Babacan, Türkiye Bankalar Birliği'nin 55.Olağan Genel Kurul Toplantısı'ndan sonra açıklamalarda bulundu. Babacan, "Bir kıdem tazminatı fonu oluşturulacak. Fon içinde herkesin kendi hesabı ayrı ayrı tutulacak. Tüm çalışanların kendi şahsı adına açılmış bir hesapta kıdem tazminatı birikecek. Şu anda işverenin bir yükümlülüğü olarak birikiyor. Ama çalışanın bir hakkı olarak hesabına yatırıldığında, bu bireysel emeklilik sistemi üzerinden büyük ihtimalle çalışacak, yine tasarruf oranlarının artmasında faydalı olacak diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
YENİ TTK MEVCUT HALİNİN SAKINCASI ÇOK
Babacan, kamuoyunda büyük tartışma yaratan yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girişiyle ilgili olarak ise "1 Temmuz'a eğer değişiklikler yetişirse, değişikliklerle beraber 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi gerekiyor. Ama değişikleri yetiştirilemezse, değişiklikler konusunda mutabakat sağlanamazsa o zaman o 1 Temmuz tarihinin koşulsuz ötelenmesi gerekecek. Çünkü mevcut haliyle yürürlüğe girmesinin çok sakıncası var" açıklamasında bulundu.
'THY'DE GREV YASAĞI DOĞRU'
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen havacılık hizmetlerinde grev ve lokavt yasağı getiren kanuna ilişkin, "Çok doğru bir adım atılmıştır.TBMM bunun gereğini yapmıştır. Aksi halde tek bir işletme, tek bir şirket, tek bir grev olayı yüzünden Türkiye ekonomisine kalıcı zarar verici boyuta işlerin gelmesine asla müsaade etmeyiz. 74 milyonluk ülke burası. 74 milyonun çıkarı söz konusu. 74 milyonun refahını, 74 milyonun gelirini etkileyecek derecede, ekonomide etkisi olacak sektörlerde, kimse kusura bakmayacak, grev yasağı olacak" değerlendirmesinde bulundu.
OTOMOTİK VERGİ YOK
Babacan memur zammının ilk belirlenen rakamdan daha yüksek olması nedeniyle otomotik bir verginin konmayacağını da söyledi.
Babacan konuyla ilgili olarak, "Bugün itibariyle vergilerle ilgili herhangi bir kararımız yok. Ama yıl içerisinde bütçe dengeleri arzu etmediğimiz noktaya doğru gelişirse, o zaman harcama yönlü ya da gelir yönlü adımlar gündeme gelebilir. Ama kararımız yok şu anda. Orada bir yanlış anlama olmasın. İşte, '3 + 3 değil de 4 + 4 zam verildi memura, dolayısıyla otomatik şu vergi geliyor'... Öyle bir şey yok. Çünkü tablonun tümüne haziran sonu itibariyle, tam yılın ortasında bir bakmamız gerekecek" dedi.
'ENFLASYONDA O DÖNEM KAPANDI'
Babacan, enflasyon konusunda kararlılığın son derece önemli olduğunun altını çizerek, “Asla eski günlere dönüşle alakalı bir algı, beklenti oluşmaması gerekiyor. Böyle bir şeye Türkiye'de izin vermemiz mümkün değil. O dönem artık kapandı” dedi.
Babacan, enflasyonun yüksek seyretmeye başlamasının maliyetinin, enflasyonla mücadelenin maliyetinden çok daha büyük olacağını ifade ederek, “Biz bugünden bir miktar fedakarlıklarda bulunacağız, ama mutlaka enflasyonun kontrol altında tutulması gerekiyor. Bu, temel öncelik olmaya devam ediyor. Orada asla bir gevşemeye marj yok” dedi.
BANKALAR ASIL İŞLEVİNİ YAPIYOR
Babacan, iyi yönetim ve sahiplenme sonucunda bugün Türk bankacılık sektörü dünyada parmakla gösterilir hale geldiğini de söyledi.
Babacan, bankacılık sektöründe bilançolarda menkul kıymetlerin yatay bir seyir izlediğine dikkati çekerek, bilançolarda bütün rakamlar büyümesine rağmen menkul değerlerin yerinde durduğunu, bankaların artık daha fazla gerçek bankacılık faaliyeti yaptıklarını, asli fonksiyonları olan kredi veren kuruluşlar haline geldiğini vurguladı.