Market alışverişlerinde ücretli poşet uygulamasının başlamasıyla birlikte, plastik poşet kullanımı yüzde 65 azaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum “Artık plastik poşetlerimiz 25 kuruş üzerinden satılıyor. İlk 15 günlük süreçte yüzde 60-65’lik oranında da bir düşüş gösterdi. Hedefimiz yüzde 90 azalma sağlayarak, kişi başı 40 adede indirmek” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin 1 Ocak 2019’dan itibaren alışverişte ücretsiz poşet uygulamasına geçti. Önemli bir oranda düşüş kaydeden poşet kullanımıyla ilgili rakamları Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum açıkladı. Kurum “Artık plastik poşetlerimiz 25 kuruş üzerinden satılıyor. Artık ülkeler plastik poşetleri paralı yapmayı bırakın yasaklıyorlar. Dolayısıyla yıllık 30-35 milyar adet olan plastik poşet kullanımını biz 2023 yılında kişi aşı 40 adete düşüreceğiz. Şu an 440 adet. Geleceğimiz adına çok önemli bir süreç başlatmış olduk. Bu sayede hepimizin gençliğinde çocukluğunda yaşadığı, o annelerimizin bez çantalarına filelerine dönüyoruz. Açıkçası bu kampanyayı tüm ülkemiz benimsediler. Ben buradan hepsine teşekkür ediyorum. Görüyoruz ki ilk 10-15 günlük süreçte yüzde 60-65’lik oranında da bir azalma gösterdi. İnşallah bizim hedefimiz yüzde 90 azalma sağlayarak, kişi başı 40 adede düşürmek” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük eylem planının planlamalarının tamamlandığının altını çizen Bakan Kurum, “Yüzde 98’lik bir başarıyla gerçekleştirdik. İkinci 100 günlük eylem planları için çalışmalara başladık. Aynı azimle devam ediyoruz. Bu çalışmaları yaptığımızda, evimize gittiğimizde kafamızı yastığa koyduğumuzda içimiz rahat. Ülkemiz ve şehir için bir şeyler yapmanın sevinci içerisinde başımızı yastığa koyuyoruz. 2023 yılı için gerek ülkemiz gerekse bakanlığımız adına çok daha fazla çalışmamız gerekiyor. Bakanlığımız hizmet yarışında olmalıdır. Güçlü Türkiye’nin yolu güçlü kentlerden geçer. Sorumluluğumuz çok büyük. Bizim geleceğimizde israf yoktur, tasarruf etmek vardır. 13 bin kuruluşumuzda sıfır atık projesine geçmektir. Şehrinizde sıfır atığa geçmemiş ne bir belediye, ne bir vali olmasın. 2023’e geldiğimizde 100 bin kişiye doğrudan istihdam ve yılda yaklaşık 20 milyar tasarruf sağlamayı öngörüyoruz. Sıfır atıkta yönetmeliğimiz çıkacak” dedi.
HER YIL 300 BİN KONUTU DÖNÜŞTÜRECEĞİZ
Tüm şehirlerdeki yaşam kalitesinin arttırılması hakkında açıklamalar yapan Murat Kurum şöyle konuştu: “2013 yılında Cumhurbaşkanımızın, ‘Bedeli ne olursa olsun bu işi yapacağız’ dediği süreçte bugüne kadar yaklaşık 890 bin konutun dönüşümüne başladık. Bir kısmı devam ediyor. Her geçen gün yenilerini yapmak için gayret gösteriyoruz. 6-7 milyar konutun dönüşmesi gerekiyor. Her yıl 300 bin konut dönüştüreceğiz, 20 yıl sürede hep birlikte tamamlayacağız. Bunu yaparken kentsel dönüşüme ilişkin eylem planı hazırlıyoruz. Sektörümüzle yerel yöntemimizle bunu paylaşacağız. Kentsel dönüşümü yapmak isteyen belediye şunu yapacak tüm şehir için eylem planı hazırlayacak. Bu eylem planı içerisinde acil noktalar belirlenerek belli kısmı yerine belli, kısmı rezerve alanları olmak üzere dönüşümü yapacağız. Biz kentsel dönüşümü kendi içinde ikiye ayırıyoruz. Tarihi kent merkezindeki dönüşüm diğeri ise deprem riski taşıyan yıkık vatandaşın can ve mal güvenliğini taşıyan yerler olmak üzere yapacağız. İmar barışı süreci yürütüyoruz. 30 Haziran 2019’a uzattık. Bugüne kadar başvuran 900 milyon 687 bin 17 milyar lira toplam tutarda. Bu süreci tamamladığımızda çok güzel veri elde edeceğiz. 10.7 milyar lira, 1,4 milyar harç geliri sağladık” dedi.
EMLAK BANKASI AÇILIYOR
Türkiye Emlak Katılım Bankasına ilişkin açıklamalarda da bulunan Bakan Murat Kurum, bankayı çok yakın bir zamanda açmayı planladıklarını söyledi. Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağını kaydeden Bakan Murat Kurum, “Türkiye Emlak Katılım Bankasının 93 yıllık mirası ve tarihi var. Bankanın tekrar faaliyete başlaması için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Bankanın temel stratejilerini, müşteriye ulaşacağı kanalları ve sunacağı hizmet gruplarını belirledik. Nihai noktaya geldik” diye konuştu.
KİLO İLE SATIŞLAR ARTTI
Plastik ambalaj ürünleri satan esnaflar, vatandaşların marketteki poşete 25 kuruş vermemek için kendilerine yöneldiğini belirtti. Uygulama süresince kilo işi poşet satışlarında bir artış yaşandığını ifade eden Mustafa Teknaz isimli esnaf, “Daha önceki yıllarda kışın maddi durumu yetersiz ve kömür kullanan vatandaşlara satış yapıyorduk. Kilo işi sattığımız poşetlerin fiyatı çok uygun. Marketler poşeti vatandaşa 25 kuruşa satıyor. Bir kilogramlık poşette 250 adet var. Kilosu 50 liraya denk gelen poşetleri biz 8 ile 9 liraya satışa sunuyoruz. Bu durumda kilo işi poşetler daha avantajlı oluyor. Tabi bizde daha uygun poşetler de var. Onun kilosu da 5,5 liraya denk geliyor” dedi.