Ege Postası
Geri

BDDKYB: Hayvan sürülerine kota getirilmelidir

Büyük sermaye sahiplerinin hayvancılık sektöründe haksız rekabete yol açtığını savunan hayvan yetiştiricileri, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde olduğu gibi işletmelerdeki hayvan sayısına kota uygulanmasını istedi.Bursa İli Damızlık...
BDDKYB: Hayvan sürülerine kota getirilmelidir
Haberler / Ekonomi
18 Eylül 2013 Çarşamba 15:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Büyük sermaye sahiplerinin hayvancılık sektöründe haksız rekabete yol açtığını savunan hayvan yetiştiricileri, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde olduğu gibi işletmelerdeki hayvan sayısına kota uygulanmasını istedi.

Bursa İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (BDDKYB) Başkanı Yıldırım Oran, hayvancılık sektörüne giren dev bütçeli şirketlerin haksız rekabete yol açtığını belirterek, bu durumun sosyal dengeyi bozacağı ve ileride kartelleşmeye yol açacağını öne sürdü. Oran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yetkilerinin de birliklere, ziraat odalarına ve kooperatiflere bırakılmasını istedi.

BDKKYB’nin Ata Tepe Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirdiği yemekli istişare toplantısında hayvancılığın sorunları masaya yatırıldı. Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, Gürsu İlçe Tarım Müdürü, Bursa’daki Ziraat Odaları başkanları, birlik yöneticileri ile Kocaeli, Yalova ve Balıkesir Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği başkanları katıldı. Toplantıda konuşan BDKKYB Başkanı Yıldırım Oran, Türk köylüsünün zor koşullarda hayvancılık yaptığını söyledi. Türkiye’de hayvancılık ve hayvansal üretim konusunda kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini öne süren Oran, şöyle konuştu: "Sık sık et fiyatlarının yüksek olduğu gündeme getiriliyor. Bu konuda hükümet ve bakanlık yanlış yönlendiriliyor. Bakanlık da hayvancıları baskı altına alıyor. Kıyaslama yanlış yapılıyor. Et fiyatı neye göre yüksek. Et fiyatlarının kıyaslandığı ülkelerle bizim ülkemizin koşulları farklı. Aynı mantıkla bakarsanız Avrupa’da benzin fiyatları, GSM konuşma ücretleri, akıllı telefonlar, arpa ve buğday da ucuz. Ama bunlar Türkiye’de pahalı. Şartlar doğru değerlendirildiğinde et fiyatlarının normal olduğu görülecektir. Sektörde başarısızlık yoktur. Meralar tamamen doludur. Yanlış bilgilerle üreticileri başarısız göstermek doğru değildir. Ayrıca Türkiye’de meralar çok kötü ve yetersizdir. Meraların önemli bir bölümü orman arazisi olmuştur. Her türlü canlı kasaplık ve et ithalatı hayvancılığı çökertir. Buradaki esas sorun damızlık kalitesi ve verim düşüklüğü sorunudur."

KARTELLER DOĞAR

Hayvancılığın en önemli problemlerinden birinin de büyük sermaye grupları ile geçimini hayvancılıktan sağlayan köylüler arasındaki haksız rekabet olduğunun altını çizen Yıldırım Oran, bu durumun sosyal dengeyi bozduğunu dile getirdi. Büyük sermaye sahiplerinin 10 binin üzerinde hayvana sahip işletmeler kurduklarına dikkat çeken Oran, "Bu durum ahlaki değildir. Süt sektöründe olduğu gibi karteller ortaya çıkar. Türkiye uyum yasalarıyla birlikte hareket ettiği AB ülkelerinde olduğu gibi kota uygulamalıdır. Sürü büyüklükleri 500 başla sınırlandırılmalıdır." şeklinde konuştu.

TARIM BAKANLIĞI KÜÇÜLMELİ

Yıldırım Oran, bakanlığın küçülmeye giderek yetkilerini sivil toplum örgütlerine devretmesi gerektiğini kaydetti. Tarımsal yapıların ruhsatlandırılmasının temel sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken Oran, "Bakanlık her türlü ürüne ruhsat verirken, basit tarımsal yapılara ruhsat vermemektedir. Bu konudaki yetki tarım müdürlüklerine, projelendirme yetkisi de biyosistem mühendislerine verilmelidir." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası