Ege Postası
Geri

Balık Hali'nin yeni hali içler acısı

Kemeraltı'na yeni bir renk katması amacı ile hazırlanan Balıkçılar Meydanı projesi yine ortada kaldı. Bölgeye balık hali olarak hizmet vermesi beklenen proje için herhangi bir çalışma yapılmazken, alan "Çöp hali"ne döndü. Yaşanan kirlilik üzerine harekete geçen projenin sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi ise çareyi proje alanının etrafını panellerle kapatarak kapsına kilit vurmakta buldu.
Balık Hali'nin yeni hali içler acısı
Haberler / İzmir
30 Aralık 2013 Pazartesi 13:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İşporta ve yüksek dükkan kiraları gibi problemler sebebi ile zorlu günler geçiren ve eski günlerini mumla arayan Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda sıkıntılar bitmek bilmiyor. İzmir'in tarihi değerleri arasında yer alan ve büyük öneme sahip çarşısına değer katacak olan Balıkçılar Meydanı projesi proje engeline takıldı. Projenin sahibi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapım çalışmalarına başlayabilmek için gerekli olan projeyi hazırlayamadığından söz konusu alanda iki yıldır çivi dahi çakılamadı. Diğer yandan, kaderine terk edilen alanda oluşan çöp yığınları da hem kentin merkezinde istenmeyen manzara oluşturdu, hem de bölgenin sahipsizliğini gözler önüne serdi.

PROJE İKİ SENEDİR HAZIRLANAMADI
Tarihi Kemeraltı Çarşısı'na içinde balık satış birimleri, balık pişiricileri ve restoranların da bulunduğu yeni bir meydan kazandırmak için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 2 sene önce Taşçılariçi Katlı Otopark'ını tahliye ederek yıkım işlemlerini gerçekleştirdi. 866 – 871 – 874 – 876 sokakları arasında kalan bölgede "Balıkçılar Meydanı" kazandırmak için düğmeye basan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapım sürecini başlatacak olan projeleri aradan geçen zaman içersinde tamamlayamayınca bölge de kaderine terk edildi. Geçen süre zarfında proje bekleyen alanda yaşanan denetim eksikliği sonucu çöp yığınları oluşurken, esnaftan ve halktan şikayetler de beraberinde geldi.

KONAK BELEDİYESİ DE ÇÖP DÖKTÜ
Balıkçılar Meydanı için proje ihalesi gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerekli projeler tamamlanamadığı için yapım ihalesine de çıkamadı ve yeni meydanın inşası bir türlü başlamadı. Yıkım gerçekleştirilen alanda Kemeraltı'nın tamamına enerji veren TEDAŞ'a ait trafo haricinde herhangi bir yapı kalmazken, projenin gecikmesini fırsat bilen kimi esnaf, moloz yığınları ile dolu alana çöp dökmeye başladı. Konak Belediyesi gibi resmi bir kurumun da alana kendi çöplerini döktüğü dikkat çekerken, çevrede iş yapan esnaf ise mezbelelik haline gelen alana belediyenin çöp araçlarının kendi çöplerini boşalttığını belirterek şikayetlerini dile getirdi. Tüm bu gelişmeler üzerine harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, geçtiğimiz günlerde alanda kapsamlı bir temizlik yaparak, yapım çalışmaları başlayana kadar alanın etrafını panolarla kapattı ve kapısına da kilit vurdu.

"YAMANLAR'A TESİS KURMAYA GEREK YOK"
2011 yılında tahliyesi ve yıkımı nedeni ile çeşitli sorunlar yaşanan projede ihale iptal edilmiş ve esnaf da çeşitli eylemler ile durumu protesto etmişti. Anıtlar Kurulu’nun da onay verdiği proje önünde herhangi bir resmi engel kalmazken, projenin ne zaman biteceği ise henüz bilinmiyor. Yaşanan sancılı süreç sonrasında mağdur olduğunu ifade eden çevredeki iş yeri sahipleri, yaşanan duruma "Yamanlar'a çöp tesisi kurmaya gerek yok, zaten herkes gelip buraya çöp döküyordu" ve "Madem proje yapılmayacaktı, o zaman neden var olan ve belediyeye gelir getiren bir yeri yıktılar, neden buradaki esnaf mağdur edildi'" diyerek tepki gösterirken, meydanın bir an önce tamamlanması için yetkililere selendi.

"BAŞKAN BİZİ DİNLEMEDİ"

Duruma tepki gösteren Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın esnafı ise geçmiş dönemlerde yaptıkları davullu zurnalı eylemleri hatırlatarak, yaşadıkları mağduriyeti ve çevresel sıkıntıyı anlatabilmek amacı ile defalarca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşmek istediklerini, ancak bu taleplerinin dikkate alınmadığını belirtti. Ayrıca, "Kemeraltı sahipsiz mi'" diyen iş yeri sahipleri, halin etrafının panolar ile kapatılmasının çözüm olmayacağını belirterek, alanda denetimlerin arttırılması için Büyükşehir Belediyesi yetkililerine seslendi ve çalışmaların bir an önce başlatılarak, tesisin projelerinin bitirilmesini, yeni balıkçılar meydanının bir an önce hizmete açılmasını istedi.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası