Ege Postası
Geri

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: Cemevi caminin alternatifi değildir

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ankara Mamak’ta temeli atılacak olan Cami Cemevi ve Kültür Merkezi projesiyle ilgili olarak, “Türkiye’de kimileri cemeviyle camiyi birbirinin karşısına dikmeye çalışıyor; bu fevkalade yanlıştır; cemevi...
Başbakan Yardımcısı Bozdağ: Cemevi caminin alternatifi değildir
Haberler / Politika
4 Eylül 2013 Çarşamba 15:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ankara Mamak’ta temeli atılacak olan Cami Cemevi ve Kültür Merkezi projesiyle ilgili olarak, “Türkiye’de kimileri cemeviyle camiyi birbirinin karşısına dikmeye çalışıyor; bu fevkalade yanlıştır; cemevi caminin alternatifi değildir, cami de cemevinin alternatifi değildir.” dedi.

    Bozdağ, katıldığı bir televizyon programında cami ile cemevinin yanyana olduğu projesiyle ilgili soruyu cevaplandırdı. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “Türkiyemizde şu anda değişik yerlerde benzer şeyler var. Benim geçenlerde bir tanıdığım Ordu’da bir camiyle cemevinin aynı binada olduğunu ifade etti ve epeyi bir zamandır çalışıyor, üstü cami, altı cemevi şeklinde yapılmış bir yapılandırma var. Türkiye’de kimileri cemeviyle camiyi birbirinin karşısına dikmeye çalışıyor; bu fevkalade yanlıştır; cemevi caminin alternatifi değildir, cami de cemevinin alternatifi değildir. Yani bunun kavramsal tartışmasını farklı bir noktadan birileri yapıyor, bu büyük bir yanlışlıktır. Camiler bütün tarikatlar ne olursa olsun, mezhepler ne olursa olsun, cemaatler, gruplar, meşrepler ne olursa olsun hepsinin ortak mabedi.” diye konuştu.

    İslam dünyasının her tarafından ortak mabedin cami olduğuna dikkat çeken Bozdağ şöyle konuştu: "Şafilerde aynı, Hambelilerde aynıdır, Malikilerde aynıdır, tarikatlara bakın, bütün tarikatların hepsinin ortak mabedi camidir. Ama tarikatların tekkeleri, zaviyeleri de var, işte bunlar nereden çıkıyo? Bu ortak mabette yapılamayan bazı ibadetler yapılamadığı için çıkıyor. Örneğin siz Mevlevisiniz, ne yapıyorsunu? Semah yapıyorsunuz, ney üflüyorsunuz. Şimdi camiye gelen herkes Mevlevi değil, camide ney üfleme imkanı yok ve herkes o gruptan olmadığı için bu ayini orada yapamıyor. Yapamayınca bunu yapacak bir mekan arıyor, Mevlevihane çıkıyor ortaya. Diyelim ki benim Alevi kardeşim semah yapacak. Şimdi semah yaptığı zaman, onun bir usulü var, bir yöntemi var. O zaman bir camide bunu yapabilme imkanı var m? Yok, çünkü camiye herkes geliyor. O zaman ne yapıyo? Bunun daha iyi yapılabileceği bir mekan arıyor orada yapıyor veya cem ayini yapacak, bu cem ayinini yapacağı bir mekan arıyor orada yapılıyor. Geçmişte bunlar dergahlarda yapılırdı, erkan yeri, meydan yeri denen yerlerde yapılır, başka şeyler de yapılırdı. Tekke ve zaviyeler kapsamında, onun içerisinde yapılırdı. Şimdi Kadiri birisi cehri zikir yapacak, şimdi onu orada yapamıyor. O zaman ne yapıyo? Bir tekkede yapıyor. O yüzden bunlar camilerin alternatifleri değil. İnsanların camide yaptıkları ibadetlerin dışında kendilerince kendi düşünceleri, inançları doğrultusunda yapmak istedikleri başkaca farklı ibadetler varsa, onları yapmak için oluşturdukları mekanlardır. Yoksa caminin alternatifi değildir, böyle gösterilmesi de fevkalade yanlıştır. Bunu yapanlar bu işi başka başka noktalardan tartıştırmak istiyorlar. Halbuki cemevi bizim inancımızın içerisinde de, toplumumuzun içerisinde de yeri olan bir yerdir ve orada insanlar ibadetlerini yapıyorlar, başka yerlerde de hakeza, her yerde yapılır, zaten yeryüzü mescit.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası