Ege Postası
Geri

Bakanlık Peterson'u geri aldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2008'de restore edilip gençlik ve kültür merkezi yapılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 25 yıllığına tahsis ettikleri Bornova'daki Paterson Köşkü'nü 'hiçbir çalışma yapmadığı' gerekçesiyle geri alacaklarını açıkladı
Bakanlık Peterson'u geri aldı
Haberler / İzmir
6 Eylül 2012 Perşembe 16:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İZMİR-Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2008'de restore edilip gençlik ve kültür merkezi yapılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 25 yıllığına tahsis ettikleri Bornova'daki Peterson Köşkü'nü "hiçbir çalışma yapmadığı" gerekçesiyle belediyeden geri alacaklarını açıkladı. Günay, tarihi binayı "Attila İlhan Edebiyat Müze Kütüphanesi" olarak İzmir'in hizmetine sunacaklarını söyledi.

ARAZİ SORUNU

İzmir'de uygun bir arazi bulunamadığı için bir türlü hayata geçirilemeyen mega müze projesiyle ilgili tartışmalara tepki gösteren Günay, Yeni Asır'a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Mega Müze için Kadifekale ve Sümerbank arazisi üzerinde durduklarını ancak her iki arazinin de bakanlığa devrinin bugüne kadar gerçekleşmediğini hatırlatan Günay, "Kendime mülk istemiyorum, ya da bakanlığa hizmet binası açmayı planlamıyorum. İzmir'e bir kültür merkezi kazandırmak amacındayız. Ancak, nereye elimizi atsak kıymete biniyor" diye konuştu.

"SPONSOR HAZIR"

Bakanlığının Ege Bölgesi'nde devam eden müze projeleri ile ilgili Yeni Asır'a bilgi veren Günay, bölgede İzmir dışındaki illerin neredeyse tamamında çalışmaların başladığını ya da sona ermek üzere olduğunu açıkladı. İzmir'de mega müze konusunda tek sorunun arazi olduğunu vurgulayan Günay, Büyükşehir Belediyesi'nin müzenin Kadifekale'ye yapılmasını yönündeki önerisini desteklediğini, ancak o bölgedeki kamulaştırmalar ve yıkım çalışmalarının projeyi geciktireceğini ifade etti.

"KÜLTÜR VADİSİ"

İzmir'in potansiyeli itibariyle bir değil iki müzeyi kaldıracak bir şehir olduğuna işaret eden Günay, "Neden sadece bir müzeye sıkışalım. Ben Kadifekale'den önce Sümerbank arazisi üzerinde durdum. Özel İdare araziyi bize verirse çalışmalara hemen başlarız. İçinde sergi salonları, kafeterya, sinema salonu ve lokantalar bulunan çağdaş bir müze inşa etmeyi, orayı bir kültür vadisi haline getirmeyi planlıyoruz. Sponsoru dahi bulduk ama ortada arazi yok " diye konuştu.

ÇÖPLÜK DURUMUNDA

Bakanlık olarak 114 bin metrekarelik araziye talip olmalarının ardından İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci'nin, araziyi isteyen başka kişi ve kurumlar olduğuna dair bir açıklama yaptığını hatırlatan Günay, "Madem bu kadar taliplisi var, versinler birine. Çünkü Sümerbank arazisi bir mezbele, çöplük halinde ve kokuyor. Adeta kaderine terk edilmiş durumda. Ben kendime mülk istemiyorum ki, İzmir'e kalıcı bir eser kazandırmaya çalıyorum. Geçenlerde bir arkadaş 'O kadar iş yapmaya meraklıysa Bornova Kültür Merkezini bitirsin' demiş. Hiç merak etmesin bu yıl onu da bitiriyoruz. Ben Bornova'da yerel yönetim ve büyükşehir ile işbirliği yapalım istedim ama oradan da bir cevap alamadım" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, "Ben neden müze yeri bulacak mışım" çıkışına değerlendiren Günay, "Bizden müze isteyen herkes yer gösteriyor. Manisa'da, Denizli'de böyle oldu" cevabını verdi. İzmir'de inşa edilecek bir otele ya da büyük çaplı bir müze projesine yer bulma görevinin öncelikle yerel yönetimlere ait olduğunu vurgulayan Günay şöyle devam etti:

"POLEMİK İSTEMEM"

"Yerel yönetimler kente yatırımcıları çekmek için bazı kolaylıklar sağlarlar. Ben yeni bir polemik çıksın istemiyorum. Sadece mega müze projesinin yavaş ilerlemesinin sebeplerini anlatıyorum. İzmir'de insanların herhangi bir konuda hemen gergin cevaplar vermelerinden çok rahatsız oluyorum. Benim gerginliğe hiç tahammülüm yok. Yeteri kadar işim var, bu kadar işin içinde kimseye laf yetiştirmek, polemik konusu olacak cümle dinlemeye ayıracak bir dakikam bile yok" değerlendirmesinde bulundu.

BUCA FORBES KÖŞKÜ

Bakanlığının İzmir'de hayata geçireceği diğer projelerle ilgili bilgiler veren Günay, Büyükşehir'e devrettikleri Peterson Köşkü'nü geri alacaklarını, tarihi binayı Attila İlhan Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak İzmir'in hizmetine sunacaklarını açıkladı. Büyükşehir'in yıllardır Peterson Köşkü'nde hiçbir çalışma yapmadığı için bu kararı aldıklarını açıklayan Günay, Buca'daki tarihi Forbes Köşkü'nde de restorasyon çalışmalarına başlanacağını bildirdi. Günay, ayrıca Konak'ta bulunan tarihi hastane binasının müze yapılması konusunda Sağlık Bakanlığı ile anlaştıklarını söyledi.

Tekneyle Efes gezisi artık bir hayal değil

İzmir'de 15'i yerli üçü yabancı 18 kazının devam ettiğini anlatan Günay, kente Efes ve Bergama dışında yeni düzenlenmiş ören yerleri kazandıracaklarını ve kültür turizmini hareketlendireceklerini ifade etti. İlk aşamada Torbalı'daki Metropolis ve Seferihisar'daki Teos Antik kentlerinin düzenlenmiş ören yeri niteliğine kavuşturulacağı bilgisini veren Günay, İzmir'de en az 6 ören yerinin turizme açılacağını belirtti. Efes Antik Kentini denizle buluşturma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Günay, "Şu anda liman temizlenmiş durumda. DSİ ve Ulaştırma Bakanlığı ile müzakerelerimiz sürüyor. İzmir'e gelen ziyaretçiler gelecek turizm sezonunda denizden tekneyle Efes'i görme imkanı bulacak" dedi. Günay, Efes ve Bergama'nın Dünya Mirası Kalıcı listesine girme çalışmalarının da devam ettiğini sözlerine ekledi.

Büyükşehir, ihaleye çıkmak için çalışıyordu

Peterson köşkü, 2008 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 25 yıllığına tahsis edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Peterson Köşkü'nde Rölöve, Restitüsyon ve Mühendislik hizmetleri için mühendislik ihalesini yapmıştı. Ayrıca restorasyon çalışmalarının yapılması için Valilikte Emlak Vergileri'nden alınan payla oluşturulan fona başvurmuştu. İhalenin yüzde 75'inin Özel İdare Fonu'ndan karşılanacağı kaydediliyordu. Projelerinin belediyeye teslim edilmesinin ardından yapım ihalesine çıkılması planlanıyordu. Ancak, Bakan Günay, binayı kendilerinin değerlendireceğini açıkladı. İngiliz tacir John Peterson tarafından 1859 yılında inşa edilmeye başlandı. Bugünkü Mustafa Kemal Caddesi üzerinde bulunan 38 odalı köşkün birçok yapı malzemesi Avrupa ve İngiltere'den getirildi. KÖşk, 1978 yılında İzmir İl İdaresi Anıtlar Yüksek Kurulu kararı ile Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırıldı.

İŞTE EGE RAPORU

- İzmir'de Mega Müze için sponsor bulundu, uygun arazi bekleniyor.

- Bornova Kültür Merkezi 2012 yılında tamamlanacak.

- Peterson Köşkü Attila İlhan Edebiyat Müze Kütüphanesi yapılacak.

- Forbes Köşkü'nde restorasyon çalışmalarına başlanacak.

- Konak'taki hastene binası müze yapılacak.

- Metropolis ve Teos Antik kentleri düzenlenmiş ören yeri haline getirilecek

- Efes Limanı'nı düzenleme çalışmaları tamamlanacak.

- Aydın ve Akhisar'da yapılan müzeler hizmete girdi.

- Manisa Müzesi iki yıl içinde tamamlanarak hizmet girecek.

- Denizli'de iki adet müze için Zorlu Grubu ile sözlü anlaşmaya varıldı. Protokol bu yıl içinde imzalanacak.

- Çanakkale'de Troya Müzesinin temeli bu yıl içinde atılacak.

- Fethiye'de belediye ile beraber bir müze yapılması için anlaşmaya varıldı.

- Uşak'ta eski tren garında kurulacak müzenin projeleri tamamlandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası