Ege Postası
Geri

Bakan Nebati yerel yönetimlerden destek istedi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yerel yönetimlerin destek vermesi halinde özellikle İstanbul'daki konut ihtiyacını bu yıl içinde karşılayacaklarını belirtti. Nebati, “Yerel yönetimler de bu konuda bizlere destek verirlerse özellikle İstanbul'da çok hızlı bir şekilde ve özellikle de mahalle aralarındaki arsaların hızlı bir şekilde konut üretimini gerçekleştirecek imkanları seferber etmekle bu yıl içerisinde İstanbul'daki konut arzını katlayacak şekilde bir sonuçla karşı karşıya kalabiliriz” dedi.
Bakan Nebati yerel yönetimlerden destek istedi!
Haberler / Ekonomi
17 Mayıs 2022 Salı 16:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Nureddin Nebati, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin bugün İstanbul’da yapılan 21. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. Nebati, kur korumalı mevduat (KKM) gibi finansal araçlarla enflasyonun tetikleyicisi olan döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların önüne geçildiğini söyledi. Nebati'nin söz konusu konuşmayı yaptığı dakikalarda dolar kurunun 15,88'e çıkması dikkat çekti.

Bakan Nebati’nin konuşması satış başlarıyla şöyle:

“FİNANSAL KATILIM YASASI İÇİN ÇALIŞIYOR: Türkiye Katılım Bankaları Birliği olarak, ülkemizin kalkınmasında, büyümesinde insan merkezli bir yaklaşımla önemli roller üstlendiniz. Sizlerin de yakından bildiği gibi Türkiye'de katılım finansın mazisi, ülkemizde ancak 1980’li yıllarına kadar uzanıyor. O tarihte atılan tohumların bugün serpilip büyüyerek ülkemizin ihtiyaç duyduğu finansmanı kesintisiz sunabilen güçlü finansal kuruluşlara dönüştüklerini görmek bize büyük bir mutluluk veriyor. Katılım bankalarımız, son 16 yılda gerek aktif büyüklüğü gerekse krediler açısından bankacılık sektörünüz ortalamanın üzerinde bir performans gösteriyor.

Bugün ulaştığınız konuma ve potansiyele şöyle bir dönüp baktığımızda, eminim sizler de sabırla ve özenle büyüyen bir çınar olma yolunda ilerlediğinizin farkındasınızdır. Sizleri bu başarınızdan dolayı içtenlikle tebrik ediyor, devamını da getirecek olan birikime sahip olduğunuza canı gönülden inanıyorum. Buna bir Finansal Katılım Yasası'nı da ekliyoruz.

MALİYETLERİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE SÜBVANSE EDİYORUZ: Bu küresel gelişmelerin neden olduğu maliyetlerdeki artışlar karşısında kaynaklarımızı en etkin ve çözüm odaklı bir yaklaşımla kullanıyor ve maruz kalınan maliyetleri önemli ölçüde sübvanse ediyoruz. 2021 yılında yüzde 36, 2022 yılının ocak-mart döneminde yüzde 28 oranında bir sübvansiyon sağladık. Sanayicilerimizi destekliyoruz. Desteklemeye devam ettik. Şu anda hane halkında kullandığımız doğal gazda yüzde 78 oranında vatandaşlarımızı desteklemeye devam ediyoruz.

KÜRESEL OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN EKONOMİMİZ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR: Ekonomimizin son iki yılda gösterdiği büyük başarı tüm dünya tarafından takip ediliyor. Mevcut küresel olumsuzluklara rağmen ülkemiz büyümeye devam ediyor ve öncü göstergeler bu yılın ilk çeyreğinde güçlü ve dengeli büyüme eğiliminin sürdüğünü gösteriyor. Sanayi üretimimiz, 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 10,2 oranında artış gösterdi. İhracatta her ay rekor üzerine rekor kırıyoruz. Nisan ayında gerçekleştirdiğimiz 23,4 milyar dolarlık ihracat ile tüm zamanların aylık ihracat rekorunu kırdık. Bu ayda enerji hariç ihracatımız, ithalatımızı geçmiş durumda.

TURİZM RAKAMLARI SALGIN ÖNCESİ DÖNEMİ GEÇTİ: Önümüzdeki dönemde iyi bir turizm sezonu geçirmeyi öngörüyoruz. Nitekim nisan ayı çok iyi geçti. Gerek Akdeniz'de gerek İstanbul'da. Mayıs ayı, İstanbul'da çok farklı bir rakama ve orana ulaşmış durumda. Salgın öncesi dönemi de geçti el birliğiyle. Mart ayı itibariyle toplam istihdamımız 30 milyonu geçti. Ekonomimiz üretiyor. Ekonomimiz ihraç ediyor. Ekonomimiz istihdam oluşturuyor. Daha önemlisi de bunu gerçekleştirirken de net olarak organik ve sürdürülebilir bir büyümeyle bunu ortaya koyuyor. Tüm bunları makro ekonomik ve finansal istikrarı güçlendirerek yüksek katma değerli yatırımları teşvik edecek şekilde tasarladığımız ve odağında üretimi, yatırımı, ihracatı ve istihdamı artırmak olan Türkiye Ekonomi Modeli’mizle başarıyoruz.

DÖVİZ KURLARINDAKİ FİYAT DALGALANMALARINI BÜYÜK ORANDA DENGELEDİK: Makro ekonomik hedeflerimize ulaşmakta finansal istikrarın öneminin de farkındayız. Geçtiğimiz yıl aralık ayında döviz kurlarında gözlemlediğimiz gerçekliği yansıtmayan fiyat oluşumu, uygulamaya aldığımız kur korumalı mevduat ve katılım hesabıyla destekleyici ve alçak enstrümanlarla beraber bertaraf ettik. Böylece enflasyonun önemli bir belediyecisi olan döviz kurlarındaki fiyat dalgalanmalarını büyük oranda dengeledik. Şimdi hedefimiz, enflasyonun ana sebeplerinden biri olan beklentileri düzeltmek. Enflasyon ataleti ve beklentilerini el ele vererek, birlikte adımlar atarak, elimizi taşın altına koyarak ve yüreğimizde halledeceğiz.

FAHİŞ UYGULAMALARA NET OLARAK KARŞI DURDUĞUMUZU ORTAYA KOYUYORUZ: Takip ediyorsunuzdur. Günlerdir ilgili sektör kuruluşlarıyla birebir toplantı yapıyoruz. Rakamları önlerine koyuyoruz. Türkiye'deki gelişimi, büyümeyi önlerine koyuyoruz. Sektörlerin hangi alanda, nerede, nereye geldiklerini ortaya koyan verileri kendileriyle paylaşıyoruz. Kısa dönem karlılığı üzerinde birtakım hesaplarla ülke gerçeklerindeki ve dünya gerçekliklerindeki sıkıntıları kendilerine bir fayda oluşturmak adıyla çalışanların verilerini ortaya koyuyoruz. Paylaşıyoruz ve diyoruz ki bu ülke hepimizin. Bu ülkede hepimiz yaşıyoruz ama bu ülkede hepimiz birlikte kazanıyoruz. Kazancımızın ki bütün reel sektör başta ve esnaf, finansal sektör başta olmak üzere hedefi kar maksimizasyondur. Kar maksimizasyonunu fahiş hale dönüştürecek ve bundan kısa dönem içerisinde hızlı bir şekilde birtakım katkıları fazla hale getirecek fahiş uygulamalara net olarak karşı durduğumuzu ortaya koyuyor ve verilerle paylaşıyoruz.

YANLIŞ YAPANIN ÜSTÜNE DE GİDECEĞİZ: Bir çabamız var. Bu çabamız, enflasyonun Türkiye'de mutlak surette kontrol altına alınması ve hedeflerimiz doğrultusunda ilerlemesidir. Bunu yapacağız. Yanlış yapanın üstüne de gideceğiz. Şu andaki enflasyonun bu rakamlara gelmesindeki son dönemdeki en önemli etken, beklentiler haline dönüşmüştür. Bu beklentileri hep beraber kıracağız inşallah. Her fırsatta dile getirdiğim üzere enflasyonla mücadele konusunda ne kadar hassas ve kararlı olduğumuzu bir daha tekrar ediyor ve vurguluyorum. Büyük ölçüde beklentilerdeki bozulmalardan ve dışsal faktörlerden kaynaklanan fiyat artışlarının vatandaşlarımıza asgari düzeyde yansımasına yönelik adımlarımızı aralıksız atıyoruz. Doğrudan tüketici fiyatlarına etki eden adımlarımızdan bazıları, gıda ürünlerinde temel ihtiyaç maddelerinde ve tarımsal sulama ile meskenlerde kullanılan elektrikte yaptığımız KDV indirimleri gibi indirimlerdir. Ayrıca enflasyon ardındaki yapısal faktörlere ilişkin çalışmalarımızı Fiyat İstikrarı Komitesi çatısı altında sürdürüyor, takip ediyoruz. Bu kapsamda üreticilerin üzerindeki maliyet artış baskınlarını azaltmak amacıyla çiğ süt, buğday, yem, gübre gibi temel giderlere ilişkin politikalar geliştiriliyor. Destekler sağlıyoruz. Enflasyonist ortamlardan şahsi menfaatler sağlamaya çalışan fırsatçıların fahiş fiyat uygulamalarına ve stokçuluğa karşı mücadelemizi de kararlı ve ısrarlı bir şekilde sürdürüyoruz.

ARZ GÜVENLİĞİ KONUSUNDA YENİ POLİTİKALARIN OLUŞTURULMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ: Tarım, gıda, enerji başta olmak üzere emtia ve su kaynaklarını kapsayacak şekilde arz güvenliği konusunda yeni politikaların oluşturulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis ederek halkımızın alım gücünü eskisinin de üzerinde çıkartmak konusundaki tavrımız nettir. Yüzleştiğimiz sorunları kesinlikle görmezlikten gelmiyoruz. Aksine yerinde ve zamanında attığımız kapsamlı adımlarla gerekli tüm tedbirleri alıyor, bu uğurda kesintisiz çalışmaya devam ediyoruz. Enflasyonu ve enflasyonla mücadeleyi tek boyutlu olarak sadece devletin çözeceği bir sorun olarak görmüyor, tüm paydaşlarla tam uyum içerisinde koordineli bir şekilde hareket etmeyi gerektiren çok boyutlu bir mesele olarak değerlendiriyoruz.

FİRMALARIMIZIN ATACAĞI CESUR ADIMLARI DESTEKLİYORUZ: Bu kapsamda tüm küresel olumsuzluklara rağmen toplumumuzun her kesimini korumak için sektör temsilcileriyle tam bir koordinasyon halindeyiz. Enflasyonla mücadele kapsamında geçtiğimiz hafta ve dün, ‘birlikten berekete, kazanan Türkiye’ anlayışıyla gıda, hazır giyim, mobilya, beyaz eşya, küçük ev aletleri, çimento, seramik, yapı malzemeleri, konut ve temizlik ürünleri sektörlerinde faaliyet gösteren firma temsilcileriyle bir araya geldik. Kendileriyle samimi, son derece yapıcı ve verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Diğer sektörle de bu çalışmalarımız devam edecek. Yarının daha müreffeh Türkiye'sinin tesis edilmesi yolunda sektör görüşmelerine büyük önem veriyor, gerçekleştirdiğimiz istişareler sonunda etkin mekanizmaları hayata geçiriyoruz. Vatandaşımıza rahat bir nefes aldırmak amacıyla uyguladığımız KDV indirimlerine, çeşitli destek ve sübvansiyonlara ek olarak firmalarımızın da fiyat politikalarında bazı cesur adımlar atma yönündeki düşüncelerini sonuna kadar destekliyoruz. Enflasyonla mücadelemizde iktisadi temellerle uyuşmayan fiyat artışlarına da tolerans göstermeyeceğimizi tekrarlıyoruz. Bu şekilde, enflasyon beklentilerindeki katılığın da önümüzdeki dönemde kırılmasını beraberce sağlayacağız. Milletimizi enflasyon baskısı altında ezdirmemek için devlet, millet kucaklaşmasıyla gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz.

İHRACATÇILARIMIZA VE TURİZMCİLERİMİZE TARİHİMİZDE HİÇ OLMADIĞI KADAR DESTEK SAĞLIYORUZ: Birlikten Berekete, Kazanan Türkiye programına çeşitli fiyat indirimleriyle destek veren 50'den fazla STK'mıza ve sektör temsilcilerimize ve bunlara bağlı tüm kuruluşlara canı gönülden teşekkür ediyorum. İyi bir karşılık verdiler. Devlet-millet kucaklaşmasının güzel örneği olan bu programımıza desteğin ve katılımın gün geçtikçe artacağına, yeni örneklerin ve öncü bazı uygulamaların ekleneceğine inanıyorum. Bunun için de bizler de adım atmaya devam ediyoruz. Yatırımları desteklemeye yönelik kredileri önceliklendiriyoruz. Şubat ayında duyurduğumuz 60 milyar lira tutarındaki Hazine destekli KGF paketiyle üretken yatırımları ve ihracatı destekliyoruz. Benzer biçimde ihracata dönük sanayi yatırımlarına ve turizm sektöründe döviz kazandırıcı hizmet veren firmalara uzun vadeli finansman sağlamak üzere 150 milyar liralık yeni bir imkân getirdiğimizi de ifade etmiştik. Böylece ihracatçılarımıza ve turizmcilerimize tarihimizde hiç olmadığı kadar elverişli koşullarda çeşitli destekler sağlıyoruz.

MAHALLE ARALARINDA BEKLEYEN ARSALARIMIZIN HIZLI BİR ŞEKİLDE YAPILAŞTIRILMASI KONUSUNDA DESTEK İSTİYORUZ: Hedef odaklı yaklaşımımızın yansımaları olarak konut sektörüne yönelik açıkladığımız üç yeni destek paketiyle de ilk kez konut alacak vatandaşlarımızı birinci el konut piyasasını ve yarım kalmış konut projelerini de destekliyoruz. Ayrıca konut finansmanı projesini, dolarizasyonu azaltmaya yönelik bir bileşenle de zenginleştirdik. Şimdi özellikle mahalle aralarında bekleyen arsalarımızın hızlı bir şekilde yapılaştırılması konusunda tüm siyasi paydaşlarımızdan da yerel yönetimlerden de destek istiyoruz. Finansal olarak, bakanlığımız olarak ve hükümetimiz olarak elimizden gelen her türlü gayreti konut piyasasında oluşan ihtiyacın hızlı bir şekilde giderilmesi noktasında adımlar atıyoruz. Yerel yönetimler de bu konuda bizlere destek verirlerse özellikle İstanbul'da çok hızlı bir şekilde ve özellikle de mahalle aralarındaki arsaların hızlı bir şekilde konut üretimini gerçekleştirecek imkanları seferber etmekle bu yıl içerisinde İstanbul'daki konut arzını katlayacak şekilde bir sonuçla karşı karşıya kalabiliriz. Biz varız. Biz hazırız. Her türlü imkânı da ortaya koyacak gücümüz ve irademiz de var. Bu adımlarımızla kredilerin ekonomik büyümeyi kuvvetlendiren ve istihdamı artıran alanlara aktarılmasını sağlayacağız." (ANKA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası