Turizm Sektörü ve Sivil Toplum Kuruluşları Buluşmaları, Bodrum'da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla gerçekleştirildi. Bodrum'daki bir otelde düzenlenen programa Bakan Ersoy'un yanı sıra Muğla Valisi İdris Akbıyık, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete, AK Parti Muğla İl Başkanı Gültekin Akça, MHP Muğla İl Başkanı Oğuz Akarfırat, Cumhur İttifakı Ak Parti Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın ile Bodrum Belediye Başkan adayı Mehmet Tosun, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda turizmci katıldı.
'KRİZLERE BAĞLI ŞEKİLDE SEKTÖRÜ GELİŞTİRECEĞİZ'
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, buradaki konuşmasında, ailesinin 1975 yılından bu yana Bodrum’da yaşadığını belirtip, "Bu sıcak karşılama için Bodrumlulara teşekkür ederim. Bodrum’un birçok sorununa hakim olan, ihtiyaçlarına hakim olan biriyim. 2023 her şeye rağmen rekorlarla dolu bir yıl oldu. 2024 de inşallah yeni rekorları kucaklayacağımız bir yıl olacak. Bunun söylemek kolay da gerçekleşmesine bakarken ne kadar zor olduğunu biz turizmciler biliyoruz. Sadece son 5 yıldır nelerle karşılaştık. 2018’de Thomas Cook krizi ile başlamıştık. Hemen peşinden Covid krizi, arada orman yangınları. Tam toparladık derken Rusya - Ukrayna savaşı. Hemen peşinden seçimlerden önce asrın depremi 6 Şubat’ta, seçimler sırasında söylemler ve bunun negatif gelişmeleri İsrail - Filistin savaşı. Geçmişte de günümüzde de gelecekte de karşılaşacağımız birçok sorunu mega seviyede yaşadık. Artık tüm dünyanın sorunlarından etkileşilen bir pozisyondayız. 2018’de bir strateji değişikliğine gitmiştik. Biz bu coğrafyada yaşayacaksak gerçekleri bileceğiz ve krizlere bağlı şekilde sektörü geliştireceğiz" dedi.
'DOĞRU POLİTİKA, PLANLAMALARLA EGE'NİN PAYINI YÜZDE 20'LERE GETİRMEK'
Tanıtımda 100 yıl sonra da olsa sektöre Turizm Geliştirme Ajansı'nı kazandırdıklarını belirten Bakan Ersoy, "Devlet sektör el ele vererek turizm ülkeleri içinde en etkili yoğun tanıtım yapan ülke oldu. Arkeolojik değerleri, deniz, kum, güneşin, kültürel değerlerin ne kadar zengin olduğunu biliyoruz. Bunların gün yüzüne çıkarılması konusunda birçok projeyi yaptık, yapıyoruz. Arkeoloji konusunda 12 aylık kazı programları başlattık. 'Yeni dönemde, çok daha hızlı gitmemiz' gerekiyor dedik ve geleceğe miras projesini başlattık. 60 yılda yaptığımız işi gelecek 4 yılda yapacağız. Hızlı değil, yoğun yapacağız. Ege'ye baktığımızda turizmde olması gereken pasta payının çok altında olduğunu görüyoruz. Doğru politika, planlamalarla hedefimiz, Ege'nin yüzde 10 olan payını yüzde 20’lere getirmek. Bu zenginliğe sahipken hak ettiği payı alamaması düşündürücü. Muğla’da Geleceğe Miras projelerinin başlangıcını yapacak" diye konuştu.
'ADAYLARDAN TURİZM MASTER PLANI İSTEYİN'
Adaylardan Turizm Master Planı'nı istemelerini söyleyen Bakan Ersoy, şöyle devam etti:
"Bodrum, Türkiye’nin en nitelikli turizm gruplarını ağırlayan bölgesi. Bodrum, büyük bir hazine. Ama onlara hizmet edecek ne altyapı ne üstyapı var. Turizm sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı ile olabilecek bir sektör değil. Bütün bölgenin sahip çıkması gereken, yerel yönetimlerin merkezi yönetimle birlikte ortak projeleri hayata geçirmesi gereken bir sektör. Büyükşehir belediyelerine yazı yazmaya başladık, 'Master planlarınızı gönderin' diye. 4-5 şehirde kalacağız diye düşünüyorum. Eğer bir turizm şehriysek, gelirlerimizin büyük kısmı turizme endeksliyse o zaman yerel yönetim seçimlerinde mutlaka adaylarınızdan turizm master planlarını isteyin. Turizm master planları büyükşehir belediyelerinin konusudur. Çünkü potansiyeli en iyi sizler bilirsiniz. Hem planlardan hem altyapı ve üstyapıdan sorumludur. Biz plan hazırlanırken her türlü desteği veririz. Uluslararası konumlanmasını, nasıl yapılacağını çalışırız. Bunlar 50 yıllık planlar şeklinde hazırlanır. Bizim görev süremiz dolacak. Yeni gelen arkadaşlar o görevi hızlı şekilde devralıp devam edebilirler. Sınırsız potansiyel var sınırlı kaynak var. Planda, öncelikler sıralanıyor bir takvime yayılıyor. O kapsamda her kurum üzerine düşen görevi bilir, her yıl bütçede pay ayırır. Hızlı şekilde sorunlar, ilgili kurumlar tarafından gerçekleştirilir. En büyük sıkıntımız sektörün kısa süreli olması. İlk çözmemiz gereken şeylerin başında sezonun uzatılması geliyor. Master Plan hazırlarsanız, işimiz çok daha kolay olur. Hava trafiğini de organize ederiz. Krizler bize ne öğretti? Pazar çeşitliliği. Olmayan ülkeler krizlerden çok olumsuz etkileniyor. Sektörü bağışık hale getirdiğimizde, krizleri aşmaya başlarız. THY, 300'den fazla şehre uçuş alıyor. Hava trafiğini çeşitlendirir, hava yollarımızı ne kadar kuvvetli hale getirirsek krizlere o denli bağışıklık kazanırız. Bodrumla ilgili bana bir proje geldiğinde canıgönülden yapmaya hazırım. Bodrum’u sadece Bodrum olarak görmüyoruz. Türkiye’nin marka yüzü, tanıtım yüzü olarak görüyoruz. Bodrum nitelikli turizm açısından Türkiye’nin bir cazibe noktası. Biz bunu çok iyi değerlendirmek istiyoruz. Sizlerden tek isteğimiz bize yardımcı olmanız. Birçok proje geliştiriyoruz. Birçoğu da dinlenmeden, siyasi gerekçelerle, 'Rant projesi' denip, reddediliyor. Projeleri inceleyin. İki tarafı da dinleyin. Zaten siz şehriniz adına en doğrusuna karar vereceksiniz. Bize anlatma fırsatı verirseniz, bizler de proje detaylarını seve seve paylaşırız" dedi.
'KİMSEYİ ÖTEKİLEŞTİRMEDEN BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ'
AK Parti Bodrum Belediye Başkan adayı Mehmet Tosun da programın açılışında yaptığı konuşmada, "Bodrumumuz bir dünya markası. Büyüyor ve sorunlarımız da büyüyor. Gittikçe kronikleşen ve sorunları biriktiren bir Bodrum manzarası ile karşı karşıyayız. Önemli bir turizm merkeziyiz ama altyapıdan üstyapıya, yoldan çevre düzenlemesine, deniz ve doğanın kirlenmesine ve gittikçe turizmin üç aya sıkıştığı bir turizm ile karşı karşıyayız. Dünyanın hiçbir yerinde üç ay turizm yapıp 12 ay geçinen bir sektör yok. Bodrum’un birikmiş sorunlarını merkezi hükümetin desteğiyle çözün diyerek bir görev tevdi etti. Kimseyi ötekileştirmeden, birlikte çalışacağız. Bodrum’da sizlerle birlikte Cumhur İttifakımızın sınırlarını genişlettik ve Bodrum ittifakına dönüştürdük. Bunun içinde sizler varsınız, bizi seven gönül dostlarımız var. Seçilmemiz durumunda Bodrum’da biriktirmiş olduğumuz ne sorun varsa hepsini çözeceğiz arkadaşlar. 1 Nisan’dan itibaren seçimin hemen ertesi günü sezonu başlatıyoruz. Biz hazır mıyız? Değiliz. Önümüzdeki süreçte kışın çalışıp 1 Nisan’dan itibaren şehri turizmciye, denizcilere teslim eden, yazın da bu çalışmaların planlamasını yapan bir belediyecilik serüvenine sizden sadece belediye başkanlığı için yetki istemiyoruz.
