DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, iftar programına katılmak için gittiği Çankırı’da gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çankırı’da şehit yakınlarıyla ve muharip gazilerle biraraya gelen Babacan, gazetecilerin de sorularını yanıtladı.
‘Altılı masanın adayı masanın mutabakatıyla belirlenecek’
Babacan, muhalefetin cumhurbaşkanı adayına ilişkin tartışmaları şu sözlerle yorumladı:
“Parlamenter sistemi çalışan altılı masada diğer genel başkanlarla vardığımız bir mutabakat var. Altını masanın cumhurbaşkanı adayı altılı masanın mutabakatıyla belirlenecek. Böyle bir kararımız var. Diğer kararımız da şu: Seçim dönemine girinceye kadar cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunda herhangi bir görüşmede bulunmayacağız. Herhangi bir fikir beyan etmeyeceğiz. Bu konu, bugünün konusu değil. O güne kadar adı geçen herkesi milletimiz değerlendirecektir. Kamuoyunun terazisinde her isim değerlendiriliyor.”
‘Hayat pahalılığını inkâr edene başka gezegende yaşıyor diye bakılır’
Babacan, MHP’li Baki Ersoy’un disiplin kuruluna sevk edilmesine ilişkin şöyle konuştu:
“Her AK Partilinin, her MHP’linin bildiği, yaşadığı bir hayat pahalılığı var. Bu ülkenin gerçeği. Kimse bunu inkâr edemez. Bunu inkâr edene dünyada değil, başka gezegende yaşıyor gözüyle bakılır. Ülkeyi yönetenlerin insanları konuşturmama gibi bir tutumu var. Olumsuz şeyleri duymak istemiyorlar. Gerçekleri konuşamazsanız çözüm üretemezsiniz.”
‘Kriz çok hızlı çözülür’
“Bana bazen ‘Siz bu işi bilirsiniz, bu sefer kriz çok kötü. Galiba bu sefer kriz çözülemeyecek’ diyorlar. Öyle değil. Çok hızlı çözülür. Dürüst ve ehil kadroları işin başına getirin, istişare ve ortak akılla karar alın, memleket hemen toparlanır.”
‘Gerçek enflasyon yüzde 140 civarında’
İftardan sonra vatandaşlarla sohbet eden Babacan şu ifadeleri kullandı:
“Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber döviz bazında tüm dünyada belli ürünlere belli miktarlarda zam geldi ama Türkiye’deki zamlar çok yüksek. Dünyada bir ürüne yüzde 20 zam geliyorsa, Türkiye’de yüzde 120 zam geliyor. ‘Her yerde enflasyon var, Amerika’da bile enflasyon var. Bizde de olacak o kadar’ demeye getiriyor. Ama Amerika’da yüzde 7 enflasyon var. Bizde resmî enflasyon yüzde 61. Gerçeği yüzde 140 civarında.”
‘Tarlayı ve kendimizi kandıracağız’
Çiftçiler ise Babacan’a şu sözlerle dert yandı:
“Üre gübresi şu anda 14-15 bin lira. Benim köyümde çiftçinin yüzde 50’si gübre atmıyor. Bu sene sulu gübreyle tanıştık, onu atacağız. Tarlayı ve kendimizi kandıracağız. Başka çaremiz yok. Girdiler bazında söylüyorum. Mazot, gübre üstünde yüzde kaç koydu? Girdiler çok pahalı. Buğdayı 7-8 bin liradan aşağı satarsak zarar ederiz.”
‘Çiftçi ve besiciyi düşünen yok’
“Yem ve saman maliyetlerini düşürmek yerine ‘Halka ucuz et yedirelim’ diyorlar. Tamam da çiftçi, besici ne yapacak? Bunu düşünen yok. Şu anda karkas etin maliyeti 85 liranın altına düşmüyor.”
BABACAN: BATI’NIN SESSİZ KALMASI ÇOK BÜYÜK HATA OLDU...
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Rusların uzun vadeli bir bakış açısıyla eski Sovyet coğrafyasında yeniden oluşturmaya çalıştıkları etki hepimizin yakından izlemesi gereken bir konu. Eski Sovyet coğrafyasındaki insanlara Rus vatandaşlığı verip, sonra o vatandaşlarını koruma gerekçesiyle o ülkelerin iç işlerine müdahil olmaya başlıyorlar. Burada daha uzun vadeli bakışı da görmek lazım” dedi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, YouTube kanalı için çektiği “Ali Babacan ile Bi’ Kahve” adlı programın üçüncü bölümünü yayınladı. Daha önce ekonomist Cevdet Akçay ve matematikçi Ali Nesin ile program yapan Babacan’ın yeni konuğu emekli Dışişleri Müsteşarı Ali Tuygan’dı. Babacan, özetle şunları söyledi:
“BATI’NIN SESSİZ KALMASI ÇOK BÜYÜK HATA OLDU”
“Rusların Kırım’ı işgali Sivastopol’deki askeri gücünün Kırım’a yayılmasıyla gerçekleşti. Orada uluslararası toplumun özellikle de Batı’nın sessiz kalması çok büyük hata oldu. Buradaki sessizlik Rusya’nın bu dönemde yeni bir atak yapmasının bir bakıma önünü açmış oldu.
“DAHA UZUN VADELİ BAKIŞI DA GÖRMEK LAZIM”
Rusların uzun vadeli bir bakış açısıyla eski Sovyet coğrafyasında yeniden oluşturmaya çalıştıkları etki hepimizin yakından izlemesi gereken bir konu. Eski Sovyet coğrafyasındaki insanlara Rus vatandaşlığı verip, sonra o vatandaşlarını koruma gerekçesiyle o ülkelerin iç işlerine müdahil olmaya başlıyorlar. Burada daha uzun vadeli bakışı da görmek lazım.
“İNSANLAR TÜRKİYE’NİN DE İÇİNDE BULUNDUĞU KUŞAKTAN KUZEYE DOĞRU GÖÇ ETMEK DURUMUNDA KALACAK”
Putin’in kendi hedefleri söz konusu olabilir ama bir yandan da Ukrayna’da topraklar çok verimli. Siyah toprak denilen çok kıymetli bir tarım arazisi var. Küresel ısınmada uzun vadede kuzeye göre doğru göç projeksiyonları var. İnsanlar Türkiye’nin de içinde bulunduğu kuşaktan kuzeye doğru göç etmek durumunda kalacak. Uzun vadede daha kıymetli olacak, tarım açısından da çok stratejik olan topraklara şimdiden hakimiyeti acaba devlet politikası olarak düşündüren bir planları var mı? Bu benim aklıma geliyor.
“ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLER BELİRLEYİCİ OLACAK”
Türkiye’de otokrasi ile demokrasi arasında mücadele veriyoruz. Türkiye özgür ve demokratik dünyanın mı bir parçası olacak, yoksa temel hak ve özgürlüklerin baskı altında olduğu, demokrasinin ağır aksak işlediği bir ülke olarak mı devam edecek? Önümüzdeki seçimler belirleyici olacak. Türkiye’nin kendisine doğru bir yol seçmesi coğrafyamız açısından son derece önemli.”
“DÖNDÜK DOLAŞTIK, ‘İLİŞKİLERİ NASIL TOPARLARIZ?’ KESKİN U DÖNÜŞLERİ YAPILDI”
İçerideki destek kaybının dış politikada üretilen krizlerle örtülmeye çalışılması ülkenin itibarına çok zarar veriyor. Bu konunun düzeltilmesi biraz vakit alacak. Yakın geçmişte hedef tahtası haline getirilen, düşman ilan edilen ülkeler oldu. Propaganda makinesiyle bir ülke şeytanlaştırıldı. Döndük dolaştık, ‘İlişkileri nasıl toparlarız?’ keskin U dönüşleri yapıldı. Çünkü bedeli ödenmeye başlandı.
En önemli bedellerden birisini Doğu Akdeniz’de yaşadık. Mavi Vatan’ı korumak için çabalamamız, münhasır ekonomik bölgemizdeki ulusal çıkarlarımızı maksimize etmemiz önemli. Peki oradaki çıkarlarımız niye zarar gördü? İşin kökünde bir hiç uğruna Mısır’la ilişkilerin bozulmasını görüyorum. Neymiş? Mısır’da demokrasi yokmuş. Mübarek döneminde ilişkiler iyiydi. Demokrasi var mıydı? Şu anda sarılıp kucaklaşılan, devlet töreni yapılan liderlerin çoğu demokrasi olmayan ülkelerin liderleri. Burada tutarlılık yok.
“192 ÜLKENİN 151’İNİN OYUNU ALDIK”
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için seçimler vardı. 192 ülkede kampanya yaptık. New York’ta kamp kurdum. Her bölgenin daimî temsilcilerini ayrı ayrı topladım. Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’ne seçilmesinin Latin Amerika’ya faydası ne olacak? Afrikalılar nasıl istifade edecek? Niye Avrupa için faydalı? Kampımızı iyi bir tanıtımla tamamladık. 192 ülkenin 151’inin oyunu aldık. Yüzde 79. Ekonomideki, demokrasideki başarınızı anlattığınızda insanlar etkileniyor. Tarihi başarı elde ettik. Daha sonra tekrar denendi. 30 tane mi ne oy aldılar.
“GÜRCİSTAN FİİLEN HESAPSIZLIĞININ BEDELİNİ ÖDEDİ”
Rusya-Gürcistan Savaşı döneminde Dışişleri Bakanıydım. Başbakan ile Moskova’ya gittik. Putin’e ‘Rusya olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinden birisiniz. Birleşmiş Milletler sistemini tanımadan komşunuzu işgale başlamanız kabul edilebilir değil. İtibar kaybı size hem ekonomik hem de uluslararası etki olarak dönecektir’ dedim. Ertesi sabah Tiflis’teydik. Saakaşvili Cumhurbaşkanı. Fazla özgüveni var. ABD’nin kendisini kurtaracağına inanan saplantısı var. Ona da ‘Tahrik edici ifadeler kullanma ve ABD’ye güvenme. Çünkü ABD’nin size yardım etme durumu olmayacak. Montrö var ve biz Montrö’yü deldirmeyeceğiz’ dedik. Birkaç hafta içinde olay sakinleşti. Güney Osetya ile Abhazya bağımsızlıklarını ilan etti, Ruslar da tanıdı. Gürcistan fiilen hesapsızlığının bedelini ödedi.”