Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, katıldığı televizyon programında Ukrayna’ya yönelik devam eden Rusya saldırısı ve bölgedeki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Buça ve İrpin’deki toplu sivil ölümlerinin atmosferi değiştirdiğini belirten Çavuşoğlu, buna rağmen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenksi’nin müzakereye devam edeceklerine ilişkin açıklamasından umutlu olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
“Biz taraflarla görüşüyoruz. Tarafların basına yansıttığı olumsuz havayla bize söyledikleri arasında fark var. O nedenle ne çok karamsarız ne de tam iyimseriz. Temkinli iyimserliğimiz devam ediyor.
“BU SAVAŞ UZARSA ATEŞKESİ SAĞLAMAK DAHA DA ZORLAŞIR”
Müzakere olacaksa bugünlerde olması gerekiyor. Bu savaş uzarsa özellikle Donbas bölgesinde yeni saldırılar olursa ateşkesi sağlamak daha da zorlaşır. Dün Ukrayna heyetiyle bir görüşme gerçekleştirdik. Rusya heyetiyle de temas halindeyiz. Önümüzdeki süreçte özellikle hassas konularda liderlerin karar vermesi gerektiğini bilerek liderleri bir araya getirmek için çaba sarf edeceğiz.”
“YAKLAŞIK 190 TÜRK VATANDAŞININ ÖNEMLİ BİR KISMINI TAHLİYE ETTİK”
Çavuşoğlu, Mariupol’de 30’un altında Türk vatandaşı olduğunu düşündüklerini kaydederek, “Henüz istediğimiz neticeyi alamadık” dedi. Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
“İki taraf defalarca açıklamalar yapmasına rağmen insani koridor sahada gerçekleşmedi. Değişik yöntemlerle tahliyeleri gerçekleştirdik. Uluslararası Kızılay Kızıl Af Örgütü’nü devreye soktuk. Sivillerin tahliyesi konusunda aslında epeyce bir başarı elde edildi. Yakınlarıyla birlikte tahliye bekleyen yaklaşık 190 kişinin önemli bir kısmını oradan çıkardık.
Gemi teklifi Ukrayna tarafından geldi. Vatandaşlarımızın tahliyesi için gemiye ihtiyaç yok. Yaklaşık 20-30 vatandaşımızın ilk fırsatta çıkışını sağlayacağız. Ancak sivil ve yaralıların buradan çıkarılması için gemiye ihtiyaç var.”
“GÖRÜŞME, İKİ LİDERİN EVET DEMESİNE BAĞLI”
Ukrayna Başkanı Zelenski ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’de buluşup buluşmayacağına ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, “İki liderin 'evet' demesine bağlı. Özellikle Putin'in. Putin buna 'hayır' demedi. İki liderin bir araya gelmesi için görüş ayrılıklarının azaltılması lazım. Bu konuda da iki heyet arasında yoğun müzakerelerinin devam ettiğini görüyoruz” dedi. Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
“Türkiye uluslararası hukuk uygun hareket ediyor. Yaptırımlar BM yaptırımı olursa uyarız. Biz dengeli tutumumuzu sürdüreceğiz. Yaptırımlar bizim şirketlerimizi de etkileyebiliyor. Çoğu zaman biz neden katılmadığınızı veya neden katılamayacağınızı anlıyoruz' diyoruz. Biz ilkeli tutumumuzu sürdüreceğiz.
“GÜÇLENEN TÜRKİYE İLERİDE DAHA BÜYÜK AKTÖR HALİNE GELECEK”
Türkiye'ye yönelik bakış olumlu anlamda değişti. Kanada ile ambargo sorununu aşmayı planlıyoruz. ATAK helikopterlerini Filipinler’e sattık. Motorunu ABD'den alıyoruz. ABD ihracat izni verdi motorları aldığımız için. Pakistan'a ihracat edeceğiz ATAK helikopterleri ihracat iznini henüz alamadık. Türkiye bugün önemli rol üstleniyor. Güçlenen Türkiye ilerde çok daha büyük aktör haline gelecek.”
“MISIR İLE İLİŞKİLERİN DÜZELMESİ GEREKİYOR”
Mayıs ayının üçüncü haftası İsrail’e gitmeyi planladıklarını belirten Çavuşoğlu, Mısır ve İsrail ile ilişkiler hakkında şunları söyledi:
“Mısır ile ilişkilerin düzelmesi gerekiyor. İki ülkenin ilişkileri birçok bölge için önemli. Normalleşme Doğu Akdeniz konusunda önemli. Tekrar karşılıklı büyükelçi atama söz konusu olabilir.”
“CEMAL KAŞIKÇI DAVASININ DEVRİ HUKUKİ BİR SÜREÇTİR”
Çavuşoğlu, Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devredilmesi hakkında “Davanın devri işleyen hukuki bir süreçtir" dedi.
18 Mayıs’ta Washington’da mevkidaşı Antony Blinken ile bir araya geleceğini söyleyen Çavuşoğlu, F-16’lara ilişkin “Mektubu olumlu anlamda önemsiyoruz. Kongre'nin ikna edilmesi gerekiyor. Kongre'yi ikna edecek olan Biden yönetimidir” dedi.