Bakanımızla da adını koyduk, Bodrum Belediye, başkanının ötesinde merkezi hükümetin kurumlarıyla, Sayın Ayaydın’ın seçilmesiyle büyükşehir belediyesiyle sizler arasında köprü oluşturacağız. Koordinasyon görevini yerine getirecek bir göreve talibiz. Gerçek bir Bodrum fotoğrafını oluşturduk ve sandıkta sizlere güçlü bir seçenek olarak sunuyoruz. İnşallah 31 Mart seçimleri itibariyle yeni bir dönem başlayacak. Altyapı, su sorunu, yollar, sıkışmış sezonun uzatılması, kültürel ve tarihi değerlerimize sahip çıkacağız" dedi.
"Bodrum’da yeni bir belediyecilik serüvenine, yeni bir heyecana ve motivasyona ihtiyacımız var" diyen tosun, şöyle devam etti:
"Denizcilerimizin sorunları var. Bodrum Limanı sıkışmış durumda. Tesislerimiz 7 yıldızı hak ediyor. Sokaklarımız tek yıldızı bile hak etmiyor. Bununla yüzleşeceğiz. Sizlerin desteğiyle, yereldeki kaynakları da kullanarak çözmek için 5 yıllığına sizden inisiyatif istiyorum. Beş yıl sonunda yapamazsak bizi gönderin. Bizi bir deneyim. Bunu istiyorum. Turizmcilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla hep beraber yöneteceğiz bu şehri. İnsan odaklı, katılımcı bir anlayışla, devletimizin kurumlarıyla iyi ilişkiler içinde olmak suretiyle, sizleri de merkeze koymak suretiyle inisiyatif aldık. Ben sizlerden biriyim. Bodrumluyum ve Bodrum’un sorunlarını çözmeye talibim. Bahanemiz yok, işimiz çok. Bizim bunları çözecek motivasyonumuz da enerjimiz de var." dedi.
Konuşmaların ardından başlayan soru cevap kısmı, basına kapalı yapıldı. Bakan Ersoy ve beraberindeki heyet daha sonra Yatağan’daki Stratonikeia Antik Kenti’ndeki Geleceğe Miras konulu basın lansmanına katılmak üzere Bodrum’dan ayrıldı.
'NADİDE YERLEŞİMLERDEN BİRİ'
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bodrum ilçesindeki programının ardından Yatağan'da Geleceğe Miras projesinin 5'inci toplantısına katıldı. Bakan Ersoy, Stratonikeia Antik Kent'nde incelemelerde bulunduktan sonra basın mensuplarına Geleceğe Miras projesi kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Bakan Ersoy, antik çağlarda gladyatörleri ile adını duyuran Stratonikeia'da, 'Geleceğe Miras' projesinin beşinci toplantısını gerçekleştirdiklerini belirtip, "Stratonikeia dendiğinde neredeyse 5 bin yıllık bir tarihten söz ettiğimizin altını çizmek gerekiyor. Anadolu medeniyetleri güncesinin en dolu sayfalarından bazıları burada tarihe not düşülmüştür. Bu kentin adı Hititler Dönemi'nde Atriya, Klasik Dönem'de ise Hekatesia idi. M.Ö. 3’üncü yüzyılın 2’nci çeyreğinde Seleukos Kralı I. Antiokhos karısı Stratonike'ye atfen kentin adını Stratonikeia olarak değiştirmiştir. Doğu Roma Dönemi'ne kadar bu isimle gelmiş, Türk Dönemi'nde Eskihisar olarak adlandırılmıştır. Kent içinde yapılan çalışmalarda Karca, Grekçe, Latince ve Osmanlıca yazıtlar bulunmuş olup hem Hicri hem de Rumi tarih kayıtlarının varlığı bilinmektedir" dedi.
