Bugün, AK Parti Grubu’nun önerisi ile TBMM Genel Kurulu “Ukrayna” için kapalı oturuma geçti. Kapalı oturumda Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bilgilendirme yaptı, siyasi parti grupları görüşlerini ifade etti. Toplantı, 2 saat 10 dakika sürdü. Kapalı oturum sonrasında, Genel Kurul'da normal düzene geçildi ve halen gündem dışı konuşmalar yapılıyor.
Genel Kurul’un kapalı oturuma geçmesi üzerine TBMM’deki basın koridorunda bulunan bürolar boşaltılarak kilitlendi, parlamento muhabirleri dışarı çıkarıldı. Genel Kurul salonu ve etrafına da dinleme ve telefon görüşmelerini önlemek amacıyla sinyal kesici (jammer) yerleştirildi.
TBMM İçtüzüğü’nün 70. maddesi uyarınca, “TBMM Genel Kurulu’nda, bir siyasî parti grubunun yahut yirmi milletvekilinin yazılı istemi üzerine” kapalı oturum yapılabiliyor.
AÇIKLANAMIYOR, TUTANAKLAR “DEVLET SIRRI” OLARAK SAKLANIYOR
İçtüzüğe göre, kapalı oturum sırasındaki görüşmeler hakkında, kapalı oturumda bulunanlar ve bulunma hakkına sahip olanlar tarafından hiçbir açıklama yapılamıyor. Görüşme içeriği ve tutanaklar 'devlet sırrı' olarak saklanıyor. Kapalı oturum tutanakları ve özetleri, kapalı oturum tarihinden itibaren on yıl geçtikten sonra yayımlanabiliyor. Bunların daha önce veya sonra yayımlanması için yine Genel Kurul’da, Danışma Kurulunun teklifi üzerine oylamayla karar verilebiliyor.