Vakıf temsilcisi Taner Yasav ve vakıf üyeleri Cumhuriyet Meydanı'nda buluştu. Ellerinde çelenk ve karanfilerle gelen Lazon Mübadilleri adına Vakıf Temsilcisi Taner Yasav açıklama yaptı. Yasav, “Bundan 93 yıl önce, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında, Türkiye'de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan'da yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öngören Mübadele Sözleşmesi imzalandı. Yunanistan'ın Balkan Savaşına katıldığı 18 Ekim 1912 tarihinden itibaren yurtlarını terk etmiş olanları da kapsamına alan bu sözleşme ile yaklaşık 2 milyon insan doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldı. Çoğu yolcu taşımaya elverişsiz olan gemilerle günler, haftalar süren yolcuklar yaptılar. Bu uzun ve zahmetli yolculuk sırasında yaşamını kaybeden yakınlarını denize verdiler. Yetersiz beslenmeden ve kötü fiziki koşullardan ötürü hastalanarak ölenler oldu. Aileler dağıldı. Yeni vatanlarında uzun süre uyum güçlüğü çektiler" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan mübadillerin de Yunanistan vatandaşı olan Rum Ortodoks mübadiller gibi aile büyüklerinin doğdukları toprakları vizesiz ziyaret etmesini isteyen Yasav, vize muafiyetine kadar da uzun süreli vize talep ettiklerini belirtti.
Aynı dramın bugün da Ortadoğu coğrafyasında yaşandığını, ülkemize gelip Avrupa'ya geçmek isteyenlerin her gün Ege Denizi'nde öldüğünü belirten Taner Yasav, "Ege'nin, Akdeniz'in soğuk sularında günde 9 mülteci can veriyor. Bir yıl içinde denizlerde yaşamını kaybedenlerin sayısı 3 bin 771 kişi. Bunların yüzde 20'si Aylan Bebek gibi 0-11 yaş arasındaki çocuklar. Mübadelenin 93. yıldönümü nedeni ile mübadil kuruluşlarının düzenledikleri anma etkinliklerinde; savaşlarda, çatışmalarda, terör saldırılarında, mübadele sürecinde yaşamını yitirenler ile umut yolculuğunda yaşamlarını yitiren Aylan Bebeklerin anısına denize kırmızı karanfiller bırakıyoruz" dedi.
Daha sonra vakıf üyeleri denize çelenk ve çiçek bıraktı.