Ege Postası
Geri

Bakanlık onay verdi: Tartışmalı maden sahasında kapasite artırımı yapılacak

İzmir'in Dikili ilçesi sınırlarında içerisinde yer alan Çukuralan’da, Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından yapılması planlanan ve daha önce mahkeme kararıyla iki kez iptal edilen “Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı” projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu'na onay verdi. Proje kapsamında mevcut 192 ha’lık maden çalışma alanına 132 ha’lık alan daha ilave edilecek.
Bakanlık onay verdi: Tartışmalı maden sahasında kapasite artırımı yapılacak
Haberler / İzmir
7 Haziran 2021 Pazartesi 15:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir'in Dikili ilçesi sınırlarında içerisinde yer alan Çukuralan’da, Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından yapılması planlanan “Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı” projesine ‘ÇED olumlu’ kararı verilmesi bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanmış ve vatandaşların mücadelesi sonucunda karar iki kez iptal edilmişti.

Faaliyetlere ilişkin mahkemenin yürütmeyi durdurma gerekçesi olarka ise; Madenin yaklaşık 6 km kuzey batısında yer alan ve içme suyu amacıyla Balıkesir Belediyesi tarafından kullanılan Madra Barajı’nın göl alanının bulunması, maden atık sularının deşarj edildiği Çökek Deresi’nin doğal sit ve mesire yeri olan yaklaşık 5 km güneydeki Kültür ve Tabiat Varlığı olan Nebiler Şelalesi’ne drene olması gösterilmişti.

Mahkemenin iptal kararı sonrasında karara rağmen proje alanı için yeniden ÇED süreci başlatılmıştı.  Yaklaşık 129 milyon 721 bin 500 TL sermaye yatırım bedeli olan projeyi inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise firmanın ÇED raporuna 'onay' verdi.

Projeye ilişkin hazırlanan raporda ÇED Raporu’na konu olan madende yapılacak kapasite artırımı ile 3 Çukuralan Altın Madeni İşletmesi’nin 192 ha’lık mevcut ÇED alanına yaklaşık 132 ha’lık yeni bir alan ilave edilecek ve madenin çalışma sahası toplanda, 324 ha’ya çıkarılacak.

Kapasite artırımı kapsamında; a 2 adet açık ocak bulunmaktadır. 3. kapasite artırımıyla birlikte mevcut ocaklardan bir tanesi (Ocak 5 (Güney 1)) genişletilecek, GB yönünde 2 adet (Ocak 6 ve 7(Güney 2 ve 3)) ve KD yönünde bir adet (Ocak 8 (Kuzey 1)) olmak üzere projeye toplam üç adet yeni açık ocak eklenecek. Bunun yanında bu proje kapsamında mevcut durumda üretime devam eden KD yeraltı ocağı ve izni mevcut GB1 yeraltı ocağı genişletilecek olup 2 adet yeni (GB2 ve GB3) yeraltı ocağı açılacak.

3. Kapasite Artırımı projesi kapsamında maden ocağı faaliyetlerinin yaklaşık 5,5 yıl sürmesi ve yaklaşık 1,87 milyon ton cevher üretimi planlanıyor. Toplamda 13 yıl sürmesi öngörülen yeraltı madencilik faaliyetleri sonucunda ise toplam 5,82 milyon ton altın ve gümüş cevheri çıkarılması hedefleniyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası