Başbakan Binali Yıldırım, ABD’nin vizelerin askıya alınması kararını sert sözlerle eleştirirken “Bize yapılanın misliyle karşılığını veririz” ifadesini kullandı. Türkiye’nin FETÖ soruşturması kapsamında Amerikan misyonlarında çalışan bazı kişiler hakkında hukuki süreç başlatmasına gösterilen tepkiye yanıt veren Yıldırım, “Suç işleyen ya da isnadı yapılanın ABD misyonu olması ona ayrıcalık mı getirece? Beyefendilerden izin mi alacağız, icazetini mi alacağı? Siz resmi banka genel müdür yardımcısını görevli gittiğinde ülkenizde yaka paça hapse atarken bizden izin mi aldını? 15 Temmuz darbe girişiminin başını neden hala orada besliyorsunuz, bu dostluğa müttefikliğe sığar mı'” dedi.
Gar katliamını andı
Yıldırım, dün Ak Parti grup toplantısındaki konuşmasına Avrupa Şampiyonu olan Ampute Futbol Milli Takımı’nı tebrik ederek ve 10 Ekim Ankara Gar katliamı kurbanlarını anarak başladı. Yıldırım, konuşmasında özetle şu mesajları verdi:
ESEF DUYUYORUZ: Hafta sonu maalesef ABD, müttefiklik ilişkimizle bağdaşmayan karar aldı. Ülkemize vize vermeyi askıya aldığını duyurdu. Misyonlarının büyükelçiliklerinin personelinin ve çevre güvenliğinin yetersizliği ile açıklamaya çalıştı. Türkiye’de ABD misyonları ve personelinin güvenliğine yönelik taahhütlerimizin sorgulanmasından dolayı esef duyuyoruz. Ülkemizdeki ABD misyonları dahil elçiliklerin personeline sağlanmakta olan geniş güvenlik tedbirleri en kuvvetli şekilde devam ediyor... Hal böyle iken vizeleri askıya alınmasının sebebinin güvenlik olarak gösterilmesi yaman çelişkidir. Türkiye kabile devleti değildir, bize yapılanın misliyle karşılığını veririz. Saatler sonra aynı ifadelerle gereğini yaptık, karşılığını verdik.
YAKIŞIKSIZ DAVRANIŞ: Ülkeler arasında devamlı düşmanlık da dostluk da olmaz. İlişkileri belirleyen karşılıklı menfaatleridir. Bazı meseleleri ileri sürüp vatandaşları cezalandırmaya çalışmak ise yakışıksız bir davranıştır. Amerika gibi büyük bir ülkeye yakışmayacak bir davranıştır. ABD’yi daha sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Sorun çözülmelidir. Türkiye olarak bütün ülkelerle irtibat kanallarımız açıktır.
İCAZET Mİ ALACAĞIZ: Konsolosluklara gelen insanların sayısını asgariye düşürmek için yaptıklarını söylüyorlar. Bu hiç inandırıcı bir gerekçe değil. Kafalarının arkasındaki nedenin ne olduğunu ifşa etmekte gecikmediler. Neymiş FETÖ soruşturması kapsamında Amerikan misyonlarında çalışan bazı kişiler hakkında hukuki süreç başlatmışız. Eee ne olmu? Türkiye, bir hukuk devleti. Suç işleyen ya da isnadı yapılan ABD misyonu olması ona ayrıcalık mı getirece? Beyefendilerden izin mi alacağız, icazetini mi alacağı? Resmi banka genel müdür yardımcısını görevli gittiğinde ülkenizde yaka paça hapse atarken bize mi sordunuz, bizden izin mi aldını? 15 Temmuz darbe girişimi başını neden hâlâ orada besliyorsunuz, bu dostluğa, müttefikliğe sığar m? Özet olarak, ABD yönetimi, bir kez daha başını öne eğip, 15 Temmuz ve sonrası yaşanan olayları ele almalıdır. Türkiye’de halkın yüzde 80’ininden fazlası neden sempati duymuyor bunun cevabını bulmak zorundadır. Darbe girişiminin arkasındaki güçleri muhafaza etmekten artık vazgeçin.
MÜTTEFİKLİĞE YAKIŞMAZ: Müttefiklik devam edecekse Suriye’de PKK’nın kuzenleri yeğenleri PYD-YPG’ye kol kanat germekten bir an önce vazgeçin. Düşmanlarımızla iş tutmak müttefikliğe yakışmaz. Bu kararla kendi ülkenin vatandaşlarına da bizim vatandaşlara da fatura kesiyorsun. Ciddiyete de devlet idaresine de yakışmaz. Duygusal kararlar ile ülke yönetilmez. Kızgınlıkla ülke ilişkilerini geren, tamiri imkansız hasarlar doğuran bu tip kararlar alınmaz.
İdlib’de amacımız göç dalgasını önlemek
İçinde bulunduğumuz coğrafya zorlu günlerden geçiyor. Yangını uzaktan izleme lüksümüz yoktur. Suriye’de yaşanan gelişmelere doğru şekilde yön vermek için Rusya ile İran ile Astana’da inisiyatif aldık. Üç garantör ülke tarafından İdlib çepeçevre güvenlik çemberine alınacak ve terör faaliyetleri engellenecek. Olası bir iç karışıklıkta göç dalgasının önüne geçilecek. Bu amaca yönelik olarak 8 Ekim itibariyle TSK’ya ait askerler orada keşif faaliyetlerine başlamış durumdalar. Bu, Fırat Kalkanı’ndan sonra sınır ötesinde Suriye’de ikinci bir faaliyettir. Faaliyetlerin amacı ayrıştırmak, zemin hazırlamak ve göç dalgasının önünü almak. Ayrıştırmadan kasıt; sivil halk ve dost kuvvetlerle teröristleri ayrıştırmaktır. Zemin hazırlamaktan kastımız ise kontrol noktası oluşturup gelecek kuvvetlere hazırlık sağlamak. Herkes rahat olsun ne yaptığımızı bilerek titizlikle emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz.
VAHİM YANLIŞTAN DÖNMELERİNİ ARZU EDERİZ: Irak Kürt Bölgesi Yönetimi tarafından gayrimeşru referandum sonrası süreci de dikkatlice izliyoruz. Yol yakınken bu vahim yanlıştan dönmelerini arzu ederiz. Muhatabımız Irak merkezi hükümetidir. Derdimiz; sorumsuzca davranan, Kürt halkının kazanımlarını yok etmeye yönelik olan Kürt bölgesel yönetimidir.
GÜVENLİ LİMAN OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ: Bölgedeki zorluklara rağmen, yaşanan olaylar karşısında Türkiye, büyümeye devam ediyor. Hedefimiz, 2020’de üst gelir grubu ülkeleri arasında yer almak. 2003-2016 arasında ortalama büyüme yüzde 5.6 oldu. Ekonomimizi daha da büyüteceğiz. Hedefimiz ülkemizi terörden tümüyle arındırmak ve güçlü hale gelmektir. Türkiye, güvenli liman olmaya devam edecek.
‘Motor tekledi’
Yıldırım’ın konuşmasının bir yerinde, “kolaylaştırdıysak” kelimesinde dili sürçtü. Birkaç kez denemesine karşın kelimeyi söyleyemeyen Yıldırım, “Takıldı, motor tekledi” dedi. Yıldırım, katılımcıların hemen “Bir şarkısın sen” şarkısını söylemeye başlamalarının ardından, “Harikasınız gençler, yine imdada yetiştiniz” diye konuştu
Irak yolcusu
Başbakan Binali Yıldırım’ın pazar günü Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile görüşmek ve Iraklı yetkililerle temaslarda bulunmak üzere Bağdat’a gitmesi bekleniyor.
Ziyarette Kuzey Irak’a uygulanacak yaptırımlar, yeni dönemde atılacak adımlar ve Irak merkezi hükümeti ile ilişkiler ele alınacak. Yıldırım-İbadi görüşmesinde Başika kampının durumunun da görüşülmesi bekleniyor. Türkiye’nin DAEŞ ile mücadele kapsamında Rusya ile birlikte yaptığı İdlib Operasyonu’nun da görüşmelerde ele alınacağı kaydedildi. MİLLİYET