OZAN GÜMÜŞ/EGEPOSTASI - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Çeşme'yi Cannes'a dönüştürecek "Ege Turizm Planı - Çeşme Projesi" hakkında İzmir Ticaret Odası'nda basına kapalı gerçekleştirilti. İzmir iş dünyasının önde gelen isimlerinin bir araya geldiği zirveye katılanlar arasında, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya, Ceyda Bölünmez Çankırı, Necip Nasır, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk protokoldeki yerini aldı. Toplantı sonrası Bakan Ersoy’un basın mensuplarına toplantı hakkında bilgi verdi.
Yaklaşık 2 saat süren proje lansmanı sonrası basın açıklaması gerçekleştiren ve lansman toplantısını değerlendiren Bakan Ersoy, proje kapsamında kamulaştırma alanları konusunda yaşanan sorunlara açıklık getirdi. Yaptığı basın açıklamasında gazetecilerin soruları yanıtlayan Bakan Ersoy projenin maliyeti hakkında bilgi verirken, kendisine yöneltilen ‘Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın toplantıya davet edilmemesine yönelik’ soruyu da yanıtladı.
‘ÖN YARGILARIN KIRILMASI FAYDALI’
İlk olarak, Türkiye genelinde turizm pastasından Ege gölgesinin daha fazla pay almasına yönelik çalışma başlattıklarını belirten Bakan Ersoy “Ege, turizm merkezi olduğu için ve Ege’nin de başkentinin İzmir olduğunu düşünecek olursak, genel tanıtım lansmanının İZTO’da yapılmasını uygun gördük. İlk paylaşımları yaptık, bundan sonraki paylaşımları da projenin yer alacağı Çeşme bölgesinde yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Projenin siyaset üstü olduğu vurgusunu yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: “Öncelikle ön yargıların kırılması açısından çok faydalı olacağını düşünüyorum. Dediğim gibi, proje daha ham, geliştiriliyor. Plan aşamasına geçmeden önce; başta bölgedeki yerleşik STK’lar olmak üzere herkesin görüşlerini, fikirlerini almak istiyoruz. Çalışma gruplarını oluşturuyoruz. Her şeyden önce, bunun bir siyaset üstü bir proje olarak görülmesi lazım, Ege için doğru olanların yapılması gerekiyor. Biz bölgede söz sahibi olan insanlarla bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Proje detayları açıklandığında göreceksiniz, tamamen Ege’nin kültürüne yapısına ve doğasına uygun bir proje hazırlanıyor ve dünyada örnek olacak bir proje hazırlanıyor. Sadece Türkiye’nin en iyi projesi değil, dünyanın en iyi turizm projelerinden birini yapıyoruz. Dünyadaki başarılı projeleri inceliyoruz ve doğru olan bölümlerini bizim projemize dahil ediyoruz” İfadelerini kullanarak amaçlarının gelecek 50 yılın turizmine hitap eden bir konsept yaratmak olduğunu dile getirdi.
‘BEN KENDİSİNE KIRILMIŞ VEYA ÜZÜLMÜŞ DEĞİLİM’
Bölge halkının proje hakkında çevrenin ve doğanın olumsuz etkilenmesi konusunda çekincelerinin olmasına dair açıklamada bulunan Bakan Ersoy, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın toplantıya davet edilmemesi sonrası alternatif bir toplantı gerçekleştirmesine yönelik de görüşlerini kamuoyuyla paylaştı.
“Kimseyi dışlamak veya buyur etmek gibi bir şeyimiz yok. İzmir Ticaret Odası belirledi. Herkesin başımızın üstünde yeri var, davetleri ben yapmadım. Başlangıcımız İzmir, bu bir Ege projesi. Çeşme, bu projenin İzmir etabı. Bu konuyla ilgili saat 16.00’da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Bey ile detaylı bir görüşmem var. Projeyle ilgili ilk fikir gelişmesi durumunda Çeşme Belediye Başkanı’nı ben bilgilendiririm. Ben kendisine kırılmış veya üzülmüş değilim. Kendisinin topladığı insanların karşısına çıkıp projeyi anlatırım, endişe edecek bir şey yok.” diye konuşan Ersoy sözlerine şöyle devam etti: “Burada arazi geniş ve özveride bulunan da devlet. Arazinin %99’luk kısmı kamu arazisi. Devletin asli görevlerinden biri bu konuda özverili olması; ekonominin gelişmesi ve bölge halkının refahına yardımcı olması açısından bu önemli. Burada yatay mimari şart, olmazsa olmazımız. Kıyı bandında minimum 100 metreyle 1000, hatta 1500 metreye varan derinliklerde genel kullanım alanları yaratılıyor. Dünyada eşi benzeri olmamış çalışma yapılıyor. Bölge halkının projede uygun bulmadıklarını çıkarırız. Mayıs sonuna kadar proje grubu oluşturacağız, projeyi plana dönüştürecekler. Yabancı danışmanlar da olacak, aşamalı bir şekilde plana aktarma yapılacak. Bu aşamalarda biz herkesin görüşlerini almaya devam edeceğiz. Bu siyaset üstü bir proje, endişelerden uzak olmak lazım. Biz bu konuda oldukça şeffaf davranıyoruz, gizli bir gündemimiz yok. Yapılacak her şeyi kamuoyuyla paylaşıyoruz”
‘20 MİLYAR DOLAR OLARAK ÖN GÖRÜYORUZ’
Devletin bölgedeki arazilerin %99’unun sahibi olduğu açıklaması yapan Bakan Ersoy, projenin hayata geçmesi için gerekli bütçenin devlet arazilerinin tahsisinden elde edileceğini söyledi. Tahsis ihalelerinden yaklaşık 1 milyar dolar gelir elde edileceğini dile getiren Ersoy ”Sosyal ve kültürel faaliyetler için bina ve yatırımların tamamını buradan elde ettiğimiz gelirle gerçekleştiriyoruz, yatırımcıya ekstra bir yük yapmıyoruz. Yatırımcılarla birlikte yapılacak toplam yatarım tutarı da tahminen 20 milyar dolar olarak ön görüyoruz” dedi.
BİTİŞ TARİHİ 2023!
Proje hakkında tarih veren Ersoy, 2023’ü işaret ederek: “Devlet, gerekli olan alt yapı ve halkın kullanımı için kullanımı için yapılacak alanları tahsis ihalesinden gelecek gelirle yapıyor. Ne genel bütçeye yük getiriyoruz ne yatırımcıya ekstra bir yük getiriyoruz, ne de belediyelere bir yük oluyoruz. Burada yükü üstlenen devlet. Devlet arazisini bu yatırım için tahsis ediyor. 2021’in son çeyreğine kadar proje ve planların hepsinin tamamlanıp tahsis ihalelerinin yapılması ve 2023’te hayata geçmesini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“KIYI HATTI OLMAZSA OLMAZIMIZ”
Son olarak, kamulaştırma kapsamındaki arazilerle ilgili yaşanan sorunlara yönelik basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, kamulaştırma alanlarının ilk etapta şu an için %1.98’e kadar düştüğü belirterek: “Biz burada üzerinde yapı olan alanlara konsantre değiliz. İlk etapta ilan ettik ama aşama aşama o alanları plan dahilinde küçültüyoruz. Kıyı hattı olmazsa olmazımız, kıyı hattı genel kullanıma açık olarak tanımlanacağı için orası bizim olmazsa olmazımız. Onun dışında hiçbir yerde katı değiliz, +18 talepleriyle ilgili bize başvurular olmaya başladı. Hepsine açığız. Toplam olarak kamulaştırma zorunda bulunacağımız alanın binde 3 civarında olacağını düşünüyoruz. Zaten muhatap olduğumuz alan çok az, özel girişimciye veya yatırımcıya ait olan. Yapılaşmanın olduğu ve tarım alanlarının olduğu alanları kamulaştırmadan çıkardık. Şu anda konuştuğumuz araziler, üzerinde yapılaşma olmayan araziler. Varsa üzerinde binalar, çıkıyoruz onları zaten. Kıyı bandı hariç. Agroturizm alanı yapacağız, bu çok önemli” dedi.
KEMERALTI VE AGORA MÜJDESİ!
Proje alanında yer alan köylerin de proje kapsamında revize edileceği bilgisini veren Bakan: “Köy sağlıklaştırmaları yapacağız bu proje dahilinde. Bu köylerin projeye uygun bir şekilde yapılandırıp oraların cazibe merkezi olmasına katkı sağlayacağız. Özellikle belirtmek istiyorum; bu projenin gelirleri sadece Çeşme bölgesinde sınırlı değil. Bu Ege Turizm Merkezi projesi. Özellikle İzmir’de Kemeraltı ve Agora bölgesindeki yatırımları da tamamlayacağız. Proje kapsamında Ege’nin en büyük müzesi burada yapılıyor, bunlar da İzmir halkının kullanımına verilmiş olacak. Özellikle belirtmek istiyorum, bunu sadece bir turizm projesi olarak görmeyin lütfen. Bu çok çok önemli bir çevre projesi olarak gelişiyor, çevreye duyarlı bölge sertifikasyonu olan ilk bölge olacak dünyada. Buradaki yatırımların tamamına çevre belgesi alma şartı getiriyoruz. Proje bazında, geniş alanda dünyada ilk çevre belgesi almış bölge olacak” diye konuştu.
SOYER VE ERSOY GÖRÜŞTÜ
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Ege Turizm Merkezi-Çeşme Projesini görüştü.
Bakan Ersoy, İzmir Ticaret Odasındaki görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Soyer ile projeyi detaylı şekilde değerlendirdiklerini aktardı.
Büyükşehir Belediyesinin turizm alanında yapmış olduğu çalışmaların projeye uygulanabilecek olan kısımlarını proje içerisine dahil edeceklerini aktaran Ersoy, "İzmir'in buraya, bu projenin İzmir'e katacağı ortak projeleri beraber değerlendireceğiz. Çok faydalı bir çalışma olduğunu düşünüyorum." dedi.
Ersoy, projenin siyaset üstü olduğunu, Ege, İzmir ve Çeşme için çok faydalı olacağına inandıklarını ve herkesin görüşüne saygılı olduklarını vurguladı.
Tunç Soyer de güzel bir buluşma olduğunu belirterek, tüm projeyi dinlediklerini söyledi
Projenin İzmir ve Ege için son derece yararlı bir çalışma olacağına inandığını ifade eden Soyer, "Birlikte çalışma iradesi bizim için her şeyden önemli." diye konuştu.
Soyer, kent merkeziyle ilgili hazırladıkları projeyi de bakanlığa sunacaklarını sözlerine ekledi.
Öte yandan toplantıya her iki toplantıya da davet edilmediğini açıklayan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ise alternatif bir toplantı düzenledi. Turizmcilerin yanı sıra Çeşme ve Urlalıların da katıldığı buluşmada Başkan Oran, projeye ilişkin görüşlerini aktardığı belirtildi.