Ege Postası
Geri

Bakanlıktan İzmir'e 23 Nisan hediyesi: Özel idare binası cami oldu!

Yerel seçimlerin ardından kapatılan İl Özel İdaresi’ne ait tesisler arasında yer alan ve tahsis krizine kurban giden Çınarlı’daki iki ayrı taşınmazla ilgili bakanlıktan flaş bir hamle geldi. Diyanet’e tahsisi sonrasında mahkemelik olan Çınarlı Rekreasyon Alanı yanındaki eski hizmet binasının da arasında bulunduğu iki ayrı taşınmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından plan değişikliği ile yeşil alan ve belediye hizmet alanı kullanımından çıkartılarak cami ve resmi tesis alanına dönüştürüldü. Bakanlıktan İzmir'e 23 Nisan hediyesi:
Bakanlıktan İzmir'e 23 Nisan hediyesi: Özel idare binası cami oldu!
Haberler / İzmir
23 Nisan 2015 Perşembe 14:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bütünşehir Yasası ile birlikte kapısına kilit vurulan İl Özel İdaresi’nden kalan taşınmazların Hazine’ye devri sonrasında başlayan krizde yine flaş bir gelişme yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis kararlarına karşı 200’ü aşkın dava açtığı ve mahkeme süreci devam eden taşınmazlardan, kent merkezinde yer alan milyonlarca liralık değere sahip Çınarlı’daki iki ayrı alan için Ankara’dan sürpriz bir plan değişikliği hamlesi geldi.
 
 
MAHKEMELİK ARAZİ CAMİ OLDU!
Geçtiğimiz yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararla, Özel İdare’den kalan kent merkezindeki taşınmazların satışını önlemek için imar planı değişikliği ile belediye hizmet alanı ilan edilen Çınarlı’da İl Özel İdaresi’ne ait Eski Hizmet Binası’nın bulunduğu toplam 18 bin 587 metrekarelik alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından cami ve kamu hizmet binası yapıldı. Belediyenin aldığı kararı da by-pass ederek binlik ve beş binlik imar planlarında tek taraflı değişikliğe giden Bakanlık, hazırladığı yeni imar planlarını bir ay süresince askıya çıkartırken, yeni bir tartışmanın da fitilini ateşledi.


 
ÖZEL İDARE GİTTİ, YERİNE CAMİ GELDİ
Yaptığı yeni planlarda iki ayrı parseldeki toplam 5 bin 676 metrekare olan yeşil alanı koruyan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 12 bin 965 metrekare olan belediye hizmet alanını ise tamamen iptal ederek, yerine 9613 metrekarelik dini tesis alanı, 4 bin 690 metrekarelik de kamu hizmet alanı (Resmi tesis alanı) kullanımı getirdi. Plan değişikliğine gerekçe olarak bölgedeki artan iş alanları, yoğun yapılaşma ve artan nüfusa yönelik ibadet alanı (Cami) ihtiyacını gösteren bakanlığın bu hamlesiyle birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin geçtiğimiz yaz aylarında hazırladığı ve onaylı imar planları da tek taraflı iptal edilmiş oldu.


 
BAKANLIK’TAN BELEDİYELERE BY-PASS
İZBAN, İzmir Metro, Yeni Kent Merkezi, Atatürk Stadyumu, Çınarlı Rekreasyon Alanı, Bayraklı Adliyesi gibi alanların yakınında yer alan söz konusu taşınmazlara dair hazırlanan imar planları bir ay süresince Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkartılırken, gelen itirazlar ve görüşler bu doğrultuda değerlendirmeye alınacak. Diğer yandan, hazırlanan imar planlarında yapılaşmadaki yükseklik sınırı ortadan kaldırılırken, yeni kent merkezinde yakınlığı ile dikkat çeken bölgede yapılması planlanan yeni camiye gökdelenlere eşdeğer inşaat izni verilmiş oldu.


 
BELEDİYE'YE YOK, CAMİYE VAR
Özel İdare’nin devir ve tasfiye sürecinde büyük tartışmalara yol açan, değeri  4,5 milyar lirayı bulan bini aşkın taşınmazlardan olan tesisler Paylaşım Komisyonu kararı gereği ve İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın imzası sonrasında mülkiyeti Hazine’ye devredilerek ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin karşı çıkarak daha sonra mahkemeye taşıdığı bu paylaşım kararı diğer bazı tartışmaları da beraberinde getirmişti. Özellikle geçtiğimiz yıl içerisinde yeni hizmet binası arayışlarında çıkmaza giren ve aynı bölgede bulduğu ek bina için de ekstra masrafa giren Büyükşehir Belediyesi’ne söz konusu binalar verilmezken, atıl durumda bulunan tesislerin Diyanet’e devri ve cami yapılacağı söylentileri büyük tepki toplamıştı. Yaşanan kriz “Kamunun kamuya verdiği zarar” olarak nitelenmiş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “İzmir’in malları İzmir’de kalacak” sözlerini de beraberinde getirmişti. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası