Ege Postası
Geri

Bakan Yıldız: Elektrik alanında Avrupa’ya girdiğimiz teyit edildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik piyasasındaki ileri düzeyde uyum göz önünde bulundurulduğunda elektrik alanında Türkiye’nin Avrupa’ya girdiğinin İlerleme Raporu’nda teyit edildiğini söyledi.Bakan Taner Yıldız,...
Bakan Yıldız: Elektrik alanında Avrupa’ya girdiğimiz teyit edildi
Haberler / Ekonomi
8 Kasım 2013 Cuma 11:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik piyasasındaki ileri düzeyde uyum göz önünde bulundurulduğunda elektrik alanında Türkiye’nin Avrupa’ya girdiğinin İlerleme Raporu’nda teyit edildiğini söyledi.

Bakan Taner Yıldız, 2013 Yılı AB Türkiye İlerleme Raporu’nun Enerji Faslı kısmını yazılı açıklamayla değerlendirdi. Avrupa Birliği’nin yayınladığı 2013 İlerleme Raporu'nda genel olarak Türkiye'nin enerji alanında AB ile gayet ileri düzeyde uyumlu olduğu ifade edildiğine işaret eden Yıldız, bu ifade ile Bakanlığının enerji alanında gerçekleştirdiği yoğun çalışmaların sonuçlarının teyit edildiğini kaydetti.

BAŞARILI ÇALIŞMALARI ANLATTI

Yıldız, gelinen başarılı süreci şöyle anlattı: “Özellikle arz güvenliği noktasında, TANAP Projesi’nin Ev sahibi Hükümet Anlaşması’nın Bakanlar Kurulumuzda onaylanmasına, geçtiğimiz yasama yılında kanunlaşan Türk Petrol Kanunu’na ve Avrupa ile elektrik şebekesinin bağlanması anlamına gelen ENTSO-E işletmesinde son faza geçilmesine özellikle vurgu yapılmıştır. Ayrıca Gürcistan ile asenkron elektrik bağlantısı inşasında ileri düzeyde ilerleme sağlandığı belirtilmiştir. Yine elektrik piyasasında, Mart 2013'te kabul edilen yeni Elektrik Piyasası Kanunumuz ile rekabet gücü daha yüksek ve AB’nin 3. Enerji Paketi Direktifleriyle daha uyumlu bir iç elektrik pazarı tesis ettik. Raporda da elektrik piyasası alanında uyumun tatmin edici düzeye ulaştığı belirtilmektedir. Bakanlık olarak elektriğin toptan satışının organizasyonu ve mali uzlaştırmayı sağlamak amacıyla EPİAŞ’ı kurduk. Elektriğin dağıtım ve perakende faaliyetlerinin ayrıştırılması, serbest tüketici limitinin pazarın yüzde 85 oranında teorik açılışına izin verecek düzeye indirilmesi, elektrik dağıtım özelleştirmeleri elektrik piyasasında gerçekleşen diğer ilerlemelerdir. TEİAŞ’ın ENTSO-E ile senkron paralel işletme çalışmaları ve elektrik piyasasındaki ileri düzeyde uyum göz önünde bulundurulduğunda elektrik alanında Avrupa’ya girdiğimiz İlerleme Raporu’nda teyit edilmektedir.”

“DOĞALGAZ SEKTÖRÜNDE DE İLERİ UYUM DÜZEYİ SAĞLANACAK”

Bakan Yıldız, elektrik piyasasında gerçekleştirilen hukuki altyapı ve düzenlemeler ile sağlanan ileri uyum düzeyinin bir benzerinin Doğalgaz Piyasası Kanunu çalışmalarının tamamlanması ile bu sektörde de temin edileceğine dikkat çekti.

Yenilenebilir enerji alanında da birçok ilerleme sağlandığına vurgu yapan Yıldız, “Lisanssız elektrik üretimi için üst sınır 1 MW’ye yükseltildi. Rüzgar ve güneş enerjisi ölçüm standartları revize edildi, 2012 sonunda elektriğin yüzde 27'sinin yenilenebilir enerjiden üretildi. Türkiye, elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı göz önüne alındığında AB ortalamasının da üstündedir.” dedi.

“ULUSLARARASI PROJELER TÜRKİYE’NİN AB’YE GİRMESİNİ SAĞLAYACAK”

Şu anda Avrupa Parlamentosu’nun AB’ye açılmasını tavsiye ettiği 4 fasıldan birinin enerji faslı olduğunu dile getiren Bakan Taner Yıldız, “Türkiye’nin teknik olarak enerji faslının açılmasına hazır olduğunu AB de bilmektedir. Bundan sonra enerji faslının açılmaması yönünde alınacak bir karar, mutlaka siyasi bir karar olacaktır. Türkiye uluslararası enerji projeleri ile kendi enerji arz güvenliğinin yanı sıra bir yandan ihracatçı ülkelerin pazar ve güzergahlarını çeşitleştirirken; diğer yandan ithalatçı ülkeler için de kaynak çeşitlendirmesine yapıcı katkı sağlamaktadır. Burada asıl önemli olan Türkiye’nin geliştirdiği projelerle; Avrupa Birliği’nin katkısı olmadan Avrupa’nın enerji arz güvenliğine katkı sunma çabasıdır. Geliştirdiğimiz uluslararası projeler, aslında Türkiye’nin AB’ye girmesini sağlayacak projeler değil, AB’yi Türkiye’ye borçlu çıkaracak projelerdir.” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası