Ege Postası
Geri

Bağlar doludan yüzde 20 ile 100 arasında zarar gördü

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, geçen günlerde Alaşehir, Sarıgöl, Turgutlu ve Ahmetli ilçelerinde meydana gelen dolu yağışının, üzüm bağlarına yüzde 20 ile 100 arasında verdiğini bildirdi. Çebi, hasar tespit...
Bağlar doludan yüzde 20 ile 100 arasında zarar gördü
Haberler / Genel
18 Mayıs 2013 Cumartesi 14:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, geçen günlerde Alaşehir, Sarıgöl, Turgutlu ve Ahmetli ilçelerinde meydana gelen dolu yağışının, üzüm bağlarına yüzde 20 ile 100 arasında verdiğini bildirdi. Çebi, hasar tespit çalışmaları devam ettiğini kaydetti.

Zarar gören bağların bir kısmı sigortalıyken büyük bir kısmının olmadığını belirten İl Müdürü Çebi, “Önemli olan, bundan sonraki süreçte yapılacak uygulamaların doğru olmasıdır. Doludan zarar gören bağlarda TARSİM sigortası varsa hasar tespitleri tamamlanmadan üreticilerimizin herhangi bir uygulama yapmamasında yarar vardır. Sigortalı olmayan bağlarda ise ilçe müdürlüklerimize tespit yaptırdıktan sonra zararı ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalara bir an önce başlanmalıdır. Sigortalı olanlarda da sigorta kesin sonuç raporu verip dosya kapatıldıktan sonra kültürel uygulamalara geçilmelidir.” dedi.

Hasan Çebi, yüzde 100 ürün zararı olan yerlerde asmaların, asma üzerinde 8-10 kadar iki üç gözlü sürgün kalacak şekilde kabaklama budanması gerektiğini kaydetti: “Asma üzerinde ürün varsa, asmanın bunu taşıyacağı düşünülüyorsa sürgün üzerindeki son salkımdan sonra en az iki sağlam yaprak ya da en az bir yeni sürgün bırakacak şekilde dolu zararlarının bittiği ya da yoğunluğunun azaldığı noktadan itibaren kesilip atılmalıdır. Budamayı takiben mantar hastalıklarına karşı ilaçlama yapılmalıdır. Bu amaçla en uygun ilaçlama, yüzde 1,5’luk bordo bulamacı (göktaşı, göztaşı) ile yapılacak olandır. Takiben il ve ilçe müdürlüklerimizin teknik desteğiyle azotlu gübreleme yapılmalıdır. Gübrelemeden sonra da mutlaka sulanmalıdır. 2013 yılı ürününü kaybetmiş olan üreticimizin, 2014 yılını da kaybetmemesi için bu işlemlerin bir an önce başlatılması gerekmektedir.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası