Baluken: AK Parti'nin başkanlık modelini kabul etmeyeceğiz
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkan Vekili İdris Baluken, AK Parti'nin sunduğu başkanlık modelini kabul edemeyeceklerini söyledi.İdris Baluken, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevapladı. AK Parti'nin...
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkan Vekili İdris Baluken, AK Parti'nin sunduğu başkanlık modelini kabul edemeyeceklerini söyledi.
İdris Baluken, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevapladı. AK Parti'nin sunduğu başkanlık modelinin "dünyada uygulanmayan, Türkiye'ye özgü, Türk işi, bütün yetkilerin tek elde toplandığı bir model" olduğunu öne süren Baluken, "Böylesi bir modelin bizim açımızdan kabul edilmesi mümkün değil. Denetleme sistemi mekanizmaları, kuvvetler ayrılığı ve yetkilerin yerele dağıtılması bizim için önemli. Bunları içerecek bir model bizim açımızdan tartışılabilir." dedi. Baluken, dünyada uygulanan modellere uygun bir başkanlık sisteminin tartışılmasından yana olduklarını ifade etti.
YENİ ANAYASA
AK Parti'nin olası bir anayasa teklifine destek verip vermeyecekleri sorusuna İdris Baluken, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışırken görüş belirtmenin doğru olmayacağını, komisyon dağılacak bir noktaya gelirse parti olarak siyasi bir tavır belirleyecekleri karşılığını verdi. Baluken, "Yeni anayasanın Uzlaşma Komisyonundan çıkmasını temenni ederiz ama çıkmazsa halkımıza böyle bir anayasa kazandırmanın gayreti içinde olacağız.'' ifadesini kullandı.
GERİ ÇEKİLME
"PKK'nın bazı silahları ülke dışına çıkarmayıp gömdüğü" iddiasının hatırlatılmasına ise Baluken, KCK yetkililerinin, sadece Türkiye'de değil İran, Irak, Suriye'de demokratik siyasi mücadeleye hazırlanıldığı, silahların tekrar kullanılmasıyla ilgili bir gündemlerinin olmadığını ifade ettikleri bilgisini paylaştı.
Baluken, geri çekilme sürecinin büyük bir disiplin içerisinde yerine getirildiğini belirterek, artık ikinci aşamada demokratikleşme adımlarının atılması gerektiğini ifade etti.
Baluken, açlık grevlerinin başlama riskinin olduğunu söylediğini tekrarladı. Kendilerine gelen mektuplarda, yaptıkları görüşmelerde hak ihlalleri, işkence ve kötü muamelenin tahammül edilemez bir noktaya geldiği ve çözüm sürecinden sonra bir iyileşme olmadığının aktarıldığını söyleyen Baluken, "Kısa dönem içinde bu süreçlerle ilgili hükümet bazı somut gelişmeleri gündeme almazsa, korkarım ki böyle riskin gerçekleşme ihtimali her geçen gün artacaktır." görüşünü savundu.
CEZAEVLERİNDE ÖLÜM
BDP’li İdris Baluken, cezaevlerinde hasta tutuklular ölüm sürecinin sürdüğüne de dikkat çekti. Cezaevlerinde her an yaşamını yitirebilecek 130 hasta olduğunu, kronik hasta sayısının da 420'nin üzerinde bulunduğunu aktaran Baluken, kötü muamele, hak ihlalleri ve hasta tutuklularla ilgili tutumun değişmemesi durumunda açlık grevi riskiyle karşı karşıya kalınacağını öne sürdü.
Baluken, Adalet Bakanlığı'nın hasta tutuklular hakkında tahliye sürecini işletecek, yaşam hakkını öne çıkarak birtakım düzenlemeler yapmasını beklediklerini söyledi.