Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Denizli'de bir dizi temaslarda bulunup, Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Barınma, Rehabilitasyon Merkezi ve Doğal Yaşam Parkı'nın açılışını yaptı. Pakdemirli, ilk olarak Denizli Orman Bölge Müdürlüğü'nün Sevindik Pazaryeri'nde düzenlediği ceviz fidanı dağıtım törenine katıldı. Denizli Valisi Hasan Karahan, AK Parti Denizli Milletvekilleri Cahit Özkan, Şahin Tin, Nilgün Ök ve Ahmet Yıldız, AK Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ın da eşlik ettiği Pakdemirli, burada yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin ceviz ithalatçısı bir ülke olduğunu, ihracatçı konuma gelmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin orman ve ağaç varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğunu kaydeden Bakan Pakdemirli, "Orman varlığımızı son 16 yılda 1.5 milyon hektar artırdık. Toplam arazilerimizin 2013 yılında yüzde 30'u orman ve ağaçlık arazi olacak. Bu yapmamız gereken bir sorumluluktu. Bunun neferi olmaktan gururluyuz. 2023'e kadar dünyada yaşayan 7 milyar insan için, yani her kişiye bir adet ağaç dikme hedefimiz var. Türkiye bugün itibariyle cevizde ithalatçı konumunda, ithalatçı konumundan, ihracatçı konuma geçeceğiz. Ceviz 500 yıl yaşayan bir varlık. Cevizin anavatanı Türkiye'dir. İthalatçı konumunda olmamamız gerekiyor. Bu açığı çok hızlı bir şekilde kapatacağız. Bakanlığımız çeşitli projeler üzerinde çalışıyor. Türkiye dünyada dördüncü büyük üretici, birinci Çin, ikinci ABD, üçüncü ise İran geliyor. Ama biz burada level (kademe) atlayıp, üst sıralara yerleşmek istiyoruz" dedi. Bakan Pakdemirli, konuşmasının ardından vatandaşlara ceviz fidanı dağıttı.
DENİZLİ HOROZU İLE SOKAK KÖPEKLERİNİ SEVDİ
Bakan Bekir Pakdemirli, fidan dağıtım töreninin ardından Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin Karakurt Mahallesi'nde yaptırdığı Sokak Hayvanları Barınma, Rehabilitasyon Merkezi ve Doğal Yaşam Parkı'nın açılışını yaptı. Tesiste, rehabilite edilen sokak hayvanlarını kucağına alan Bakan Pakdemirli, tesisten hayvan sahiplenen vatandaşlara mama dağıttı. Denizli horozu üretim bölümünü de inceleyen Bakan Pakdemirli, horozla gazetecilere poz verdi. Tesisin poliklinik bölümünde de bir sokak köpeğinin sezaryenle dünyaya getirdiği iki yavruyu sevdi. Bakan Pakdemirli bir aylık yavru köpeğe 'Paşa' ismini verirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da diğer yavru köpeğin adının 'Cesur' olmasını istedi.
AVRUPA ÜLKELERİNE ELEŞTİRİ
Bakan Pakdemirli, Avrupa ülkelerinde sahiplendirilemeyen hayvanların uyutulması işlemini eleştirerek, "Ben de bir köpek sahibiyim. Belki 30'lu yaşlarda köpek sahibi olduğum için bu işin ne kadar güzel olduğunu anlamamıştım. Köpekler ve dolayısıyla tüm hayvanlar duyguları olan varlıklar. Bu duygu sahibi canlılara da insan gibi davranmamız gerekiyor. Avrupa'da medeni dediğimiz ülkeler, hayvanları alıyorlar, 1 ay içerisinde sahiplendirilmezse uyutuyorlar. Bizim asla ve katta böyle bir şeye gönlümüz razı gelmez. Biz, bir şekilde buradaki iyi şartlarda hayvanlarımızı alıp kısırlaştırıp, aşılarını yapıp doğal ortamlarına bırakmanın yollarını arıyoruz" dedi.
HAYVAN BARINAKLARINA YÖNELİK YATIRIMLAR ARTACAK
Bakanlık olarak son yıllarda yaptıkları çalışmalara değinen Bakan Pakdemirli, "Belediyelerle ve yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde olan bir kurumuz. Hayvan barınaklarının teorik olarak yüzde 40'ını bakanlığımız karşılıyor. Bugüne kadar, son 8-9 yıl içerisinde 40 milyon liraya varan bir yatırım yapmışız. İmkanlarımız arttıkça çok daha fazlasını yapmak istiyoruz. Ancak buraları kalıcı ikamet olarak görmemek lazım. Hayvanlarımızı doğal ortamlarına bırakmanın yollarını bulmamız lazım. Son 15 yılda Türkiye genelinde 1.5 milyon sahipsiz hayvanın aşısını yapmışız. 1 milyon hayvanı da kısırlaştırmışız. 300 binin üzerinde hayvanı da bakım evlerinden bir şekilde sahiplendirmişiz. Sahiplendirme oranını arttırırsak çok daha iyi olacak. Ne kadar artırırsak onlara sıcak bir yuva sağlamış olacağız" diye konuştu.
3 BAKANLIK ANLAŞTI, HAYVANA YÖNELİK ŞİDDET SUÇ SAYILACAK
Bakan Pakdemirli, hayvana yönelik şiddet olayları kapsamında detaylı bir çalışma yapıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Çok konuşulan bir yasa tasarısı var. Bununla ilgili biz çok uzun çalışma yaptık. Ana çerçeve olarak Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı olarak bir anlaşmaya vardık. Hayvanlara yönelik şiddet ve kasten öldürme fillerini, kabahat kapsamından çıkarıp suç haline gelmesini kararlaştırdık. Bu yasanın en kısa zamanda çıkacağını ve kamuoyu vicdanının biraz daha rahatlayacağını umuyorum. Petshop'larda bundan böyle kedi köpek satılmayacak. Kötü ortamlarda, camekanların arkasında hayvanların sergilenmesini biz doğru bulmuyoruz. Bunlar ya kataloglardan ya da internet ortamından, olabildiğince de sahiplendirerek olması gerektiğine inanıyoruz. Sahipli hayvanları sokağa terk edenlere de yaptırım uygulamayı planlıyoruz."
'HAYVAN SERBEST BÖLGESİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ'
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Denizli'deki programı kapsamında otelde düzenlenen Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantıya, Denizli Valisi Hasan Karahan, AK Parti Denizli milletvekilleri Cahit Özkan, Şahin Tin, Nilgün Ök ve Ahmet Yıldız, AK Parti'li Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ın yanı sıra, tarım ve orman sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri, oda ve birlik başkanları ile muhtarlar katıldı. Toplantıda Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'ye Denizlispor atkısı ve forması hediye edildi. Bakan Pakdemirli, buradaki konuşmasında, gıda ve tarım sektörünün ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu belirtip, "Türkiye kendi arazilerini kendi kaynaklarını çok iyi değerlendiriyor. Küçükbaş hayvan sayısında Avrupa Birliği'nde (AB) birinci sıradayız. Hayvanla ilgili sıkıntımız var deniliyor ya; süt sığırı varlığında AB'de birinci sıradayız. Büyükbaş hayvan sayısında ise AB'de Fransa'dan sonra ikinci ülkeyiz. İnşallah, 2022'de Türkiye hayvan ihraç eden bir ülke haline gelecek. Bununla ilgili çok büyük bir hayvan serbest bölgesi üzerinde çalışıyoruz. İlerleyen günlerde bunun lansmanını yapacağız" diye konuştu.
'2023'TE TÜRKİYE'NİN YÜZDE 30'U ORMAN OLACAK'
Türkiye'nin orman varlığını arttıran ender ülkelerden birisi olduğunun altını çizen Bakan Pakdemirli, "2002'de yüzde 22'lik bir orman varlığına sahiptik. Şu an bu oran yüzde 28. Yüzde 6'lık bir artış var. 2023'de tüm Türkiye'nin toplam alanının yüzde 30'u orman olmuş olacak" dedi.
'DENETİMLER 40 MİSLİ ARTTI'
Tarım ve Orman Bakanlığı olarak denetimlerin artığını vurgulayan Bakan Pakdemirli, "Malum sezon kış, hava muhalefeti var. İstemediğimiz olaylar oluyor. Antalya'daki örtü altındaki seralarımızda tahribat yaşadık. Bundan dolayı da hem sezonsal hem de bu yaşadığımız olumsuz durumlardan dolayı zaman zaman fiyatlarda artış yaşıyoruz. Bu konuda fırsatçılara göz açtırmamak için gıda denetimlerini 40 misli arttırdık. Ben her zaman söylüyorum. En güzel denetim, vatandaşın denetimidir. Yani bir yerde bir ürün pahalıysa başka bir yere yönlenmenin yollarını bulmamız lazım" dedi.
'HAL YASASI GELİYOR'
Sebze ve meyve fiyatlarındaki yüksek artışlara değinen Bakan Pakdemirli, "Tarlada 1 lira olan ürün, hale gelene kadar yüzde 10-15 kaybediyor. Halde yüzde 15-20 kaybediyor. Markette de bir yüzde 10 kaybediyor. Evde de bir yüzde 10 kaybediyoruz. Eve gelinceye kadar nakliyecilere, aracılara, hale para ödemeseniz zaten ürün otomatik olarak 2 lira olacak. Herkesin bu zincirden hakkaniyetli bir para kazanması gerekiyor. Bu konuda Hal Yasası üzerinde çalışıyoruz. Üreticiyi daha fazla kollayacak şekilde neticelendirmenin yollarını arıyoruz. Aynı zamanda perakende yasasını da çalışmamız gerekiyor. Eğer Denizli'deki çiftçinin tarlada ürettiği ürünü, aynı kentteki ulusal zincirin manav reyonunda sattırabilmeyi başarırsak, taşıma ve lojistikten kaynaklı fiyat artışından kurtulmuş olacağız. Üretici de 1 liraya değil 2 liraya satmalı, tüketici de 4 liraya değil 3 liraya yemeli" diye konuştu.
ANTALYA'YA 30 MİLYON LİRA ÖDENDİ
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya'daki hortumun verdiği zararla ilgili üreticilere 30 milyon lira ödeme yapıldığını söyledi. Bakan Pakdemirli, şöyle devam etti:
"Antalya'daki hortumun verdiği zararla ilgili rakamları vermek istiyorum. Geçen 24-31 Ocak tarihlerinde 2 bin 845 adet sera sigortası, 1343 adet açık alan bitkisel ürün sigortası hasar ihbarı yapıldı. Antalya genelindeki hasar ihbar sayısı ise 4 bin 188. Sera sigortası hasar tespit işlemlerine 24 Ocak'ta başladık. Önceliği en yüksek hasarlı seralara verdik. 31 Ocak'ta 1380 hasar dosyasını sonuçlandırarak, TARSİM'den 30 milyon lira tazminat ödemesini yaptık."
YERALTI BARAJLARI GELİYOR
Yer üstünde barajlar yaptıklarını, ancak yeraltında da barajlar yapacaklarını ifade eden Pakdemirli, "Yeraltında barajları konuşmaya başladık. Şimdi yerin üstünde barajları yapıyoruz ama yerin altında da suyu tutma imkanımız var. Bunları da ufak bir bent yaparak ufak maliyetlerle yer altı barajları yapmak mümkün. ÇED gibi kamulaştırma gibi birçok masraftan kurtulmak veya doğanın dengesiyle oynamak gibi birçok masraftan kurtulmak mümkün. Bununla ilgili bir eylem planı açıklayacağız" dedi.
(DHA)