Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Akşam Gazetesi’nin bugün İstanbul’da düzenlendiği “Future & Trends Summit” Zirvesi'nde konuştu. Nebati, özetle şunları söyledi:
“TÜRKİYE, DÜNYADAN POZİTİF AYRIŞMAYI BAŞARDI: Geçtiğimiz sene şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı da enerji ve gıda başta olmak üzere tüm emtia fiyatlarını daha önce görülmemiş zirvelere taşımıştır. Birçok ülke merkez bankasının sıkılaştırıcı adımları uyguladığı bu dönem, küresel ekonomide resesyon kaygılarının ve istihdam daralmalarının artmasına neden oldu. Tüm ülkeler, belki de 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmemiş ölçüdeki bir kriz ortamıyla mücadele etmek durumunda kaldı. Ancak Türkiye, böylesi sancılı bir dönemde dahi büyümede, sanayi üretiminde, istihdamda, ihracatta ve turizm gelirlerinde bir yandan Cumhuriyet tarihimizin rekorlarına imza atarken diğer yandan da dünyadan oldukça pozitif yönde ayrışmayı başarmıştır.
BAŞARILARIN TEMELİNDE TÜRKİYE EKONOMİ MODELİ VAR: Bu başarılarımızın temelinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 20 yıldan bu yana dirayetle uyguladığımız politikalar olduğu gibi, yaklaşık bir sene evvel yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı Türkiye Ekonomi Modeli’ni devreye almamızın da büyük katkısı vardır. Dün de malumunuz, geride bıraktığımız bir yılı tüm detaylarıyla değerlendirdik ve bu yıla dair hedeflerimizi milletimizle paylaştık.
TÜRKİYE, 2022 YILINI, DÜNYANIN GERİ KALANINDAN ÇOK DAHA İYİ NOKTADA TAMAMLADI: Rakamlar çok net bir şekilde ortaya koyuyor ki küresel düzeyde yaşanan türlü badirelere rağmen Türkiye, 2022 yılını, neredeyse tüm makroekonomik göstergeler bakımından dünyanın geri kalanından çok daha iyi bir noktada tamamlamış, güçlü ilerleyişini yeni zirvelere taşımıştır.
KKM İLE HAZİNE’YE DİNAMİT KOYDUĞUMUZU İDDİA EDENLERİN SESİ ÇIKMAZ OLDU: Hatırlarsınız, yakın zamana kadar Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesaplarıyla Hazine'ye büyük bir dinamit koyduğumuzu iddia edip duranlar vardı. Biz, dün, son 20 yılın en güçlü bütçe sonuçlarından birini açıkladıktan sonra bu kesimin şimdi sesleri çıkmaz oldu. Bazıları da bütçede faiz harcamalarının arttığını söylüyor. Ancak bu eleştirileri yapanlar da çok iyi bilirler ki sadece faiz harcamalarındaki nominal artışa bakmak doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü faiz harcamaları artarken bütçe gider ve gelirlerimiz de artmaktadır. Bu nedenle objektif bir değerlendirme yapmak için, faiz harcamalarının bütçe içindeki payına bakmak gerekir.
FAİZ GİDERİNİN BÜTÇE İÇİNDEKİ PAYINI DÜŞÜRDÜK: 2022 yılı başlangıç bütçesinde yüzde 13,7 olarak öngörülen faiz giderlerinin bütçe içindeki payını yüzde 10,6’ya düşürdük. 2002 yılında bu oran yüzde 43 idi. Kalkıp bu somut kazanımları alkışlamaları gerekirken şimdi de gitmiş yurt dışı çıkış harcı gibi uygulamalardan dem vurarak sosyal medyada prim yapma peşine düşmüşler. Anlaşılan, masalardan ve türlü algı oyunlarından medet umanların gözleri gerçeklere kör, kulakları da doğrulara sağır olmuş durumda.
DANIŞMANLARINIZ, RAKAMLARI BİR TARAFA ATARAK YORUM YAPIYOR: Yurt dışından danışmanlar getiriyorsunuz, rakamları okumak için. Büyük dijital ortamın yıllardır en uçtaki, dünyanın en ucundaki köyler tarafından kullanıldığı video konferansla yüz yılın toplantısını yapıyorsunuz. Bu toplantıda danıştığınız yabancılar, içerideki danışmanlarınız, sabahtan akşama kadar rakamları bir tarafa atarak yorum yapanlara sormak lazım; dilinizi mi yuttunuz, hani ekonomi rakamlardı? Biz ‘beklentiler’ dedik, rakamlardan bahsetmeye başladılar. Biz ‘güvendir’ dedik, rakamlardan bahsetmeye başladılar. Biz ‘liderlik, kararlılık, dünyayı iyi okumaktır’ dedik, onlar ‘Bırak gözlerdeki ışıltıyı, rakamlardan bahset’ dediler. Dün de dünyanın en zor döneminde 2022 bütçe gerçekleşmelerini rakam rakam ifade ettik. Buyurun, rakamları konuşalım.”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün sosyal medya hesabından yaptığı “Yurt dışına çıkışta alınan ,‘Yurt Dışına Çıkış Harcı’ adını verdikleri haracı 6 ay sonra kaldıracağız. Böyle çok sayıda utanç verici uygulama var ülkemizde, hepsi tarihin çöplüğüne gidecek” açıklamasına ilişkin de konuşan Bakan Nebati, şunları söyledi:
"ÇIK, RAKAMLARI KONUŞ: Yoruma bak; ‘Yurt dışına çıkış harcını kaldıracağım’. İddia mı ediyorsun? Çık, rakamlarımı konuş. Hani rakamlar gerçeği söylüyordu? O zaman, gerçeklik karşısında, dünyanın karşı karşıya kaldığı son 100 yıl içerisindeki en zor yıllarından biri olan 2022’de Türkiye’nin başarıları karşısında şapkanı çıkar ve ‘Yine Recep Tayyip Erdoğan haklı çıktı’ de.
TEK PROBLEMİMİZ VAR, ENFLASYON: Tek problemimiz var, enflasyon. O da son iki aydır düşüş eğiliminde ve bu düşüş eğilimi devam edecektir. Zira küresel emtia ve enerji fiyatlarında normalleşme başladı, kurlardaki oynaklık azaldı, üretici fiyatlarının tüketici enflasyonu üzerindeki artırıcı etkisi azaldı, beklentilerde iyileşme başladı. Artık iş dünyamız da enflasyonla mücadelemize fiyat sabitleme kararlarıyla, hatta indirim yaparak destek oluyor. Sizleri ve tüm iş dünyamızı da fiyat sabitleme kampanyamıza destek vermeye davet ediyorum.
TÜRKİYE ARTIK ACI REÇETELERE MUHTAÇ DEĞİL: Türkiye, artık o eski bürokratik, hantal, içe kapanık ve insanımıza efendilik taslamaya çalışanların acı reçetelerine muhtaç bir ülke kesinlikle değildir. Türkiye, binlerce yıllık birikimiyle ve insan odaklı kendi değerleriyle yol alırken yarına ve geleceğin dünyasına yön vermeye, trendleri belirlemeye başlamış durumdadır. İşte Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Türkiye Yüzyılı vizyonumuz da tam olarak budur.”