Başbakan Erdoğan'dan AYM'ye sürpriz başvuru
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir süre önce Twitter’ı erişime açan kararı nedeniyle kişi haklarını gözetmediğini belirterek ağır bir biçimde eleştirdiği, kararının gayri milli olduğunu savunduğu, HSYK kararı nedeniyle de siyaset yapmakla suçladığı Anayasa Mahkemesi’ne örneği olmayan bir başvuru yaptı.
Başbakan Erdoğan, 17 Aralık sonrası Twitter ve Youtube’da yayınlanan ses kayıtlarını gerekçe göstererek örtülü biçimde bu siteleri erişime açan Anayasa Mahkemesi’nin haklarını ihlal ettiğini belirterek bireysel başvuru yoluyla, yine Anayasa Mahkemesi’nden hak ihlalinin giderilmesini istedi.
Erdoğan, Twitter ve YouTube’da kendi ve ailesi hakkında yapılan yayınlarla ilgili mahkeme kararlarının yerine getirilmemesinden dolayı “Hukuk düzeni içinde onurlu bir hayat sürme” hakkının ihlal edildiğini savundu.
Dilekçede, Erdoğan ve ailesi hakkında, Twitter’da “BASCALAN” isimli profilden ses kayıtlarıyla ilgili tweet atıldığı, “ismailsaymaz” isimli hesaptan bireysel başvuru konusu montaj ses kaydının yayınlandığı YouTube linkinin paylaşıldığı belirtildi. Taraf gazetesi yazarı emre uslu’nun da kendisine ait Twitter hesabından montaj ses kaydını retweet ederek yaklaşık 400 bin takipçisine duyurduğu aktarılan dilekçede, Önder Aytaç ve Mehmet Baransu gibi yazarların da benzer paylaşımlarda bulunduğu vurgulandı.
Dilekçede, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Metin Feyzioğlu’nun “Meclis Soruşturması” yayınından alıntı yapılarak, Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyelerinin yargılanma koşulları hatırlatıldı.
DOĞRUDAN VE DOLAYLI
Dilekçede, 17 Aralık ve 25 Aralık 2013 tarihlerinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nce başlatılan “yolsuzluk ve rüşvetle ilgili soruşturma” iddiası adı altında darbe yapma amaçlı girişim sonrası, basın yayın ve medyada daha soruşturmanın başladığı ilk dakikalardan itibaren birçok görüntü ve bilginin servis edildiği aktarıldı.
Videolar ile Başbakan’ın onuruna saldırıda bulunulduğu belirtilen dilekçede, “Manevi varlığına yapılan bu saldırının sonlandırılması talebiyle yapılan başvuru sonucu alınan kararın TİB tarafından uygulanamaması, uluslararası belgeler ve anayasayla güvence altına alınan temel insan hakları ile ilgili devlet korumasının gerçekleştirilmediği anlamına gelmektedir” değerlendirmesinde bulunuldu.
Dilekçede, idari yargı merciine başvurmadan doğrudan AYM’ye başvurma gerekçesi de, kısa süre önce doğrudan yapılan başvuruyu kabul ederek Twitter’ı erişime açan AYM kararıyla açıklandı. Dilekçede, “Anılan işleme (mahkeme kararlarının uygulanamaması) karşı idari yargı merciine başvurulmasının etkili bir başvuru yolu olmadığı, dolayısıyla bu yolun tüketilmesinin gerekmeyeceği Anayasa Mahkemesi’nin daha önce verdiği bir karar nedeniyle aşikârdır” denildi.
Başvuru dilekçesinde 50 bin lira manevi tazminat talebinde de bulunuldu.