Hamas Siyasi Büro yetkilisi, AFP’ye verdiği röportajda şunları dile getirdi: “İsrail ve Hizbullah arasındaki ateşkesten sonra, Gazze'de bir anlaşma yapmaya hazırız. Hareket, Mısır, Katar ve Türkiye'deki arabuluculara, İsrail'in taahhüdüne bağlı olarak ateşkes ve esir değişimi için hazır olduğunu bildirmiştir.”
Ancak yetkili, “İsrail, bir yandan soykırım eylemlerini sürdürürken, diğer yandan anlaşmaya varılmasını engellemeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.
ATEŞKES MÜMKÜN MÜ?
Türkiye’nin, ABD ve Katar ile birlikte sürdüreceği arabuluculuğun ne kadar etkili olacağı belirsizliğini koruyor. İsrail koalisyon hükümetinin sağ kanadı, yeni bir ateşkesi zayıflık olarak değerlendirebilir. Bu nedenle Gazze'de ateşkes ilanı zor görünüyor.
Öte yandan, Netanyahu’nun esirlerin serbest bırakılması için hem askeri operasyonları hem de kişi başına 5 milyon dolarlık fidye tekliflerini devreye sokması, Gazze’deki insani durumun uluslararası tepkilere yol açtığını ortaya koyuyor.
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında çıkardığı tutuklama emri, İsrail’e yönelik siyasi baskıları artıran bir diğer unsur. İtalya Başbakan Yardımcısı Antonio Tajani ise bu kararın uygulanmasının zor olduğunu belirtirken, bunun İsrail’e yönelik bir mesaj olduğunu dile getirdi.
Görüşmelerin kaderi ve başarı düzeyi önümüzdeki günlerde netleşecek.