Ege Postası
Geri

Bakanlık Pırlanta Koyu'na kiracı arıyor

İzmir'in gözde tatil beldelerinden Çeşme'nin Pırlanta Mevkii'nde mülkiyeti devlete ait sahil şeridi yeniden ticari işletmeye açılıyor. Plajı işletecek talipli arayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı günübirlik tesis alanı olarak kullanılan ünlü Pırlanta Plajı'nı 3 yıl süreyle kiraya verecek. Bakanlığın bu hamlesi tepki çekerken, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "İzmir'in plajını Ankara'da sessiz sakin ihaleye çıkartıyorlar. Yaptıklarını anlamak mümkün değil" diyerek isyan etti. İzmir'in malını Ankara'da ihaleye çıkardılar
Bakanlık Pırlanta Koyu'na kiracı arıyor
Haberler / İzmir
30 Mart 2016 Çarşamba 09:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yerli turistlerin yanı sıra yabancı ziyaretçilerin de büyük ilgi gösterdiği, Alaçatı'dan sonra İzmir'in en önemli sörf mekanları arasında sayılan Çeşme Pırlanta Plajı'na talipli aranıyor.
 
Pırlanta Mevkii'nde büyüklüğü toplam 11 bin metrekareyi bulan halk plajı için kiralama ihalesine çıkan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu hamlesi İzmir'i karıştırdı. Sahil şeridini 3 yıllığına daha ticari işletmelerin kullanımına sunma kararı alan bakanlığın kararı yerel idareyi adeta isyan ettirdi.
 
İZMİR'İN MALI ANKARA'DA İHALEYE ÇIKTI
Doğal sit alanları ve çevre koruma bölgeleri sınırında kalan İzmir'in rüzgarıyla ünlü aktivite merkezi ve plajı için 12 Nisan tarihinde bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü bünyesinde yeni ihale düzenlenecek. Günübirlik tesis alanı statüsüne sahip alana 66 bin 411 liralık muhammen bedel belirleyen bakanlık, büfe, soyunma kabinleri, gölgelikler, duş ve tuvaletler ile şemsiye-şezlong alanlarının kullanımını ve işletme hakkını da yatırımcıya verecek.
 
ÇEŞME'NİN GÖZDE PLAJI 1 MİLYON LİRA KARŞILIĞINDA YATIRIMA AÇILDI
Plajın kiralanması için üç etaplı ihale düzenlenirken, yine aynı koyda yer alan 7 bin 720 metrekarelik iki ayrı bölüm de dün 650 bin liralık bedel karşılığında tekliflere açıldı. Gözde koyda yer alan üç ayrı plajın işletme hakkına karşılık istenen toplam tutar ise yaklaşık bir milyon lirayı buldu. İhaleyi Ankara'da düzenleyen bakanlığın bu hamlesi sonrasında rant tartışmaları ve tepkiler de beraberinde geldi.
 
DALGIÇ İSYAN ETTİ: BAKANLIK İHALEYE ÇIKIYOR, HABERİMİZ YOK!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı eleştiren ve izlenen tutumun kamu yararı içermediğine dikkat çeken Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Bakanlık kalkmış, İzmir'in malını, Çeşme'nin plajını Ankara'da ihaleye çıkartıyor. Bizim haberimiz bile yok... Nerede, nasıl ilan ettilerse kimsenin gördüğü, duyduğu yok. Cuma günü tesadüfen ihaleye çıkılacağını öğrendik. Ne olduğunu inceleme fırsatı dahi bulamadık. Bir kere bu ihale şeffaf değil. Sessiz sedasız kiralama ihalesi yapıldı. İki yıldır her fırsatta sahiller kamuya devredilsin diyoruz. Bakanlık ise çıkıyor ihale yapıyor. Üstelik yine Turizm Bakanlığı tarafından koruma planları yapılan ve özel proje alanı ilan edilen bölgenin yanı başında izlenen bu tutumu anlayamadık. Burada derme çatma bir şey yapılıp koy ticari işletmelere açılacağına kamunun kullanımına bırakılsın, halk istediği gibi özgürce faydalansın" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
 
ANKARA'YA ÇAĞRI: SAHİLLERİ TİCARETE DEĞİL, HALKA AÇIN
Başkan Dalgıç, belediyenin Pırlanta Plajı'na talip olup olmayacağı sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Bizim bu fiyatlar karşısında ihale girmemiz zaten mümkün değildi. İdaremizin kaynakları ve geliri belli. Böylesine fiyatların söz konusu olduğu kiralama ihalesine girsek dahi buranın işletme masrafları var, sonuçta kamu kurumuyuz. Kar amacı gütmeden burayı halkın kullanımına sunsak bu sefer de zarar edeceğiz. Rakamlar çok uçuk. Bakanlık 4 bin metrekarelik yere 336 bin lira, 3 bin 700 metrekarelik yere de 312 bin lira istiyor. Biz yıllardır kamuya ait bu alanların yeniden kamunun kullanımına açılması için talepte bulunuyoruz ve ciddi çabalar gösteriyoruz. Halk için bu plajlara zaten talibiz ama bizi gören yok. Ne yazık ki taleplerimiz görmezden geliniyor. Bakanlığın bu yaptığını anlamak mümkün değil."  

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası