Ege Postası
Geri

Bardaktan facia testi

Kahraman'ın Ermenek ilçesinde Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait kömür ocağında 15 gün önce yaşanan su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilere ulaşma çalışmaları devam ederken, tutuklanan 5 isimden maden şirketinin işletme müdürü Yavuz Özsoy, ifadesinde ‘Ocakta zaman zaman su sızıntısının olduğunu, bunun tatlı su (yeraltı suyu) olup olmadığı içerek kontrol ettiklerini’ söyledi.
Bardaktan facia testi
Haberler / Yerel Yönetimler
12 Kasım 2014 Çarşamba 10:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
TMMOB’dan Maden Mühendisi Mehmet Torun ise böyle bir yöntem olmadığını belirterek, “Bir su sızıntısı ya da su görüldüğünde ilk yapılacak şey sondaj yapmaktır ya da üretimi durdurmaktır” dedi.

Ermenek’te eski ocağa 6 metre yaklaşılmış

BİLİNÇLİ TAKSİRLE ÖLÜME SEBEBİYET

28 Ekim günü meydana gelen olayda ocakta mahsur kalan 18 işçiden Kerim Haznedar ve İsa Gözbaşı'nın cenazeleri 6 Kasım gecesi çıkarılarak toprağa verilirken, 16 işçi için kurtarma çalışmaları nefeslik ve desandre bölümünde aralıksız sürdürülüyor. Soruşturmayı yürüten Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, Has Şekerler Maden Şirketi'nin sahibi Saffet Uyar ve Uyar'ın işletmeciliğini yaptığı Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'ne ait kömür ocağının işletme ruhsatına sahip Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi yöneticisi Abdullah Özbey, aynı şirketin İşletme Müdürü Mehmet Zeybek, Teknik Nezaretçi Ali Uyar, Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'nden İşletme Müdürü Yavuz Özsoy, Maden Mühendisleri Cemile Karaca, Nuray Yetiş ve İş Güvenliği Uzmanı Engin Yeti hakkında 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan gözaltı kararı çıkarttı. Aralarında Saffet Uyar ve Abdullah Özbey'in de bulunduğu 5 kişi tutuklandı. Cemile Karaca, Nuray Yetiş ve Engin Yeti tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

GÜNLÜK 3 METRE

Tutuklanan İşletme Müdürü Yavuz Özsoy ifadesinde, madende günlük olarak 3 metre kazı yapılıp kömür çıkarıldığını, ocakta zaman zaman su sızıntısı yaşandığını, bunun tatlı su (yeraltı suyu) olup olmadığını ise içerek kontrol ettiklerini söyledi.

SU VARSA SONDAJ YAPILIR

TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Maden Mühendisi Mehmet Torun, madencilikte teknik olarak suyun tehlikeli olduğuna tadarak bakmak gibi bir yöntem olmadığını belirtti. Torun şunları söyledi: “Bunun kesinlikle bilimsellikle uzaktan yakından bir tarafı yok. Madencilikte suyun tehlikesine tadarak bakmak gibi benzer yöntemlerle de bakmak diye bir şey yok. Bir su sızıntısı ya da su görüldüğünde ilk yapılacak şey sondaj yapmaktır ya da üretimi durdurmaktır. Her tür su sızıntısı, yakında su olduğunu gösterir. Suyun ne kadar tehlikeli olduğuna da, yeraltı suyu mu eski pis su mu diye karar veremezsiniz. Üstelik her iki su da risktir. Bu yüzden temiz yeraltı suyu da, pis kokan su da bilimsel yöntemle araştırılmalıdır. Ayağını sokmak, parmağını daldırmak, tadına bakmak gibi yöntemler suyun tehlikeli olduğunu ölçemez. Madencilikte böyle yöntemler kabul edilemez.” (Hürriyet)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası