Balıkçılığa sertifikalı kadın eli
İZMİR İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim ve Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının koordinasyonu ve desteği ile gerçekleştirilen 'Balıkçılıkta Kadın Eli Projesi' tamamlanarak, 92 kadına sertifikaları verildi.
İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen törene İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin İçten, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, Urla Kaymakamı Mustafa Sefa Demiryürek ve Torbalı Kaymakamı Aydın Memük de katıldı. İzmir ili ve ilçelerinde kırsal alanda gelir seviyesi düşük kadınlara kültür balıkçılığı konusunda mesleki eğitim verilerek bu sektörde istihdam edilmelerinin sağlamak amacıyla 10 ay önce çalışmaya başlanan proje ile 126 kadına toplam 114 gün eğitim verildi. İzmir'in başta Urla, Karaburun, Dikili ve Torbalı ilçelerinden katılan 18-40 yaş arası kadınlar su ürünleri işleme, paketleme, balık aşılama, boylama deforme balık seçimi, ağ yapımı ve onarımı konularında eğitim aldı. Kursiyerlerden 92'si sertifika almaya hak kazandı. Proje kapsamında biri Litvanya diğeri Sakız Adası olmak üzere iki yurt dışı teknik gezi düzenlendi. Projede başarılı olan 15 kursiyer kadın eğitim aldıkları işletmelerde istihdam edildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, "2015 yılı başında planladığımız, bakanlığımıza sunduğumuz, bütçesi bakanlık tarafından desteklenen, İzmir Su Ürünleri Yetiştiriciler Birliği ve sektör firmaların katkısı ve ilgisi ile beraber yürüttüğümüz Türkiye'de ilk olan bu projenin amacına ulaştığını görüyoruz" dedi. Projenin aşamalarından bahseden Güldal, "İlk önce projenin ekibi oluşturuldu, ders kitapları tanıtım levhaları ve eğitim araçları satın alındı. Kursiyerlerin belirlenmesi için saha çalışması yapıldıktan sonra İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile eğitim protokolü yapıldı. Dikili ilçesinde 16 kursiyerin katılımı ile 184 saat eğitim yapıldı, Torbalı İlçemizde 16 kursiyerle ağ yağımı ve onarımı konusunda 128 saat süren bir eğitim, Urla ilçesinde 60 kursiyerin katılım ile 184 saat eğitim verildi. Yurt dışına teknik gezisine 42 kursiyer Yunanistan Sakız Adasına, 18 Kursiyerimiz ise Litvanya'ya giderek proje boyunca öğrendiklerini gözlemleme imkânı buldu" diye konuştu.
Projeye Dikili İlçesine bağlı Denizköy'den katılan kursiyerlerden Gülşerif Kurugöl "Projeye katılırken amacım beceri ve bilgi kazanmaktı. Denizköy'de uygulama eğitimi alarak sınava girdim sertifika almaya hak kazandım. Uygulama eğitimini gördüğüm işyerinin larva bölümünde işe başladım. Ben aslen Sivaslıyım. Balıkçılığın ne olduğunu bilmezken şu anda balıkçı oldum, çok mutluyum" dedi.
Uzun bir eğitim sürecinden geçen kursiyerlerden Sevgi Akçakayaoğlu hamile olarak başladığı eğitimin sonunda sertifikasını kucağında bebeğiyle birlikte aldı. Eğitime Ura'dan katılan Akçakayaoğlu, kadınların istedikleri takdirde önlerindeki bütün engelleri aşarak başarıya ulaşabileceklerini söyledi.
Proje kapsamında eğitim alan ve sertifika almaya hak kazanan 92 kadın kursiyer, sertifikalarını protokol üyelerinin ellerinden aldı.