Stratonikeia Antik Kenti'ne Türk tarihi penceresinden bakıldığında, Menteşe Beyliği döneminden cami ve hamam ile 18’inci ve 20’nci yüzyıla ait kahvehaneler, evler, fırınlar, çeşmeler, dükkanlar ve sokak dokusuyla birlikte köy meydanlarının kendini gösterdiğini ifade eden Bakan Ersoy, "Stratonikeia, Antik Dönem ile Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait yapı ve kent dokusunun birlikte görülebileceği en nadide yerleşimlerden birisidir. Antik kentte 1977-1999 yıllarında Prof. Dr. Yusuf Boysal ve 2003-2006 yılları arasında Prof. Dr. Çetin Şahin başkanlığında kazılar yapılmıştır. 2008 yılından itibaren Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığındaki ekibimiz tarafından yılın 12 ayı arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları yürütülmektedir. Bu süreçte 800 dönümlük geniş bir alana sahip olan kentin yüzde 20'si kazıdı ve yapıların yüzde 10' u restore edildi" diye konuştu.
Bakan Ersoy, şöyle devam etti:
"Stratonikeia'da surlar, anıtsal çeşmeyle birlikte şehir kapısı, sütunlu caddeler, gymnasion, meclis binası, hamamlar, latrina, tiyatro, tapınaklar, agoralar ve su yapıları önemli örnekler olarak karşımıza çıkmaktadır. Stratonikeia'da hayata geçireceğimiz 2023 yılı ekim ayında ihalesi yapılan Stratonikeia tiyatrosunun 1’inci etap restorasyon çalışmalarında uygulamaya geçilmiştir. 2’nci etapta ise tiyatronun alt ve üst caveasında yani seyirci alanında var olan orijinal malzemeler kullanılarak batıdaki kayan kısmın yerine konması ve eksik blokların tamamlanması çalışmalarını başlatıyoruz. Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Roma Hamamı-1'in palaestra bölümünün kazısı tamamlanmıştır. Şimdi ise güney portikde yer alan ve düştüğü yerde duran sütunları tamamen açarak restorasyon çalışmalarını gerçekleştirecek, sütunları ayağa kaldıracağız" dedi.
'ANTİK KENT VE İKİ KUTSAL ALANA TOPLAM 1,5 MİLYAR LİRALIK ÖDENEK AYRILDI'
Bakan Ersoy, "Geleceğe Miras Stratonikeia Antik Kenti ile Lagina ve Labranda Kutsal Alanları adı altında hayata geçireceğimiz bütün bu çalışmaların yanı sıra söz konusu bu üç sahada da gece müzeciliğini başlatacağız. Efes, Hierapolis, Afrodisias ve Bergama'da olduğu gibi Stratonikeia, Lagina ve Labranda'yı da bilimsel kriterlere uygun olarak yürüteceğimiz titiz çalışmalarla en iyi şekilde korumak, restore ederek ayağa kaldırmak ve gelecek nesillerimize ulaştırmak temel hedefimizdir. Ayrıca bütün bu eşsiz medeniyet miraslarımızı kültür-turizmin ulusal ve uluslararası vitrininde ön plana çıkaracak, hak ettikleri ilgiye ve ziyaretçi sayısına ulaşmalarını sağlayacağız. Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı için 900 milyon lira, Labranda Kutsal Alanı için 600 milyon lira olmak üzere toplam 1,5 milyar lira ödenek ayrılmıştır" dedi.
‘DAHA BÜYÜK HEDEFLERE BERABER ULAŞACAĞIZ’
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Stratonikeia Antik Kenti Tanıtım Toplantısı’nın ardından Marmaris Turizm Sektörü ve Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma Toplantısı'na katıldı. Bakan Ersoy'a, AK Parti Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın ve AK Parti Marmaris Belediye Başkan adayı Serkan Yazıcı eşlik etti. Marmaris'teki bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Ersoy, ilçenin çok büyük sorunları olduğunu belirterek, "Marmaris en eski turizm beldelerinden biri. Hepimizin küçüklükten kalan anıları var. Bundan 40-50 yıl önce en lüks turizm beldesi olan Marmaris’e gelmek her ailenin hayallerini süslüyordu. Hepimiz küçüklüğümüzde ailemiz bizi Marmaris’e götürsün diye hayal ederdik. Zaman içinde çok büyüdü, çok gelişti ve büyümek başka sorunları da yanında getiriyor. Bu sorunları çözmek şimdi bugünün yeni yöneticilerine kalıyor. Yumak haline gelmiş büyük sorunların el birliğiyle yine kamu-devlet- sektör ve Marmarisliler olarak üstesinden geleceğiz" dedi.
'MARMARİS'TE ÇÖZÜLEMEYECEK HİÇBİR SORUN YOK'
"2023'te birçok felakete ve bölgesel krize rağmen yıl sonunu rekorlar kırarak kapattık" diyen Bakan Ersoy, şöyle devam etti:
"2024’te de inşallah rekorlar kırmaya devam edeceğiz. Daha büyük hedeflere hep beraber ulaşacağız. Bundan sonra da Türkiye 2028 vizyonu çerçevesinde çizdiği hedeflere adım adım ilerlerken her sene bir önceki seneden daha iyi rakamları hedefleri tutturarak yoluna devam edecek. Hedefimiz Marmaris gibi eski ama çok değerli bir turizm merkezini turizm pastasından hak ettiği değeri alması için gereken altyapıları, üstyapıları, tanıtım ve diğer stratejileri oluşturarak devlet-sektör ve bakanlık el ele vererek bu noktaya ulaşmasını sağlamak olmalı. Önemli olan bu hedeflere inanmak çünkü dünyada çok az benzeri olan Marmaris gibi bir değeri istediğimiz noktalara getirmek mümkün. Başkan adaylarımızı dinliyorum, yıllardır da Marmaris’e geliyorum ve sorunları görüyorum. Özellikle turizm ilçelerimizin çok ciddi sorunları var. Çok büyük sorunlarınız var ama çözülemeyecek sorunlarınız yok. Yeter ki ehil ellerde doğru planlamalar doğru programlarla yol haritamızı oluşturalım, emin adımlarla işimize sahip çıkalım, adım adım ilerleyelim sorunlarımızın hepsini çözeriz. Marmaris'te çözülemeyecek hiçbir sorun yok."
'BİZE YOLU DOĞRU ÇİZİN BİZ KOŞACAĞIZ ZATEN'
Turizmin sadece bakanlığın desteği ve koordinesiyle gerçekleştirilecek bir sektörel faaliyet olmadığına dikkati çeken Bakan Ersoy, "Turizm merkezi yönetimle yerel yönetimin koordineli ve doğru bir şekilde iş birliği yaparak yönetilmesi gereken bir sektörel etkinlik. Bölgenin koordinasyonunu yerel yönetimler sağlıyor. 31 Mart çok önemli, o gün bir karar vereceğiz. 5 yıl boyunca bu sorumlulukları hangi ehil ellere teslim edeceğimize bizler karar vereceğiz. 5 yıl boyunca 10 yıllık işi nasıl yapacağımıza bizler karar vereceğiz. Kaybettiğimiz zamanı nasıl kazanıp ileri gideceğimize hep birlikte bizler karar vereceğiz. Ben gayet umutluyum. Sabah, Aydın hocamla bir toplantıya katıldım, şimdi de Serkan başkan adayımızla bir toplantıya katıldım. Onların gözlerindeki ışıltıyı, hırsı ve azmi gördüm. Bizi de motive ediyorlar eksik olmasınlar. İki başkanımızla beraber biz Marmaris olarak çok hızlı yol alacağımıza inanıyorum benim güvenim size sonsuz. Projelerini çok büyük heyecanla anlatıyorlar. Şehre ve detaylara çok hakim olmuşlar. Kimden ne isteyecekler biliyorlar. Bizi nasıl zorlayacaklarını biliyorlar. Biz zorlanmaya hazırız, biz zorlanmak istiyoruz. Bize yolu doğru çizin biz koşacağız zaten. Marmaris bizim en önemli tanıtım yüzlerimizden bir tanesi ve turizmin başladığı en önemli noktalardan biri o yüzden burayı ne kadar sağlam tutarsak burayı ne kadar düzeltirsek diğer bölgelerimize ve yeni gelecek bölgelerimize güzel örnekler oluştururuz diye düşünüyorum" dedi.
'TURİZMİN 12 AYA YAYILMASI LAZIM'
Marmaris’teki turizm hareketliliğinin 12 aya yayılması gerektiğini vurgulayan Bakan Ersoy, "Marmaris’te biz bakanlık olarak en önemli sorunların başında altyapılar dışında 12 aylık turizmi görüyoruz. Sektör açısından nitelikli turizme geçiş yapacağız diye 2018’te bir program açıklamıştık. Nitelikli turizmin önemli unsurlarından biri de nitelikli personel ve bu da sadece eğitimle olmuyor. Milli Eğitim Bakanlığımız ile eğitim konusunda çok önemli çalışmalar yaptık ama esas nitelikli personeli yetiştirdikten sonra korumanız gerekiyor. Korumak için de mümkünse 12 ay istihdam etmeniz gerekiyor. O nedenle sektörün 12 aya yayılması lazım. En azından sezonluktan çıkıp biraz daha genişlemesi lazım. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak geçen 4 yıllık dönemde arkeolojik kazıların 12 aya yayılması için bir program başlatmıştık. Kurumsal altyapıyı oluşturduk şimdi ikinci adımını attık. Geleceğe Miras Projesi adı altında yoğun kazı programı başlattık. Her gittiğim yerde anlatıyorum, özellikle kıyı kentlerimiz başta olmak üzere Anadolu’nun birçok çekim gücü oluşturacak arkeolojik merkezlerinde, şu an bizde 172 tane var ve 144 tanesi şu an için bu programa dahil edildi. Kazı bütçelerini ciddi oranda artırdık. Ekip ve ekipman desteğini de çok ciddi anlamda artırdık. Şöyle de bir hedef koyduk; son 60 yılda arkeoloji konusunda ülkemizde ne yapıldıysa aynı oranda işi gelecek 4 yılda gerçekleştireceğiz. 60 yıllık işi 4 yıla sığdıracağız. Bunu çok hızlı yapacağız anlamına gelmiyor; eskiden 45-60 gün kazılıyordu şimdi 12 ay kazılıyor. Eskiden kazı bölgesinde sadece bir noktasında kazı yapılıyordu şimdi 10-15 noktaya kadar kazı yapılıyor. Yoğun kazı programıyla ve 12 aya yayılmış kazı programıyla son 60 yılda gerçekleştirdiğimiz kadar işi gelecek 4 yılda gerçekleştireceğiz. Gece Müzeciliği Projesi'ni başlattık. Şehir merkezlerinde olan veya şehir merkezlerine yakın olan bölgelerdeki müze ve ören yerlerimize ışık ve aydınlatma sistemleriyle donatıyoruz. En yoğunluklarına göre başladık her yıl 15-20 tanesini bu şekilde hizmete alıyoruz. Bütün kazı noktalarımıza aşamalı bir şekilde bu 4 yıllık sürede yaygınlaştıracağız." İfadesini kullandı.
'DÜNYADAKİ EN HIZLI TURİZM ÜLKELERİNDEN BİRİYİZ'
Turizm bölgelerinde hava trafiğinin önemine vurgu yapan Bakan Ersoy, şöyle devam etti:
"Marmaris gibi turizm bölgeleri yazın çok sıcak, 40- 50 dereceleri bulan ısılar var. Turist otelden çıkıp, denizi bırakıp ören yeri gezmiyor. Biz istiyoruz ki güneş battıktan sonra gece 12’ye kadar açık tutulacak olan bu kazı ve ören yeri merkezlerini turistler ziyaret edebilsin yani otelin dışına çıksın. Hem esnafla buluşsun hem de bölgenin diğer noktalarına bir hareket başlatılsın. Kültür turisti sezon dışında da gelebilir. 1-2 yıl içerisinde bunların hepsini oturttuktan sonra bu yıldan itibaren tanıtma ajansımız özellikle kültür turlarına yönelik birçok pazarda tanıtıma başladı. Kültür varlıklarımızı ön plana çıkaran yeni bir film hazırlıyoruz. Amacımız klasik pazarların dışında Amerika ve Asya kıtasından da kültür turu turistini ülkemize getirmek. Biz zaten son 1-2 yıldır buradaki artış oranlarını gözlemliyoruz. Her yıl ortalama yüzde 50 ile yüzde 100 arasında bu noktalardan gelen ziyaretçiler artıyor. Gelecek 4 yılda hiç alışık olmadığınız farklı ülkelerden, farklı destinasyonlardan turistin bölgeye geldiğini göreceksiniz. 12 aylık turizm açısından bu bölgede en önemli konu hava trafiği. Biz potansiyelimizi ne kadar parlatsak da hava trafiğini oluşturamazsak zaten gelme şansı yok. Yabancı turistin ağırlıklı geldiği yol hava trafiği. Antalya’nın başardığı gibi Ege Bölgesinde de golf noktası tespit ediyoruz. Bu golf noktalarını önümüzdeki yıllarda hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz. 12 aylık hava trafiğinde kesin sonuç veren şey golf noktaları. Golf noktalarını hayata geçirdiğiniz zaman hava trafiğini de otomatikman başlatmış oluyorsunuz. Hem personelin 12 aylık istihdamını sağlıyorsunuz hem de otellerin kış boyunca belli bir kısmının en azından belli bir doluluk oranıyla ayakta kalmasını sağlıyorsunuz. Hava trafiği açık olduğu zaman zaten o tanıtımda 12 boyunca devam ettiği için buna kültürel faaliyetler ve diğer spor etkinlikleriyle desteklediğiniz zaman belli bir potansiyel kendiliğinden oluşmuş oluyor. Antalya'da her gün ortalama kışın en dip noktasındayız, 10-15 bin civarı yabancı turist iniyor. Benzer bir çalışma zaman içinde 15 bin sayısı olmasa bile 1-2 bin kişilere geldiği zaman Dalaman Havalimanı'nda aynı yoğunluğu görebiliriz. Kasım geldiği zaman Dalaman Havalimanı ölü şehre dönüyor. Bu sorunları şikayet ederek aşamayız. Eylem yaparak aşarız. Doğru adımları doğru zamanda atmamız lazım. Sorunları biliyoruz, nasıl yapılması gerektiğini de biliyoruz. Ama en çok sizlere inanıyoruz. Son 5-6 yılda çok büyük krizlerle karşı karşıya kaldık. Sizlerle el ele omuz omuza verip her türlü olumsuz propaganda rağmen, tünelin ucundaki ışığa inanarak gayretle çalıştık. Sonunda da çok mutlu olduk. Dünyadaki en hızlı turizm ülkelerinden biriyiz. İnşallah bundan sonra da 100 milyar dolar hedefimize varmak için adımlarımızı doğru bir şekilde atıyoruz. Bu ekibin içinde Marmaris’te olacak inşallah. Bunların hepsine 31 Mart günü karar vereceğiz. Hep beraber ulaşacağız hedefimize" diye konuştu. (DHA)