Hükümetin istediği an bir gecede kurumlar kapatıp kurumlar açtığını anımsatan Balbay'ın değerlendirme ve önerileri satırbaşlarıyla şöyle:
SORUN YÖNETİLEMİYOR: YÖK kapatılan üniversitelere ilişkin 4 kez karar aldı 5 kez açıklama yaptı, konu hala belirsizliklerle dolu. Son karar ışığında öğrencilerin tercih etmek istediği okullarda gönülsüzlük hatta tavır koyma, kapıları kapama durumu var. Aslında bu okullara da kızmamak gerek. Zira onlar da kendi plan programının dışına çıkmak istemiyor. YÖK, ben emrederim olur havasında ama öyle olmuyor. Okullar kendi kurallarını koyup misafir öğrenciye göçmen muamelesi yapıyor. YÖK tercih süresini 29 Ağustos’a kadar uzatarak, zaman kazanmaya çalışsa da yeni sorunların ortaya çıktığını gördü.
TERCİH KALSIN OKULLAR YENİDEN YAPILANDIRILSIN: ilk düğme yanlış iliklenince devamı da yanlış oluyor. Kapatılan üniversitelerdeki öğrencilerden bazıları başka bir üniversiteyi tercih etme hakkını sevdi. Bu yolla memleketindeki bir üniversitede okuma olanağı buldu. Onlar bu tercihini sürdürebilir. Ancak çok büyük bir kesim mevcut okulunda kalmak istiyor. Bu çok zor bir şey değil. Binaları, kampüsü, altyapısı olan bu üniversiteler yeni isim, yeni yönetim altında devam edebilir.
MAZERETLERİ OLAMAZ: Hükümet OHAL yetkilerini kullanıp bir gecede kurumlar kapatıyor kurumlar açıyor. Her türlü altyapısı olan bu kurumları mı yeniden düzenleyemeyecek. Bunu öğrenciler adına istiyoruz. Bu üniversiteler takvime göre iki ay geç açılıp iki ay geç kapanabilir.
İZMİR MODELİ ÖLÜ DOĞDU: İzmir'de kapatılan Gediz'in yerine Bakırçay üniversitesi, İzmir'in yerine de İzmir Demokrasi üniversitesi kurulması kalıcı bir çözüm üretmek ve bunu öteki üniversitelere de yaymak içindi. Burada sanki AKP ve hükümet iyi polisi YÖK de kötü polisi oynuyor. Bunu yutmuyoruz. İzmir'de açılan iki üniversite yukarıdaki önerimiz doğrultusunda örneğin 2 ay geç de olsa açılmalıdır.
CHP YASA ÖNERİSİNİ VERDİ: Kapatılan tüm üniversitelerin yerine o altyapı kullanılarak devlet üniversitesi kurulmasına ilişkin yasa önerimizi verdik. Bu öneri CHP'nin tüm Milli Eğitim Komisyonu üyelerinin ve öteki milletvekili arkadaşlarımızın imzası ile Meclis'e sunuldu.
ÖĞRETİM ÜYELERİNİN DURUMU: Bir öğretim üyesi kolay yetişmiyor. Bir doçent 10 yılda, profesör 20 yılda o unvanı alabiliyor. Suçlu olan, FETÖ bağlantısı saptanan hukuk zemininde ayıklansın, öteki öğretim üyeleri öğrencilerine ve bilim yuvasına kavuşsun.